Preplatok RZ a preukázateľne zaplatené poistné daňové B, SZČO

duun
25. mar 2019

Ahojte, našla som veľa návodov, ale aj tak neviem, či to dobre chápem:

RZ zdravotnej poisťovne za 2017 - výsledok preplatok povedzme 50€
Za 2018 som zaplatila poistné celkom povedzme 200€ zo živnosti (SZČO)

V daňovom (paušálne výdavky) sa odčítajú preukázateľne zaplatené poistné, teda 200€ (sociálke neplatím, mám aj zamestnanie, živnosť len pár stovák ročne). Čo s tým preplatkom, ktorý mi vyplatili so zrazenou daňou? Ak by to bol nedoplatok, tak ho pripočítam k preuk. zapl. poistnému, to som už robila. PREPLATOK odpočítam od zaplateného poistného? Alebo ho neuvediem vôbec, lebo ho už zdanili zrážkou?

Ďakujem

duun
autor
25. mar 2019

Už som našla takýto príklad s dvomi možnými postupmi

1. odpočítam 200e zaplatené poistné (preplatok si nevšímam, nerátam ho do príjmov, lebo je zdanený)

2. možnosť - pripočítam preplatok k príjmom a zároveň daň, ktorú z neho zrazila poisťovňa pri vyplatení uvediem ako preddavok dane za daný rok - beriem to, že som tú daň zaplatila "vopred".

romiada
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
duun
autor
25. mar 2019

@romiada Nie je to jedno? V obidvoch prípadoch má štát daň už odvedenú, ten preplatok je už zdanený zrážkou, teda neobohatím sa ani o cent, či? Naviac, ja mám paušál a teda nemám ani jednoduché účtovníctvo, len spíšem tie 2-3 faktúry za rok. Nemám žiadny majetok, nemám tovar či zásoby - robím grafiku na vlastnom počítači a na freeware a vlastných programoch, ktoré nie sú v majetku SZČO.

duun
autor
25. mar 2019

Ak je výsledkom RZ preplatok zašle poisťovňa platiteľovi (SZČO) písomné oznámenie o výsledku RZ. Oznámenie obsahuje výšku preplatku, údaje o vymeriavacom základe a výške zaplatených preddavkov na poistné, a tiež výšku preddavku na poistné, ktorý je SZČO povinná platiť od 1. 1. 2017. Súčasťou je aj poučenie o možnosti podať nesúhlasné stanovisko. Zdravotná poisťovňa je povinná podľa § 43 ods. 3 písm. j) zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov, zdaniť preplatok poistného zrážkovou daňou. Túto daň odvedie daňovému úradu priamo zdravotná poisťovňa. Vykonaním zrážky dane je splnená daňová povinnosť.

Ak daňovníkovi vznikne preplatok z RZZP, tak na bankový účet zdravotná poisťovňa zašle sumu preplatku zníženú o zrážkovú daň. Sumu preplatku daňovník zaúčtuje do peňažného denníka ako Príjem zdanený zrážkou u zdroja (príjem neovplyvňujúci základ dane).

https://www.kros.sk/blog/rocne-zuctovanie-zdrav...

romiada
25. mar 2019

@duun máš pravdu😉😉. pochybila som. nejde to do príjmov ani to nikde netreba uviesť. Pre istotu si ešte zavolam na danovy urad lebo som urobila chybu. Ja som to dala do prijmov, ale našťastie mi to nič neovplyvní lebo mi nevyšla žiadna daň

romiada
25. mar 2019

@duun inak ale je to potom riadne nespravodlive..... odvedies vacsie odvody ako si mala...na drzovku Ti z toho vratia dan a danovy urad Ti ju nevrati lebo sa to povazuje za dan zaplatenu zrazkou?!!! 😈😠
tento štat je fakt Absurdistan v tychto daniach
Zrazia Ti dan z niečoho čo si nemala "de facto" platiť vôbec v takej výške

deedol
25. mar 2019

ja mam info od uctovnicky, ze preplatok nejde nikam. (na rozdiel od nedoplatku) skratka ti ho vratili uz zdaneny a hotovo. dufam, ze toto info je spravne, kedze to tak robim uz roky.

romiada
25. mar 2019

*chcela som napisať na drzovku Ti z toho zrazia daň" nie vratia 🙈
božeeee som žena na materskej, som jasna diagnoza 😀😀

duun
autor
26. mar 2019

Ja som našla poznámku na stránke finančného (len nemám link :( ), že OBIDVA spôsoby sú správne - buď nedáš nič (veď to už zdanili) ALEBO dáš do príjmov a teda ti výjde daň, ktorú vzápätí v inej časti tej zelenej príšery odčítaš - uvedieš ako už zrazený preddavok.
Mne to prišlo jednoduchšie nenapísať NIČ :D načo im motať hlavy nejakým príjmom, ktorý už zdanili.

Jo odvody sú kapitola sama o sebe :( a keby sme za tie odvody aspoň niečo dostali - lekárska starostlivosť je ťažko dostupná, lebo ich je málo a zariadenia 50rokov staré :( Celé zle :(

romiada
26. mar 2019

@duun to mi hovor, teraz moja mamina potrebovala surne mamografiu, čakanie najmenej 2 mesiace....dovtedy by aj umreť mohla (ma rakovinu). Tak som radšej hladala sukromnikov, ktorým sme to vyšetrenie zaplatili.

tinika
20. jan 2021

@romiada presne nad tym sa rozčulujem aj ja