Príchod na Slovensko zo zahraničia

12. máj 2022

Ahojte. Na jeseň sa chystám s malou naspäť na sk( bude mať vtedy rok a pol). Manžel nie je slovak a on ostáva v zahraničí. Rozvod chce aby sa riešil na sk. Keď prídem na sk chcem sa prihlásiť na úrad práce kvôli rodicaku a do poisťovne. Počula som vraj,.ze ma neprihlásia do poisťovne na sk lebo budem ekonomicky neaktívna aj keď už budem žiť na sk. Vraj musím ostať prihlásená v poisťovni v krajine v ktorej muž ostane pracovať,.co tomu nerozumiem. Samozrejme ze rozvod trvá ale akože dovtedy sa nemôžem prihlásiť do poisťovne a na úrad práce aj keď donesiem výpoveď z práce zo zahraničia?

alenamihal
13. máj 2022

3 roky dozadu ,ked som sa ja vratila zo zahranicia ,tak som mala len vypoved zo zahranicia a nemala som problem ani na Urade prace a ani v zdravotke...takze ty budes ako slobodna mamicka do vtedy ,ci ??? dieta ma svk pass ??? Lebo tie nase babicky na uradoch su komunisticka skola a niekedy je masaker s nimi robit papiere...

stannkal
13. máj 2022

Ja si tiež spomínam že mi pani na infolinke hovorila čosi o ekonomickej aktivite. Podľa mňa to ale musí byť zastarala informácia. Potrebuješ potvrdenie o ukončení zamestnania v zahraničí a o ukončení ZP v zahraničí. Nebolo by jednoduchšie poriesit rozvod ešte dovtedy? Ináč budeš mat o to viacej papierovaciek na SK.

autor
13. máj 2022

@stannkal práveže nie, dovtedy rozvod neporiesim. Ale vraj niektorym zenam sa podarilo poistit na Slovensku, tak neviem

autor
13. máj 2022

@alenamihal slobodna ano, ale vydatá stále.