Preplatok na dani vs darovanie 2%

panta
24. apr 2019

Dobrý deň / Ahojte,

viete mi prosím poradiť / vysvetliť, či tomu rozumiem správne? Ide o prípad preplatku na dani a darovanie 2% z dani. Podľa § 50 ods. 10 zákona, medzi iným sa píše:

" Ak daňovníkovi vznikne preplatok na dani, o rozdiel medzi sumou poukázanou prijímateľovi a sumou zodpovedajúcou podielu zaplatenej dane z upravenej daňovej povinnosti sa daňovníkovi zníži preplatok na dani ".

Ak tomu rozumiem správne, dám príklad:

Preplatok je 50€. 20€ darujem ako 2%. Mne príde preplatok len 30€? Ďakujem. Vlado

jaron
24. apr 2019

@panta myslím, že tu je to pekne vysvetlené, hlavne v tom prvom príklade:
https://podpora.financnasprava.sk/291063-Zmena-...
Čiže podľa mňa by ti mal prísť preplatok už iba 30.- € a o tých 20 € prídeš.

majka2601
24. apr 2019

@jaron ale ved v linku sa píše o prípadoch, ak bolo dodatočne daňové priznanie a inak vyratana daň a preto aj 2% nie o preplatku vs. 2%

korunka1
24. apr 2019

@panta Nie, preplatok dostaneš celý a 2% sa počítajú zo "zaplatenej" dane
A mimochodom 2% z 50 € nie je 20€

beie
24. apr 2019

darovať 2% z dane znamená, že zo sumy, ktorú uhradíš štátu vo forme dane, sú 2 % tá presunuté vybranej organizácii.

panta
autor
24. apr 2019

@korunka1 Správne, 2% z vypočítanej dane 1000€ je 20€. 50€ je preplatok. Ale prečo zákon hovorí, že preplatok bude znížený? Skôr to vyzerá tak, že keď je nedoplatok, 2% idú zo štátnych a keď je preplatok, ide to z mojich?

korunka1
24. apr 2019

@panta prečo si sa zameral na ten paragraf a odsek zakona?
Nerieš, máš v tom guĺaš.
2% zo štátnych? Toho by som sa chcela dožiť 😂😁

jaron
24. apr 2019

@majka2601 myslel som si, že keď to vôbec @panta rieši, tak niečo dodatočne opravuje a pod. Ani mi nenapadlo, že sa na to pýta a pritom nejde o nejakú zmenu.
Samozrejme, ak neplatí, že "... ak sa dodatočne zistí, že daňová povinnosť daňovníka bola iná." tak niet čo riešiť. Za normálnych okolností sa nič z preplatku kvôli 2 % nestrháva.

@panta Zákon hovorí, že preplatok bude znížený ak sa dodatočne zistí, že daňová povinnosť daňovníka bola iná. Prečítaj si celé to znenie, nie iba tú časť, čo si uviedol:

"Podiel zaplatenej dane poukázaný správcom dane prijímateľovi nemožno upravovať, ak sa dodatočne zistí, že daňová povinnosť daňovníka bola iná. Ak daňovníkovi vznikne preplatok na dani, o rozdiel medzi sumou poukázanou prijímateľovi a sumou zodpovedajúcou podielu zaplatenej dane z upravenej daňovej povinnosti sa daňovníkovi zníži preplatok na dani." ...

https://podpora.financnasprava.sk/291063-Zmena-...

panta
autor
25. apr 2019

@jaron Ok, rozumiem, dik.

katulienkaja
6. feb 2023

Ahojte, môžem sa aj ja spýtať prosím? Ak by mi náhodou vyšiel v ročnom zúčtovaní preplatok na dani tak môžem darovať 2%? Alebo ako to je iba ti čo majú nedoplatok môžu z toho nedoplatku darovať? Ci sa daruje zo sumy celkových preddavkov na dať v danom roku? Ďakujem