Presun poberania podpory v nezamestnanosti

dakota.w
15. apr 2013

Ahojte, potrebovala by som poradiť s nasledovnou situáciou:
Som zamestnaná na dobu neurčitú od 1997, od 15.11.2010 na MD, od 11.07.2011 na RD. V práci prebieha zmena štruktúry, a mohla by som sa dostať k odstupnému. Potrebujem vedieť, či celkom dobre chápem jednotlivé súvislosti:
1. Musím prerušiť RD, nastúpiť napr. na 1 deň do práce, keď chcem aby mi preplatili dovolenku, ktorá mi tam zostala nevyčerpaná? /viem, že v prípade výpočtu dávky v nezamestnanosti mi to asi veľmi nepomôže, keďže dva roky RD uplynú až 11.07.2013 a štruktúru menia k 01.05.2013, ide o preplatenie tej dovolenky/
2. Mám nárok na výpovednú lehotu aj odstupné? / či je treba cez tú výpovednú lehotu dovolenku vyčerpať?/
3. Keď sa hneď prihlásim na úrade práce a požiadam o vyplácanie podpory v nezamestnanosti, môžem po jej priznaní nastúpiť späť na RD a dobrať RP do troch rokov veku dieťaťa a potom vybrať 6 mesiacov podpory? / ide mi o natiahnutie doby, keď za mňa bude štát platiť odvody, t.z. nechcem RP prepisovať na manžela, ale čo najviac natiahnuť dobu, kým sa budem musieť opäť zamestnať/
Ide hlavne o to, že po skončení RD nechcem nastúpiť späť na toto miesto. Ak by som nevyužila túto situáciu, pravdepodobne by som po skončení RD musela dať výpoveď, a na odstupné by som nemala nárok. Dúfam, že som uviedla všetky fakty. Vopred veľmi pekne ďakujem za akúkoľvek pomoc.