Prepis vozidla s končiacou STK

nety19
9. aug 2021

Dobrý deň,vie mi niekto poradiť,či sa môže prepísať vozidlo s končiacou STK,ak mu za pár dní končí a nový majiteľ má čas ho prihlásiť do 30dní.Tým pádom ak bude potom vozidlo 25dní bez STK,kto bude zato zodpovedný?

alenah31
9. aug 2021

@nety19 ten kto vozidlo včas neprihlási nakoľko v čase odhlásenia bolo všetko v poriadku. To, že máš na prihlásenie vozidla 30 dní neznamená, že to nemôžeš urobiť skôr - zodpovedná - ak si kupujúca - budeš ty nakoľko pôvodný majiteľ auto prehlásil na teba čiže nasl. dňom by malo byť urobené aj PZP. A bez platnej STK ti auto neprihlásia.

nety19
autor
9. aug 2021

@alenah31 ahoj,ďakujem,ja ho odhlasujem a cigán ho chce na súčiastky,a povedal,že ho prihlási,ale bez STK sa to nedá,mám hokej.On bude teda zodpovedný,tak Ok.Vďaka

alenah31
9. aug 2021

@nety19 to už bude jeho problém - ty potrebuješ mať platnú EK a TK pri odhlásení - odhlásením na jeho osobu je za vozidlo zodpovedný on. Len si nezabudni urobiť kópiu TP keď ho tam zapíšu pretože to budeš potrebovať keď budeš rušiť PZP.

nety19
autor
9. aug 2021

@alenah31 Ďakujem Ti veľmi pekne,veľmi si mi pomohla.Pekný august🍀

draik
9. aug 2021

@alenah31
Na základe čoho potrebuje platnú EK a STK?

@nety19
Hlavne by som si dal pozor na to odhlásenie a následne prihlásenie, aby nakoniec z toho neboli nepríjemné opletačky.

alenah31
9. aug 2021

@draik lebo vozidlo ma mat EK a STK platne? Ostatne pri prihlasovani to v systeme vidiet, odo mna chceli na ODI aj tu cervenu a zelenu karticku + zmluvu od PZP.

simonkazga
9. aug 2021

@alenah31 manzel si kupil motorku teraz v lete, ktora mala neplatnu STK na DI ho policajt upozornil, nech nezabudne na STK a to bolo vsetko.

klarissa25
9. aug 2021

S cigánmi neries nič ohľadom auta.. vlastná veľmi zlá skúsenosť...boli z okolia partizanskeho

draik
9. aug 2021

@alenah31
Ktorý zákon umožňuje prepis len s platnou STK a EK?

alenah31
9. aug 2021

@draik a ja vravim, ze to umoznuje zakon? Ja nie som policajt, ak to policajt pytal pri prihlasovani tak som mu to podala s vedomim, ze to pytal opravnene. Auto bez platnej ek a stk nemoze na cestu a v pripade nehody nic nejde cez pzp...tak mi povedal.

draik
9. aug 2021

@alenah31
"ty potrebuješ mať platnú EK a TK pri odhlásení" - toto Vaše tvrdenie je chybné.

hefo
9. aug 2021

"chce ho na súčiastky" - to som zvedavý, ako chce spraviť, ak nemá niekoho, čo by mu trvalé odhlásenie auta nejako načierno vybavil (možnosť zaplatiť nejaký ekologický poplatok u daného etnika neočakávam).

Treba si dať pozor, aby potom kupujúci na teba niečo neskúšal. Keďže teraz na odhlásenie musia byť prítomní obaja (alebo mať overené splnomocnenie na konkrétny úkon), tak z právneho hľadiska by si mala byť krytá (do zmluvy je dobré dať, že vozidlo je v zlom technickom stave a pod., aby kupujúci nevymýšľal s reklamáciou alebo čo), ale opatrnosti nie je nikdy dosť.
Hlavne keby sa kupujúci objavil a chcel vrátiť peniaze alebo čo, tak sa s ním proste nebaviť, prípadne poslať nejakého chlapa, aby ho poslal kam patrí.

julia204
10. aug 2021

@hefo v stredu som kúpila vozidlo v BA , pán mi dal kupno predajnu zmluvu, mali technicky, stk,emisna a isla som domov do TN..na druhy den on isiel na políciu, odhlásiť vozidlo, velky TP skrtli na policii a rukou do neho zapisali mňa..Pan mi ho hneď poslal poštou... Pri prepise s okresu do ineho okresu som nepotrebovala žiadne splnomocnenie len zmluvu, veľký technický ktory prišiel postou, maly technický, poistenie, ktore som vybavila cez internet na vin číslo a značky s auta.. Na polícii povedali, ze keby ho nesiel on osobne odhlásiť, vtedy potrebujem overené splnomocnenie a dostavam hned od neho do ruk aj veľký aj maly technický...

nety19
autor
10. aug 2021

@hefo Ahoj,existuje i neuživanie vozidla,asi to si vybaví a rozoberie ho na šrubky,a odnesie do železo šrotu ?splnomocnenie úradne overené priniesol.Je to Berlingo r.2000,benzín,365000km,ale ešte pojazdné,ale žerie jak sviňa.Vďaka všetkým za rady,bolo to fajn auto.

hefo
11. aug 2021

@julia204 Neviem, kedy si to robila naposledy, ale už pár rokov na ten úkon "on isiel na políciu, odhlásiť vozidlo, velky TP skrtli na policii a rukou do neho zapisali mňa" treba aj prítomnosť kupujúceho alebo splnomocnenie od neho. Tá možnosť odhlásiť na ľubovoľnú osobu sa totiž dala zneužívať na rôzne podvody.

hefo
11. aug 2021

@nety19 Žiadny právny pojem "neužívanie vozidla" nepoznám.
Aby človek nemusel robiť STK/EK (a prípadne dostať pokutu za nesplnenie), musí byť auto odhlásené a to ide (pokiaľ pominiem dočasné odhlásenie, ktoré je len posunom problému do budúcnosti) len odhlásením (vyradením z evidencie), čo sa dá v zásade dvomi spôsobmi, zošrotovaním u autorizovaného spracovateľa, alebo vývozom do zahraničia.
Ak to chce urobiť tak, aby mu auto zostalo, musí autorizované spracovanie (zošrotovanie) nejako nafingovať. Neberiem do úvahy prípad, že by chcel len pár nepodstatných dielov, ktoré nemusia na aute byť, aby sa dalo oficiálne bez prídavného poplatku zošrotovať - na to by nepotreboval kupovať celé auto a platiť ďalšie úradné poplatky.

julia204
11. aug 2021

@hefo vozidlo som kupila minulu stredu , nikde som nebola s predávajúcim ani nebolo treba žiadne splnomocnenie, v piatok som ho prepisala na seba

hefo
11. aug 2021

@julia204 Tak jedine, že to nejako po známosti urobil. Oficiálne pravidlá sú popísané tu: https://minv.sk/?odhlasenie-vozidla-ineho-okresu

julia204
11. aug 2021

@hefo ja som volala na druhý den aj na políciu ako mam postupovať , ze som večer kúpila vozidlo s ineho okresu , pani mi povedala to iste , ze ked on bol osobne vozidlo odhlasit s technickym , žiadne splnomocnenie nepotrebujem , ani overené len počkať kym mi technicky príde poštou a potom mám prísť k nim s obomi technickymi, poistkou, a značkami 🤷 ..mozno keby nebol on osobne auto odhlásiť a dal mi hneď všetky doklady veľký aj maly TP vtedy sa ide podla vyssie uvedeného postupu a treba splnomocnie..