Ahojte,
chcela by som sa spýtať, či niekto z vás prerába teraz byt a či vás opatrenia nejak brzdia v prácach.
Pred Vianocami sme kúpili byt, ale treba ho prerobiť. A nemôžem platiť dlho aj nájom aj hypo.
Ďakujem 🙂
pozisťuj si vo svojom okolí aká je momentálna situácia ako sú majstri na tom a firmy, čo robia prestavby a uvidíš, ale tiež by som čo najskôr sa do toho pustila, lebo toto celé môže trvať ešte dlho
Moj manzel je stavbar a preraba byty/domy. Pracoval s vynimkou 24 a 25.12.stale.Brzdi ho(trosku) slurat to, ze klient nemoze ist osobne do obchodov a obzriet si tovar. Musi ho objednat a to nejaky cas trva. To iste aj on. Musi objednavat
Pracovníkov by sme mali. Sú to známi. Zaujímalo ma aj, či tonejaký sused nenahlási a ja skončím ešte aj s pokutou😂
Susedia budu nadseny. Zo er to z druheho podladu, ze musis byt cely den foma a niekto ti vkuse trepe.🙈
@bikarbona My sme prerábali ešte počas prvej vlny. Väčšinu sme si robili sami ale z tých pár majstrov čo sme využili (sadrok. konštrukcie, vyrovnanie zemi nivelákom, omietky, stolár) nemal nikto problém. Spotrebiče, dvere, kúpeľňu, atď. sme objednávali z netu, riskli sme to. Podlahy sme stihli ešte v obchode. Stavebniny boli buď otvorené alebo na výdaj, tak by to malo fungovať aj teraz 🙂 Čiže dá sa povedať, že sme boli obmedzení len minimálne. Našťastie sme mali kde bývať, prerábka trvala cca 8 mesiacov, takže radím začať čo najskôr :D
Čo sa týka susedov, mali sme vo vchode na nástenke od mesta povolenie k stavebným úpravám. Tým čo bývali nad/pod/vedľa sme zaniesli vínko a čokoládku a ospravedlnili sa za budúci hluk :D Nikto si nikdy nesťažoval.
Držím palce ;)
@bikarbona sused pod nami preraba uz mesiac, aj teraz tu bucha. Som tolerantna a pokial netrieska neskoro vecer, tak je to uplne v poriadku, ma na to pravo si myslim 🙂. Bohuzial robim permanentne z domu, priklepovka nie je nic moc, ale zvladame 🙂. My sme kupili uz prerobeny byt, ale bude treba o par rokov kupelnu robit, tak snad sa dockame rovnakeho pristupu :D
@luciannka83 A susedia sa poskladaju na najom autorke, ked by chceli mat klud pocas ld? V takej bytovke sa stale niekto najde, co bude nadavat na pretabku. Ak kupili byt, tak je jasne, ze sa chcu co najskor stahovat do prerobeneho. Ak budu robotnici robit v ramci povolenych hodin, tak je vsetko OK. Nikto netusi, kolko bude tato situacia trvat a je to drahy spas cakat.
@bikarbona drzim palce na prerabku. Tiez sme mali rovnaku situaciu, ale mimi koronu. Prerabka nam trvala 2 mesiac komplet vsetko.
Ďakujem, s tým vínom a čokoládou je to dobrý nápad. Nebude sa robiť každý deň, zverejním harmonogram a snáď to dobre dopadne. Jasné, že ten zvýšený hluk je nepríjemný. My musíme robiť elektriku, kúpeľňu a vymeniť podlahy, kuchyňu. Inak dispozične sa nič nemení. Ženy, fakt mám stres najväčší zo susedov 😂
Otec preraba byty a normalne budu fungovat, do prace ktora sa neda robit homeofficeom sa predsa chodit moze ;) Este som encitala, ake budu musiet byt opatrenia co sa tyka, preukazovania ze kam idem, to planujem studovat zajtra vecer a chystat doklady :D
Ak si pohnu tak hrube hlucne prace vedia mat urobene rychlo.. prerabat byt mesiace je len a len zle zvladnuta logistika. 3i sme mali nakomplet prekopany od jadra, radiatorov, komplet steny obite do tehly, zateplene z interieru az po vymalovanie, podlahy, zarubne, dvere... 1,5mesiaca a to sa nerobilo v kuse. material sme mali samozrejme objednany predtym, dokonca domovnicka nam dovolila to zlozit do jedenj miestnosti v dome. Potom ked som si uz cakala na linku a somarinky, to som vobec neriesila..a le to ani nie je prerabka ;) 200m2 dom sme rekonstruovali aj s opravou pol roka, cakalo sa totiz na "specialitky". No ja som potrebovala podpisy od susedov pred prerabkou, cize cokolada sa nosila predtym :D potom som len nalepila na nastenku, ze sa bude opravovat, a nech mi volaju ak daco (napr. musela som prist upratat schodisko atd.. lebo prve dni to bol hardcore)
@bikarbona nemaj stres, kazdy z nich uz prerabal, alebo prerabat bude.. cize ak by mal problem, tak sa ich opytaj, ci oni nikdy nic nerobili.
@bikarbona prerábať normálne môžete, robotníci budú vykonávať svoju prácu (teda bacha, mali by to byť regulérni živnostníci, čo sa vedia v prípade bonzákov preukázať a nielen vaši známi, ktorí ovládajú remeslo, to by zrejme mohol byt prúser)
@luciannka83 nám prerábajú panelák, presne odkedy je distancne vzdelávanie, každý deň trieskanie, buchanie, syn sa musel chodiť učiť on-line k mame, ešte neviem ako to poriešim po prázdninách, keď platí zákaz vychádzania k rodine, ale je mi jasné, že to proste budem musieť nejak vymyslieť, hold blbá doba, ešte horšia situácia.
Ale tak nikomu nevyhovie vždy, mne trieskal sused aj 4 roky dozadu, keď sme prerábali, lebo že on robí nočné. No sorry, ako zavolám si teda kvôli tebe robošov v noci
Manzel ma firmu stavebnu a normalne robia. 😊
Na prerabku ti staci len ohlaska, stavebne povolenie by ti trebalo ak by si burala nosne priecky a tak....
Teraz je tvrdy lockdown takze na tvojom mieste by som sa informoval na prislusnom urade. Radsej si to over nez by si sa mala dostat do zbytocnych problemov.
V sucasnosti je vychadzanie povolene len v ramci nevyhnutnosti ako nakup potravin ci neodkladna zdrav. starostlivost a vytvaranie novych bublin je zakazane. Podla mna skor nie ako ano. Bohuzial, zle nacasovanie 🤷🏻
Na vlastnu past by som ti neodporucal nieco riesit pretoze ja som mal tiez dobreho samaritana suseda a tiez mi zbytocne robil vetry a to bolo v case ked pandemia este nebola.
Naozaj sa radsej informuj pretoze prerabka, najom a do toho pripadna pokuta ti urobia pekny skrt cez uz obmedzene financie.
my tiež prerábame práve, a teda robí tu muž s kamarátom, s tým že my tam chodíme normálne veď je to náš majetok, a robotníci tam chodia tiež nakoľko oni vykonávajú pracovnú činnosť, a na to je normálne výnimka. Takže úplne v pohode si myslím. Materiál sme nakúpili čo najviac ešte pred lockdownom.
@bikarbona No my prerabame, ale teda nie je to teraz počas lockdownu nejaké slavne, keďže preraba moj muž s otcom a kamarátom a to nie je nejaká stavebná firma. Takze teraz prace stoja a ked tak ide tam len niečo moj muž porobiť sam. Lebo keby nas náhodou niekto bonzol, mohli by sme dostať pokutu. Byt tebou dám si nato pozor.
@simca06022011 My sme prerábali dlhé mesiace len preto, že muž má dve práce a 80 % prerábky robil úplne sám, po 2 - 4 hodinkách po práci, nie každý deň. 😊 Ale inak súhlasím, že sa dá aj rýchlo, ak sa všetko dobre naplánuje a má kto pomôcť/robia majstri. 😉
No už nám prišiel nejaký anonym, čo skompiloval nejaký text, akože od primátora 🤷♀️🤪
Ak si správne vysvetľujem opatrenia, tak v byte, ktorý nie je obývaný, by mala byť možnosť niečo prerábať a to remeselníkmi, ktorí si plnia svoju pracovnú povinnosť. Keď však zoberiem do úvahy, že bežní ľudia majú zákaz vychádzania, tak nikto iný, ako ten, čo si tam plní pracovnú povinnosť, by do toho bytu nemal chodiť niečo riešiť, teda ani majitelia, čo je dosť obtiažne sa spoľahnúť na remeselníkov, čo tam stvárajú. Sú však aj iné spôsoby, ako zistiť čo robia. Možno stačí sa tam ísť pozrieť v čase, keď sú robotníci preč. V prípade, že treba niečo rekonštruovať v byte, ktorý je obývaný, tam podľa mňa takáto možnosť nie je, keďže je zákaz návštev, snáď až na nejakú mimoriadnu havarijnú situáciu, kedy je ale treba dodržať aspoň ROR.
Skor si myslim, ze bude tazke zohnaj majstrov vela ludi je doma a renovuje. Podla mna zacnite zhanat a prerabat cim skor a miesto najmu ist k rodicom alebo majetnym znamym ak sa da... Zivit hypo, najom a rekonstrukciu je trochu hardcore