Prepis pozemku

26. sep 2023

Ahojte, rodicia su rozvedeni a maju spolocny pozemok, ktory by mi chceli prepisat. Cca 8arov (Su dvaja majitelia, nie je to bsm) Avsak je tam mensi problem, mama ma nejake dlhy, ktore nesplaca a na jej polovici je exekutor. Ako by sme to vedeli vyriesit? Dlhy ma nieco okolo 15000- ja to za nu nechcem platit, je nezodpovedna, aj preto sa nasi rozviedli. To je ale na inu temu. S priatelom cakame babatko a chceli by sme sa zacat budovat. Dakujem za pripadne rady.

alickapusinka
26. sep 2023

Za takú sumu si kúpiš pozemok aj sama bez ťarchy. Pokiaľ chceš maminu časť tak musí dovoliť exekútor predať ten povie za akú sumu plus si vezme odmenu. Ja by som nechcela taký pozemok. Dlh budeš musieť uhradiť ak budeš chcieť pozemok. A plus TI ešte mama povie že aby si jej niečo dala nejaké peniaze .Za taký peniaz si kúp vysporiadaný pozemok a nie za mamu platiť dlhý.

melanta
26. sep 2023

Mama nemôže darovať svoj majetok ak má exekúcie. Môže ho predať s tým, že v kúpnej zmluve bude dohodnuté, aká konkrétna suma bude vyplácaná priamo exekútorovi. Takže buď to od mamy kúpiš minimálne za takú sumu, aby to pokrylo exekúcie a poplatky, alebo si kúpite s priateľom iný pozemok. Ale na darovanie teraz zabudni, ak má mama exekúcie. Ty musíš vedieť, či sa ti oplatí viac kúpiť pozemok od rodičov za sumu, aká bude vyplatená exekútorovi alebo či radšej kúpite iný pozemok za trhovú a teda určite neporovnateľne vyššiu cenu.

vevapeto
26. sep 2023

@alickapusinka 8arov za 15kk? Za takú cenu určite stavebný pozemok nekúpiš.

h2
26. sep 2023

Aká je hodnota pozemku? Ty za mamu nechceš platiť 15000, lebo je nezodpovedná, ale pozemok dostať zadarmo ti nevadí? Uvedomuješ si, že mama by ti nemusela darovať nič, mohli by s otcom pozemok predať, peniaze si rozdeliť a s veľkou pravdepodobnosťou by z toho vedela komplet vyplatiť exekútora?

autor
26. sep 2023

@h2 bohuzial nevies ake rodinne pomery mame, matka nas nechala ked som mala 8 rokov a pila prvu ligu, z toho ma aj dlhy…nic mi za cely zivot nedala. Tak ano, nechcem za nu platit jej dlhy a myslim, ze jeden pozemok od matky, ktora sa o mna cely zivot nezaujimala je este minimum. Moze byt vobec rada, ze s nou po rokoch prehovorim.
A pozemok moze mat hodnotu nieco okolo 70-80 tisic.

melanta
26. sep 2023

@alickapusinka kde kúpi 8 árový pozemok za 15 000? V BA za to kúpi pozemok o veľkosti voliéry pre psa.

melanta
26. sep 2023

Prepáč, ale ak k matke nemáš vzťah, tak sa s ňou nebav, ale ani nechci pozemok. Že sa o deti nestarala je smutné. Ale realita je taká, že ak ten pozemok od nej chceš, tak buď ho kúp za sumu exekúcie alebo si kúp iný pozemok za 80 000. Ak má exekúcie, tak darovať ti ho nemôže, tak to proste je.

autor
26. sep 2023

@melanta Ok ja som len chcela vediet, ci sa to da vobec prepisat ak je na jej polke exekutor. Nechcela som tu riesit rodinne pomery.

h233
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
26. sep 2023

@h233 okej dakujem

h2
26. sep 2023

Myslím, že pozemok v hodnote 70-80 tisíc je za 15000 veľmi pekný dar. Mama ti chce pozemok darovať, hoci by sa namiesto toho mohla zbaviť dlhov. Tak keď si taká tvrdohlavá, tak nebudeš mať nič.

lilizzachy
26. sep 2023

Ak nechceš mamu vyplácať, nechcete stavať len na otcovom pozemku? Či sa vám zdá malý?

melanta
26. sep 2023

Exekútor nie je na polke. Ak ide o jeden pozemok s 2 vlastníkmi, tak síce každý rodič má svoj podiel (keďže pozemok nie je v BSM), ale pozemok je stále iba jeden. Čiže ak má mama exekúciu a je tam ťarcha, je ťarcha na celom pozemku. Neexituje mamima a otcova polka, existuje len jeden celý pozemok.

melanta
26. sep 2023

@lilizzachy otec nemá svoj pozemok. Otec má pozemok, ktorého je podielový vlastník s ďalšou osobou. Ak by si pozemok chceli rozdeliť, môžu, ale so súhlasom exekútora, zaplatiť geodeta atď.

vevapeto
26. sep 2023

Vyplat mame dlh a nech ti prepise pozemok. S jej dlhom nechceš mat nič spoločné ale pozemok to hej. Vieš sa pozriet ráno do zrkadla?

alickapusinka
26. sep 2023

@vevapeto áno ale najprv by asi musela vyplatiť dlhý.

alickapusinka
26. sep 2023

@melanta áno ja viem že nekúpi to áno súhlasím s tebou že nie. Taký pozemok stojí veľa ale že nechce vyplatiť mamin dlh. Lenže ONA chce len pozemok a mamin dlh nevyplatiť to znamená že ak to majú jej rodičia na polku tak ONA nemôže stavať na otcovej časti. To bude viac len dlh je 15 tisíc eur teraz odmena exekutorovi dalšie peniaze. ONA dlh mamin vyplatiť nechce takže o čom je teda reč. Iba pozemok by chcela.

alickapusinka
26. sep 2023

@melanta presne tak súhlasim s tebou.

nelca84
26. sep 2023

@vevapeto
@melanta ona trepe v kazdej diskusii, ja si to uz ani nevsimam

autor
26. sep 2023

@vevapeto ona mi chce len zalepit oci a usta pozemkom,na ktorom ma exekutora. Zrazu sa ozvala, ked zistila, ze bude babicka. Ano, ja sa viem pozriet do zrkadla, lebo som neopustila svoje dieta a neozvala sa mu po 20 rokoch, ked som smrtelne chora z dlhorocneho pitia a nema sa kto o mna starat a financovat drahe lieky, ktore zapijam alkoholom. Mozete ma tu sudit kolko chcete, ale ja jej nebudem pomahat. Bola to len jednoducha otazka, ci pojde prepis pozemku, ak ma dlzoby. Nepotrebujem tu mudrosti, ci sa viem pozriet do zrkadla, alebo ci mi to nie je blbe. Nie, nie je. Lebo mi za 20 rokov nedala NIC, ani lasku, ani cas, ani pohladenie, ani radu, ani cent. Tak pardon, ze som taka sebecka a uvazovala som vobec nad tym, ze od nej vezmem pozemok a nezaplatim jej dlzoby. Bohvie ci ich nema viac. A sama prisla s navrhom na prepis pozemku.

h2
26. sep 2023

Ale ty nechápeš, že to nie je o tom, či si sebecká, ale o tom, že si, hm, ako to napísať, aby ťa to neurazilo... nie príliš uvažujúca. Ty ako pomôžeš mame tým, že vyplatíš jej dlhy? Nijako. Jej by oveľa viac pomohlo, keby pozemok predala. Má hodnotu 70-80 tisíc, tak povedzme, že len 70000. Z toho má nárok na polovicu, čo je 35000. Vyplatí exekúciu -15000 a zostane jej 20000. Kdežto keď dá pozemok tebe a ty vylatíš jej dlhy, tak tých 20000 mať nebude. A keď čakáš, že dostaneš pozemok zadara a jej zostanú dlhy, tak s tým teda naozaj rátať nemôžeš. Jedine, že by mamička bola podobne (ne)uvažujúca, ako ty. Nejde mi do hlavy, že to, že ti chce pozemok darovať, ak vyplatíš dlh, ešte ty považuješ za tvoju pomoc jej. 🙃

vevapeto
26. sep 2023

Tak uplne nerozumiem prečo riešiš jej pozemok, proste jej povedz že mama daj mi pokoj a viac ma nekontaktuj a nezakladaj diskusie, ako ti mozu prepísať ( aj mamin) majetok.

vevapeto
26. sep 2023

Presne ako píše h2, nepatriš medzi príliš uvažujúce, ale vychcanosť ti veru nechýba .

h233
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
27. sep 2023

@h2
@vevapeto
No vy skor nechapete a nerozmyslate 😉 ja si viem spocitat dve a dve… tu ide skor o princip. Kludne nech ho preda a prepije aj 20 000. Vlastne jej mam byt este vdacna? A ja jej pozemok neriesim, ona mi ho chcela prepisat aj s dlzobami, ale ja som strasna mrcha, ze odmietam pomoct takejto zenskej.. jej hori pod ritou, ma exekutorov, dlzoby, nic neplati a vie ze otec s predajom pozemku nebude suhlasit, tak ho chce prepisat rychlo na mna, lebo by inak dlzoby nevyplatila. Takze sa radsej zdrzte nabuduce vasich mudrosti, pouvazujte, kto je tu vychcany a kto z toho chce vytaziz a samozrejme polutujte a zastavajte sa alkoholicky🙂

h2
27. sep 2023

Nikto nepísal, že si mrcha. Chcete s mužom stavať, máte možnosť získať pozemok v hodnote 70-80 tisíc za 15 tisíc a nechcete, lebo nebudeš pomáhať tej hnusnej alkoholičke, ktorá ti chce darovať pozemok, fuj, hnusné od nej, že za to chce vyplatiť jej dlhy! No tak ho teda nebudete mať, môžete ho kupovať od cudzích za trhovú cenu, keď ti je proti srsti dať mame zlomok ceny. Niekedy sa stačí odosobniť od zranených citov a začať uvažovať logicky, čo je výhodné pre teba.
To, že otec nebude súhlasiť s predajom, neznamená, že ona to nemôže predať. Ak sa s ním nevie dohodnúť, môže podať návrh na súd na vysporiadanie podielového spoluvlastníctva. Čudujem sa, že v tejto veci ešte exekútor nekonal, keďže má dlh, ktorý nespláca a vlastní majetok vo vyššej hodnote, než dlží.

vevapeto
27. sep 2023

🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️

alickapusinka
27. sep 2023

Tvoja mama TI nie je nič dlžna. A ani povinná nič dať. Pozemok ak odpredá niekomu kto bude mať v hotovosti peniaze tak predá za viac. Vieš TY vôbec či tvoja mama TI vôbec ten pozemok chce dať. Podľa mňa ONA o tom ani nerozmýšľa. Pozemok je je nechápem prečo by TI ho mala dať a nebudeš za ňu platiť dlh vôbec nechápem. Dať TI ho nemôže ak je tam už exekútor a zasa dať TI pozemok ak zaplatíš 15 tisícový dlh je malo takže určite by chcela doplatiť. Nič TI mama nie je dlžna a ani TI nič nemusí dať. Matiek čo odišli od deti je veľa a čo pijú žien tiež takže nechápem že máš kydy na tvoju mamu nerob si žiadne nároky.

alickapusinka
27. sep 2023

Príklad ak by tvoja mama nedajbože zomrela bude dedičské konanie tak dediš nielen majetok ale aj dlhý jej. Nemôžeš prijať majetok a dlhý odmietnuť to sa nedá .Bud jedno aj druhé alebo nič.

autor
27. sep 2023

Ok, ja uz nebudem reagovat, nema to vobec zmysel. Jednoducha otazka bola zodpovedana. Kazdy ma svoj pohlad na vec a aj nazor. Pekny den.