Preukaz zdravotne ťažko postihnutej osoby

adriana73
11. feb 2015

Ahojte baby, pomaly bude rok odvtedy ako som získala tento preukaz. Máte skúsenosti s tým, ako to pokračuje potom? Aká je časová platnosť preukazu, či si ma opätovne predvolajú, a podobné veci. Ďakujem Vám za info 🙂

janickacrazy
11. feb 2015

@adriana73 Na preukaze na druhej strane je uvedené dokedy je platný. Môjmu synovi ho dali na 5 rokov. Asi záleží aj na tvojej diagnoze. Nám akurát teraz končí platnosť a nikto si nás nepredvolal, takže sa tam pojdem opýtať, či mi dajú nový.

bonaqa2013
11. feb 2015

@janickacrazy maminka skús mi napísať aké máte výhody. Moja dcéra má v piatok 5 rokov, DMO, hluchota... či sa mi to oplatí vybaviť. Lebo že do 6 rokov nemám na nič nárok.

janickacrazy
11. feb 2015

@bonaqa2013 Ak máš dieta do 6 rokov a má ZTP preukaz, ono cestuje úplne zadarmo vlakom a ty za polovičný lístok. Ked už má nad 6 rokov, tak potom myslím, že obaja za polovičné cestovné. Niekde je zľavnené vstupné napr. do ZOO alebo na kúpalisko. Takisto na autobus sú pre ZTP nejaké úľavy, ale teraz to má každé mesto po svojom, takže v inom meste to može byť inak ako u nás. My sme využívali ten vlak, ked bol syn menší, ked sme chodili na liečenie. Teraz chodíme väčšinou autom, takže oazj len občas to využijeme.

janickacrazy
11. feb 2015

@bonaqa2013 Ešte som zabudla napísať, že syn má preukaz vybavený od 3 rokov, takže vôbec to nie je pravda, že až od 6 sa to dá vybaviť.

nezabudka1410
11. feb 2015

Môj syn je autista, preukaz máme bez dátumu ...... Mám aj modrú vozičkársku značku vpredu na aute. Používame to, keď veziem syna.
Do 6. rokov som čerpala predĺžený rodičovský príspevok. Po 6 roku som synovou opatrovateľkou ( je to 200€ niečo) Bola som na prdĺženej rodičovskej dovolenke.
.... ale oveľa dôležitejší bol posudkový lekár..... inak, nedajte sa, lebo oni Vás odbijú a naozaj aj mne po prvýkrát napísali, že sorry ,ale nemáte nárok........ odvolala som sa, žiadala som osobný pohovor , stretnutie s posudkovým lekárom (lebo posudzovali len na základe lekárskych správ).Žiadala som, aby posudkový lekár s nami absolvoval deň........ a potom mi dali príspevok na auto, aj na benzín........a tak je to so všetkým.... aj u lekárov. Pýtať sa, pýtať sa, pýtať sa ! Vždy som veľmi slušná ale neodbitná. (-:

nezabudka1410
11. feb 2015

@janickacrazy ano, preukaz sa dá vybaviť skôr....

ellca123
11. feb 2015

myslim ze pri detoch si vybavte preukaz ZTPs- teda zo sprievodom /vtedy je zlava aj an kulturnych podujatiach ci kupalisku pre oboch
ten novy preukaz ZTP je bez datumu /teda bez casoveho obmedzenia/
do 6r. musite cakat v pripade ze budete po rodicovskom ziadat opatrovatelsky prispevok

bonaqa2013
11. feb 2015

Maminky, opatrovateľský je 200e? Je to pre každého rovnako, alebo sa z niečoho ráta? Aje to tak, ako s MD, že sa ráta ako odpracované roky - do dôchodku? Neviete?

adriana73
autor
11. feb 2015

ja praveze nemam napisanu platnost, preto som sa pytala 🙂 mam len KEDY a KDE mi bol vydany. Taktiez mam aj tu modru cedulku na auto. Ak cestujete, mnohokrat vam dost pomoze. Inak, ak ju vlastnite, nemusite platit dialnicne znamky 🙂 co je fajn, ak idete len niekam na vikend. Na vylet, za rodinou a podobne 🙂

adriana73
autor
11. feb 2015

@bonaqa2013 asi to bude zalezat od konkretneho pripadu, pretoze opatrovatelsky na mna (mam 20) bere starka, a chodi okolo 91€. Mne chodia peniaze na benzin a na bezlaktozovu dietu cca 55€

andrejka1974
11. feb 2015

@adriana73 treba si pozriet rozhodnutie a tam mas vsetko napisane, teraz sa preukazy uz vidavaju bez ukoncenia platnosti, ale na rozhodnuti je napisane co a kedy treba