Priateľ Čech

michaelad97
19. júl 2022

Ahojte baby. Obraciam sa na Vás s otázkou - žijem s priateľom ktorý je Čech. Chceme aby mal trvalý pobyt tu u mňa na SK, má českú občiansku. Viem, že sa musí hlásit na cudzineckú políciu, predtým treba ísť na matriku kde overia môj podpis a musím dať súhlas o tom, že chcem aby mal adresu u mňa. No a ďalej? Požaduje cudzinecká polícia ešte niečo? Ďakujem za odpovede 🙏🏽

kate211
19. júl 2022

@michaelad97 neviem ako je to na SK, ja to mam opacne, som v CR. Trvaly pobyt ti nedaju len tak ze hrc prc. Podmienka je 5 rokov prechodneho alebo 10 rokov preukazatelne zijes v danom state (praca, podnikanie). Na sk je to mozno podobne. Hovorim o opacnom pripade.

melanta
19. júl 2022
kkovacovak
19. júl 2022

@michaelad97 Musí mať od teba už spomínané potvrdenie že u teba býva a môže mať u teba pobyt. Pracuje tu? Môj dokladal aj pracovnú zmluvu.

kkovacovak
19. júl 2022

@kate211 nie je to tak. Ona chce cudzinecký trvalý pobyt nie občiansky

kate211
19. júl 2022

@kkovacovak Ako som pisala, neviem ako je to SR. V CR je to tak, ze klasicky trvaly pobyt (neviem co je cudzinecky) mozes dostat za splnenia podmienok. A to: manzelatvo, 5 rokov prechodny pobyt, alebo 10 rokov zaujmu. Dostanes karticku"povoleni k pobytu". Obciansky nemenis i ked sravne by si mala fungovat ako osoba bez OP len s tou karickou "povoleni k trvalemu pobytu" - vyzera to ako OP. Pretoze vlastnikom obcianskeho je osoba, ktora je obcan a ma na uzemi statu trvaly pobyt. Ale to ci odovzdas OP nikto nekontroluje, lebo nikto sa neodhlasuje z trvalaku v povodnom state. Trvaly pobyt mozes mat len jeden.

kkovacovak
19. júl 2022

@kate211 ja predpokladám že chce cudzinecký preukaz. To musí upresniť. Môj, vtedy priateľ, dokladoval bývanie a pracovnú zmluvu. Žiadne manželstvo atď nie je v tomto prípade treba

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kkovacovak
19. júl 2022

@jabadabadu no autorka musí ujasniť čo presne chce. Ale to čo hovoríš nie je pravda. Môj manžel má na danom preukaze uvedené trvalý pobyt. Žiadny prechodný ani dlhodobý.

kaca222
19. júl 2022

@jabadabadu nemáš pravdu, na SK dostávajú češi automaticky trvalý pobyt.

kaca222
19. júl 2022

Ahoj, môj manžel je Čech a presťahoval sa na SK ešte v čase, keď sme neboli zobratí (2019). Na cudzineckej polícii požadovali pracovnú zmluvu, takže toto budeš potrebovať. Plus sme na matrike overovali podpis, kde bolo čestné vyhlásenie že moji rodičia (majitelia bytu) súhlasia s tým, že u nich bude priateľ bývať. Nič iné nebolo treba, len ešte teda doniesť malú fotku určitých rozmerov (kukni na nete). Dostane kartičku o trvalom pobyte, ktorou sa preukazuje na Slovensku. Má vlastne dva trvalé pobyty, jeden v Česku a druhý na Slovensku 🙂

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kkovacovak
19. júl 2022

@kaca222 môjmu fotku v 2019 nebolo treba 🤷‍♀️ odfotili ho tam. Len pracovnú a overenie bývania. Asi ako kde. Takže pre istotu fotku asi zobrať

nanus_enka
20. júl 2022

Riešili sme to 2 roky dozadu. Muž pracuje v ČR a poistenie taktiež české. Na cudzineckej povedali že v tomto prípade dostane povolenie na trvalý pobyt len ako manžel pokiaľ tu nieje zamestnaný a nemá slovenské zdrav. Poistenie. Svadbu sme mali naplánovanú o rok ale kvôli tomu, že zatvorili hranice a potreboval tu pobyt sme sa vzali na úrade. Manžel len doložil sobášny list a notársky overené povolenie na pobyt na našej trvalej adrese. Foto nebolo treba, odfotili ho tam. Povolenie na pobyt platí na 5rokov, potom len treba prísť na cudzineckú a oni to obnovia.
Taktiež hovorili, aby si zašiel do ČR na úrad odovzdať OP(čo on nechcel, nakoľko má stále všetko v ČR). Bol sa tam pýtať a pani mu povedala nech to nerobí, že to nik nekontroluje.