Prerušenie živnosti, minimálna mzda a maródka

seelaus
3. dec 2013

Čaute kočky potrebujem radu...manžel pracoval ako živnostník od aprila 2010 platil odvody soc.poistovna 130 a VZP 55eur mesačne, v septembri živnost prerušil a pracuje na zmluvu,kde ma minimalnu mzdu,zaujima ma ak by siel na PN aka by mu vysla PN.ešte som sa tu na modrom koniku dočitala ak som spravne pochopila že mohol by sa manžel pred PN dobrovolne nemoc.poistit-na den to vychadza 4,5eur tak by mu vyšla vyššia marodka?pracuje ako stavbar a v zime je to tažke takže žvažujeme ako dalej,nakolko ja som na urade prace a nedostavam nič len pridavky na maleho.vdaka za každu radu,nema mi kto poradit

zalka
3. dec 2013

@seelaus áno dobre si postrehla ak den pred PN sa nahlási na DNP , tak PN si musí dať vypísať 2x ... 1x zamestnanie a 1x DNP tak dostane obe zaplatené ...
A PN je 55% z hrubej mzdy ... a z DNP je cca 216 e .. takže určite z oboch poistení dokopy bude mať okolo 380-400 eur

gapa
4. dec 2013

@seelaus ešte tolko, že za ten 1den musí zaplatiť a to so správnym variab. a aj špecif.symbolom a tiež v splatnosti a ani o cent menej, potom sa nezabudnúť odhlásiť, aby nemusel platiť dobr.poistenie

seelaus
autor
5. dec 2013

@zalka vdaka za info ešte sa chcem spytat ako by to bolo v pripade že od zamestnavatela dostan e vypoved a pojde n a urad prace sa prihlasit vznikne mu narok na podporu?môže poberat podporu a byt zaroven na PN?

zalka
5. dec 2013

@seelaus platil si ako szco poistenie v nezamestnanosti? lebo to nie je povinné poistenie a ked neplatil tak nemá nárok na podporu ... musí mať zaplatených 730 dní tj. 2 roky v posledných 3 rokoch ...

seelaus
autor
5. dec 2013

@zalka nie neplatil

zalka
5. dec 2013

@seelaus tak nárok na podporu nemá, môže dostať PN zo zamestnania aj z DNP ... len musí lekára požiadať o 2 PN a samozrejme den vopred sa prihlásiť na DNP , toto platí ak je zamestnaný.
Ak by mu končil PP tak DNP musí vzniknúť najneskôr v posledný den PP , aby mal nárok na PN zo zamestnania aj z DNP.

seelaus
autor
5. dec 2013

@zalka vdaka za odpoved važim si to od teba,som rada že takto pomahaš ludom 🙂 takže najrozumnejšie riešenie bude ak sa da manžel vypisat na PN ešte počas prac.pomeru.DNP sa prihlasi na socialke potom da PN a hned ako skonči PN nech sa odhlasi z DNP,môže ešte v ten den ako skonči PN?pekny dnik prajem

zalka
5. dec 2013

@seelaus áno presne tak .. a áno v den skončenia PN môže ukončiť aj DNP ...