Priateľ je vo výkone trestu a chcem, aby dieťa malo jeho priezvisko. Ako postupovať?

nanu100
14. máj 2016

Ahojte..... Som tesne pred porodom. Moj priatel je momentalne vo vykone trestu v rakusku. Nie sme zosobaseny,mam len tlacivo z uradu ze sme druh a druzka. Chceme aby dieta po narodeni malo jeho priezvysko . ako mam postupovat? Prosim viete mi poradit

sense
15. máj 2016

Nuz pockat kym sa vrati a nechat urcit otcovstvo a dat meno po nom...

stefi_k
15. máj 2016

Informuj sa na matrike, ale podľa mna by to nemal byť problém. Len by som si to dopredu poriadne premyslela, lebo dieťa bude mat iné meno jak ty. Budete sa v budúcnosti brať ? Jak dlho bude vo vezení? Treba si to poriadne premyslieť.

pribinak
15. máj 2016

Počkať kym ho pustia a medzitým si to cele dobre premyslieť, ci by nebolo lepsie mat priateľa, ktory ma cisty register trestov

janinah
15. máj 2016

bez ohľadu na tieto okolnosti by som nikdy nedala svojmu dieťaťu iné priezvisko ako je to moje...poraď sa s právnikom o postupe,ak na tom trváš

sissy27
15. máj 2016

Čo ťa vedie k tomu dať dieťaťu priezvisko cudzieho chlapa? Najprv nech sa postará o to, aby si aj ty mala rovnaké priezvisko a potom ho dajte aj dieťaťu. Lebo s papierom "druh a družka" si môžeš vieš čo... Nič to neznamená, nemáš nárok na dedičstvo, na informácie, na majetok nadobudnutý počas vzťahu, proste na nič... Budeš len tá, čo mu porodila dieťa. A teda ako tu už bolo spomenuté, silno by som rozmýšľala, či chcem za partnera niekoho, kto má problémy so zákonom... Nebudeš prvá ani posledná, ale čo bude, keď vyjde von? Bude si vedieť nájsť normálnu prácu a postarať sa o rodinu? Alebo budeš tŕpnuť, kedy sa to zopakuje a ty budeš musieť dieťaťu vysvetľovať kde je ocko? Veľmi dobre si to zváž, dieťaťu daj aspoň zatiaľ svoje priezvisko a ak pôjde všetko dobrou cestou, tak vždy bude dosť času dieťaťu zmeniť priezvisko na spoločné. Ak teraz dáš jeho priezvisko, tak zmeniť ho bude veľmi ťažké a nemusí sa to vôbec dať (len so súhlasom otca alebo súdnou cestou a tá nemusí byť úspešná).

mojkamojka
15. máj 2016

Ja sa len pytam: Preboha preco? Moja rada je nedavat dietatu priezvisko otca v tomto pripade, nebrat si ho (lebo, ze olalaaa jeho dlhy po sobasi budu aj tvoje...).

tobnuf
15. máj 2016

No neviem ci by som chcela aby moje dieta nieslo prezvisko trestanca ale tak vy viete

mima4
15. máj 2016

a začo je v base?

marinablue
15. máj 2016

Podľa toho čo píšeš tak rodinu budeš tvoriť v prvom rade ty a tvoje dieťatko. Mali by ste mať preto rovnaké priezviská. ( Menej možných právnych problémov do budúcnosti.) Priateľ je a zajtra nie je 😀 (Aj keď o ňom nepíšeš veľa, nevyzerá to na šťastný vzťah až dokiaľ vás smrť nerozdelí.) A ešte jedna rada na záver. Pri výbere partnera (manžela) treba premýšľať a zvlášť dôkladne keďže už budeš matkou. Aby si si domov nedotiahla nejakého kreténa, ktorý miesto toho aby bol oporou bude len príťažou. Píšem to preto že sú typy žien ktoré sú schopné sa aj sto krát zamilovať do nejakého kreténa len preto že je sexi, mužný a drsný (inak nič z toho nie je pre dlhodobý vzťah relevantné) a prehliadnuť skutočného, normálneho, slušného chlapa. Každopádne držím ti palce nech všetko dobre dopadne.

adelajda2012
15. máj 2016

Podla mna ti najlepsie poradia na matrike. Mozno sa bude dat poslat mu papiere na podpis. Alebo nejake splnomocnenie??? Neviem, len hadam. Nejaka moznost vsak urcite existuje.

lubkavargova1
15. máj 2016

Zeby justicny omyl???? No nic, oni tam tiez citaju zenske casaky a vypisuju inzeraty..by ste neverili kolko pohladnych a nepravom odsudenych sedi v base....no neviem, to potom uz radsej mat za frajera Cernaka naj viem kolkata bije a za co sedi a kedy ho pustia 🙄
Pekne naklusat na matriku, a pravinkom a opytat sa. Existuju aj bezplatne pravne poradne. Pokial ti ide o vyzivne na dieta, tak na to by som sa moc nespoliehala