Presťahovanie sa slobodnej mamičky do Rakúska s 15-mesačným dieťaťom

sjuziii
12. júl 2023

Dobrý deň,

chcela by som sa so svojim dieťatkom presťahovať do Rakúska. Meniť si budeme aj trvalý pobyt. Aké papiere treba mať vopred pripravené a aké písomnosti bude nutné vybaviť? Ďakujem za vaše odpovede! 🙂

alenah31
12. júl 2023

@sjuziii v prvom rade - ak je otec dieťaťa zapísaný v jeho RL - musíte mať jeho súhlas.

sjuziii
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sjuziii
autor
12. júl 2023

@alenah31 platí to ja v prípade kedy bolo dietatu zmenené priezvisko na moje a bolo zverené čisto do mojej starostlivosti?

alenah31
12. júl 2023

@sjuziii to nemá absolútne nič s tým ako sa dieťa volá. A nie - nemáš dieťa zverené do svojej výlučnej starostlivosti - to by ho súd musel zbaviť rodičovských práv. On má voči dieťaťu aj práva a povinnosti rovnako ako ty - aby si mohla s dieťaťom odísť žiť do inej krajiny - potrebuješ súhlas otca alebo ak otec nesúhlasí vieš získať súhlas prostredníctvom súdu kde dokazuješ prečo ideš žiť mimo SK - ja som to riešila súdne - ex nesúhlasil. Súdu som dokladovala prac. zmluvu, zmluvu o nájme, potvrdenie o prijatí do škôlky (DE), potvrdenie, že je tam prihlásený k pediatrovi - toto všetko si vyžiadal súd. A tiež upravil styk s dieťaťom - keďže ho nemohol mať tak ako súd určil prvý krát. Dieťa chodilo k otcovi počas letných prázdnin na celý august + každé druhé vianočné a veľkonočné sviatky - všetko spojené s cestovaním šlo na moje náklady. Na výživné som musela zriadiť účet na SVK a tam chodilo.

sjuziii
autor
12. júl 2023

@alenah31 dobre super s tým nebude problém ak sa do dá aj súdne. ďakujem pekne za info!