Ahojte,kedze sa neviem v zakone presne dopatrat ako to je, skusim pisat sem, mozno mi niekto poradi . Vyuctovanie za byt sme dostali 27.5. 2015 .Bol tam preplatok skoro 500 E a dodnes ho nemame vyplateny.Ked som sa dnes spytala nasej predsednicky spolocenstva, preco to este neposlala, povedala mi, ze az minuly tyzden si prebral vyuctovanie posledny sused a musi cakat 15 dni ci nepoda voci tomu reklamaciu a potom ich bude posielat. Kona spravne ? Ja som sa fakt nikde nedocitala, ze vsetci najomcovia musia cakat az po to posledne prebratie. Ja som voci svojmu reklamaciu nepodavala, 30 dni preslo a ona to chce vyplacat o dva tyzdne, ked sa vrati z dovolenky. Co ja mam spolocne s jej dovolenkou ? S tymi peniazmi sme pocitali viaceri najomcovia a teraz mam pocit ze umyselne peniaze drzi. Alebo sa mylim ? Dakujem za pomoc 🙂
Ja viem tak, ze do 30 dni. Mne aj za byt tak za mesiac zvyknu preplatky pripisat
@teskoma Skús riadne preštudovať to vyúčtovanie. V ňom by malo byť napísané, dokedy je potrebné zaplatiť, či už nedoplatok, alebo dokedy vrátia preplatok. U nás majú na to čas do konca júla, vyúčtovanie sme mali tiež koncom mája. Väčšinou je to na konci a tam sa už nie každý dostane.
zákon o vlastníctve bytov ... vyplatenie preplatku nerieši, pretože buď je to upravené v Zmluve o výkone správy, ak Vám byty a účtovanie spravuje nejaký správca, alebo v Zmluve o spoločenstve, ak máte založené spoločenstvo na čele s jeho predsedom. Prípadne si to môžu ešte vlastníci dohodnúť na schôdzi ..., alebo v samotnom vyúčtovaní , .... takže pátraj kde to máte uvedené. A nie je pravda, že to závisí od nej, ako tvrdí jadelka, sú to peniaze vlastníkov a predseda má len právomoc na niektoré úkony, na ktoré ste ho ako vlastníci splnomocnili - Zmluva o spoločenstve...
zavisi to od neja ko uvolnuje peniaze na vyplacanie, nie od posledneho najomncu co prebral, to je blud.