Preplatenie dovolenky

dadika41
12. aug 2021

Ahojte. Potrebujem radu. Pracovala som ako upratovačka, chyžná u jedného "podnikateľa". Chodila som upratovať ešte s dvoma žienkami luxusné chaty. Bolo dohodnuté, že keď sa spraví môže sa ísť domov. Ze ho to nezaujíma kedy to bude. S týmto pánom som ukončila prác. pomer dohodou 16.7.pretoze som nesúhlasila s jeho chovanim a zachádzanim. Za dobu pol roka som mala 2 dní dovolenky. Ktorú som nikdy nepodpisovala. Sľúbil ze ostatok dovolenky mi preplatí. Ale... Dnes mi prišla vypl. páska a na nej, že som od robila len 5,5 dňa a 5,5 dovolenky mi preplatí. On mi normálne zvyšné dovolenky dal do dní, vraj keď sme chodili skôr. ALE IBA MNE. Nikdy som mu žiadny dovolenkový lístok neodpísala. Takže takto ma pánko odrbal. Je toto prosím vás napadnutélne? Dá sa to nejako riešiť? Ďakujem

alenah31
12. aug 2021

@dadika41 akú prac. dobu si mala v zmluve uvedenú? Pokiaľ ste odrobili a odišli - lebo ste stihli poupratovať skôr - nenahradil on chýbajúce hodiny dovolenkou?

chadkroeger
12. aug 2021

Toto nie je seriozne jednanie. Zamestnávateľ môže nariadiť čerpanie dovolenky ale toto nemá nič spoločné s tvojím prípadom.

alenah31
12. aug 2021

@chadkroeger ako vieš? Ak nemala odpracovaný časový fond - mohol jej za neodpracované hodiny nahodiť do dochádzky dovolenku. Autorka píše, že im kázal skončiť keď si urobia robotu a je mu jedno kedy to bude - nešpecifikuje či teda chodili skôr alebo boli v práci dlhšie. Píše chaoticky - ťažko jej radiť.

dadika41
autor
12. aug 2021

@alenah31 predtým to nerobil. A nespravil to nikomu iba mne

dadika41
autor
12. aug 2021

@alenah31 chodili sme na pol 8 a robili cca do 13,niekedy,14 aj 15.Povedal že mu je jedno dokedy budeme, ale nech je robota spravená. Co aj bola. Ale spravil to len mne, aby mi nemusel preplácať dovolenku

alenah31
12. aug 2021

@dadika41 tak možné to je, že to spravil preto. Ale v podstate s vami vybabral - pokiaľ nebol dodržaný časový fond - urobil to takto. V podstate to, že to nerobil každý mesiac bola jeho dobrá vôľa - mohol vám tam dať nepl. voľno, absenciu....máte to písomne, že môžete odísť skôr? On si v poslednom mesiaci vysporiadal dochádzku po svojom a legálne.

dadika41
autor
12. aug 2021

@alenah31 aj keď som žiadnu dovolenku nepodpisovala?

chadkroeger
12. aug 2021

@dadika41 chcela by si radšej aby ti dali Absenciu a nie dovolenku?

dadika41
autor
12. aug 2021

@chadkroeger a ako by mi ju teraz dokázal. To by musel dat všetkým

alenah31
12. aug 2021

@dadika41 to je jedno - zamestnávateľ disponuje celou tvojou dovolenkou - ty si v tej práci bola tak aby si mala pokryté hodiny podľa PZ? A nie nemusel by ju dať všetkým. Odchádzaš - vysporiadal si dovolenku tak, aby to bolo legálne, a aby ju nemusel preplatiť. Pokiaľ by si mala časový fond naplnený - nemohol by ti tam hodiť čerpanie dovolenky - alebo ak by ju tam aj dal - hodiny naviac by musel preplatiť ako nadčas.

sense
12. aug 2021

Do budúcna poučenie, žiadne ústne dohody ale všetko pusomne

kitycat
12. aug 2021

Uz len to ze si pracovala u "posnikatela" s pracovnou dobou "kym nebolo hotove"... Kto sa v tom ma vyznat..