Ahojte, našla som veľa návodov, ale aj tak neviem, či to dobre chápem:
RZ zdravotnej poisťovne za 2017 - výsledok preplatok povedzme 50€
Za 2018 som zaplatila poistné celkom povedzme 200€ zo živnosti (SZČO)
V daňovom (paušálne výdavky) sa odčítajú preukázateľne zaplatené poistné, teda 200€ (sociálke neplatím, mám aj zamestnanie, živnosť len pár stovák ročne). Čo s tým preplatkom, ktorý mi vyplatili so zrazenou daňou? Ak by to bol nedoplatok, tak ho pripočítam k preuk. zapl. poistnému, to som už robila. PREPLATOK odpočítam od zaplateného poistného? Alebo ho neuvediem vôbec, lebo ho už zdanili zrážkou?
Ďakujem
@romiada Nie je to jedno? V obidvoch prípadoch má štát daň už odvedenú, ten preplatok je už zdanený zrážkou, teda neobohatím sa ani o cent, či? Naviac, ja mám paušál a teda nemám ani jednoduché účtovníctvo, len spíšem tie 2-3 faktúry za rok. Nemám žiadny majetok, nemám tovar či zásoby - robím grafiku na vlastnom počítači a na freeware a vlastných programoch, ktoré nie sú v majetku SZČO.
Ak je výsledkom RZ preplatok zašle poisťovňa platiteľovi (SZČO) písomné oznámenie o výsledku RZ. Oznámenie obsahuje výšku preplatku, údaje o vymeriavacom základe a výške zaplatených preddavkov na poistné, a tiež výšku preddavku na poistné, ktorý je SZČO povinná platiť od 1. 1. 2017. Súčasťou je aj poučenie o možnosti podať nesúhlasné stanovisko. Zdravotná poisťovňa je povinná podľa § 43 ods. 3 písm. j) zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov, zdaniť preplatok poistného zrážkovou daňou. Túto daň odvedie daňovému úradu priamo zdravotná poisťovňa. Vykonaním zrážky dane je splnená daňová povinnosť.
Ak daňovníkovi vznikne preplatok z RZZP, tak na bankový účet zdravotná poisťovňa zašle sumu preplatku zníženú o zrážkovú daň. Sumu preplatku daňovník zaúčtuje do peňažného denníka ako Príjem zdanený zrážkou u zdroja (príjem neovplyvňujúci základ dane).
@duun inak ale je to potom riadne nespravodlive..... odvedies vacsie odvody ako si mala...na drzovku Ti z toho vratia dan a danovy urad Ti ju nevrati lebo sa to povazuje za dan zaplatenu zrazkou?!!! 😈😠
tento štat je fakt Absurdistan v tychto daniach
Zrazia Ti dan z niečoho čo si nemala "de facto" platiť vôbec v takej výške
ja mam info od uctovnicky, ze preplatok nejde nikam. (na rozdiel od nedoplatku) skratka ti ho vratili uz zdaneny a hotovo. dufam, ze toto info je spravne, kedze to tak robim uz roky.
*chcela som napisať na drzovku Ti z toho zrazia daň" nie vratia 🙈
božeeee som žena na materskej, som jasna diagnoza 😀😀
Ja som našla poznámku na stránke finančného (len nemám link :( ), že OBIDVA spôsoby sú správne - buď nedáš nič (veď to už zdanili) ALEBO dáš do príjmov a teda ti výjde daň, ktorú vzápätí v inej časti tej zelenej príšery odčítaš - uvedieš ako už zrazený preddavok.
Mne to prišlo jednoduchšie nenapísať NIČ :D načo im motať hlavy nejakým príjmom, ktorý už zdanili.
Jo odvody sú kapitola sama o sebe :( a keby sme za tie odvody aspoň niečo dostali - lekárska starostlivosť je ťažko dostupná, lebo ich je málo a zariadenia 50rokov staré :( Celé zle :(
Už som našla takýto príklad s dvomi možnými postupmi
1. odpočítam 200e zaplatené poistné (preplatok si nevšímam, nerátam ho do príjmov, lebo je zdanený)
2. možnosť - pripočítam preplatok k príjmom a zároveň daň, ktorú z neho zrazila poisťovňa pri vyplatení uvediem ako preddavok dane za daný rok - beriem to, že som tú daň zaplatila "vopred".