Príchod z Nemecka a PCR test

klaudiakaja
12. mar 2021

Ahojte maminky, priateľ príde zajtra z Nemecka a nakoľko by sa chceli vyhnúť 14d karanténe, môžem ho objednať na Pcr test, bude tým pádom končiť karanténa?

( od stredy nám funguje konečne škôlka a ja musím súrne k môjmu dr.) Ďakujem 🍀

emv
12. mar 2021

@klaudiakaja na 8 deň by sa malo dať pcr ale treba sa zahlasit na Corona.gov a požiadať o termín, test urobia bezplatne.

klaudiakaja
autor
12. mar 2021

@emv ďakujem😊 áno áno viem že po 8 dňoch je bezplatne, kľudne zaplatí len či môžeme skôr napr. hneď na pondelok, má niekto skúsenosť?

patka06
12. mar 2021

@klaudiakaja na test ho môžeš prihlásiť na 8my deň od príchodu na Slovensko ak bude negatívny karanténa mu končí, pri príchode sa musí registrovať: https://korona.gov.sk/ehranica/#

patka06
12. mar 2021

@klaudiakaja skôr by na test ísť nemal

janinah
12. mar 2021

Prečo sa chce vyhnúť nariadeniami a ty ho prečo v tom podporujes?

klaudiakaja
autor
12. mar 2021

@janinah jaj nariadeniam a podporujem ho.. raz povedia tak raz tak. Tak ?

simca06022011
12. mar 2021

Nie, je to stanovene presne, kedy ma kam ist a dokedy bude v karantene. PRecitaj si to pri zdroji.. na korona.gov.sk.
A nie je to raz povedia tak a raz tak.. proste toto co sem davas ako zdroj, je zase len forum. Ty sa riad tym co je oficialne dane ;) Inak je to JPP.

janinah
12. mar 2021

@klaudiakaja pozerať oficiálne informácie na stránke ministerstva

klaudiakaja
autor
12. mar 2021

@simca06022011 fórum, povedané od policajta

emv
12. mar 2021

@klaudiakaja nemôžeš ísť skôr ako na 8 deň. Hrozila by ti pokuta 1690€
Viem, teraz som prišla zo zahraničia. Najskorší možny test je 8 deň od príchodu na SK

klaudiakaja
autor
12. mar 2021

@janinka007 ďakujem. Škôlka zas počká.. ale ja k dr. ísť môžem? A čo obchod?

patka06
12. mar 2021

@klaudiakaja ak budete v jednej domácnosti, vzťahuje sa karanténa aj na teba ...tzn. že k lekárovi ísť nemôžeš

simca06022011
12. mar 2021

@klaudiakaja jasne jedna pani povedala, ze jeden policajt povedal.. ;)

emv
12. mar 2021

Nemôžeš ísť nikam. Jedlo ti musia priniesť. Nemôžeš ísť ani do prírody. Po návrate zo zahraničia sú prísne stanovené podmienky a ak ti prídu na to, že si ich porušila, nachystaj si pekne mastnú sumu. A to ti asi nemusím hovoriť, že už je dokonca zriadená linka na udávanie porušovania karantény. Držím palce nech to doma zvládnete. Aj my sme museli

jessicapaulikova
12. mar 2021

@klaudiakaja ja som tak čítala, že sa dá objednať na test, avšak ten si musíte hradiť sami, ak teda nemôžete byť v karanténe

simca06022011
12. mar 2021

https://korona.gov.sk
tam pisu o vynimkach, testoch atd.. treba si precitat...

klaudiakaja
autor
12. mar 2021

@simca06022011
@emv
Priateľ cestuje s jedným Slovákom, ten volal na úrad zdravotníctva, opísal situáciu a v utorok je objednaný na pcr test a po ňom karanténa končí. Nakoľko cestujú o týždeň a pár dní naspäť, ževraj je táto výnimka....takže v pondelok voláme aj my. Ďakujem všetkým

kolly108
12. mar 2021

@klaudiakaja Manzel prisiel z Nemecka. Registroval sa na e-hranici a ked si tam oznacil ze je pendler, hned mu vypisalo, ze ak si zaplati pcr test nemusi ist do karanteny. V Nemecku si tiez daval robit pcr test a ten mu kontrolovali aj na hraniciach.

kolly108
12. mar 2021

@klaudiakaja respektive karantena mu konci po obdrzani negat. testu, ktory moze byt aj nasledujuci den po prichode

nevenka
12. mar 2021

@emv svokrovci prisli zo zahranicia a mali kontrolu, policajti ich boli skontrolovat, ci su doma, neriskovala by som tiez.

brna1989
12. mar 2021

@kolly108 ahoj , manžel tiež pracuje v Nemecku a ešte nebol od januára doma,lebo stále nejaké nariadenia.chcel by prísť začiatkom apríla.on nemá presne určené turnusy.kto sa považuje za pendlera?napr keby tu chcel ostať 2tyzdne?
Nerozumiem stále pojmu pendler, ak nechodiš denne hore dole.to chápem.
Je aj on pendler?
Potrebuje napísať od nemeckého zamestnávateľa nástup do práce a bude tým pádom braný ako pendler?

kolly108
13. mar 2021

@brna1989 ahoj, moj ma nejake potvrdenie od zamestnavatela a v Nemecku je vedeny ako pendler . Treba sa registrovat na e-hranicu a tam ma vypisane vynimky kedy si moze zaplatit test sam . pendler moze byt aj ked nechodi denne. Moj chodil domov kazdy tyzden pokial sa dalo

ivca82
13. mar 2021

@klaudiakaja
@brna1989 momentalne je to tak, ze pokial pracuje v DE a ide domov na SK, tak si spravi test v DE, vo vyhlaske je este formular, ktory mu potvrdi zamestnavatel v DE (aj ked zmluvu je fajn, ked na pri sebe) zaregistruje sa cez ehranica, tam sa oznaci, ze je pendler. Po prichode domov ostava cela domacnost v karantene a ta skonci po obdrzani negativneho vysledku pcr testu, ktory moze absolvovat kludne aj v den prichodu na SK na vlastne naklady. Akurat cesta spat do prace je trochu tazsia momentalne. Potrebuju povolenie, ktore ziada zamestnavatel na uradoch v DE aby ich pustili do DE.

brna1989
13. mar 2021

@ivca82 fúha.a môže byť ,že ho úrady späť nepustia?lebo to by bol prúser.snad sa to čoskoro ukludni a budú môcť prísť domov za rodinami bez týchto chaotickych opatrení.

ivca82
13. mar 2021

@brna1989 moze sa to stat. Slovensko, Cesko a Tirolsko su pre Nemecko Virusvariantengebiet, na uzemie pustaju len Nemcov a tych, co tam maju pobyt a este kriticku infrastrukturu a zamestnancov relevantnych pre system ak prichadzaju z tychto krajin. Tiez by som bola rada, keby to uz cele skoncilo.