Prepis domu

13. apr 2023

Ahojte. Môj dlhoročný partner vlastní dom zaťažený hypo,ktorú chceme splatiť. Ja predám svoj byt a z tých peňazí väčšiu časť použijeme na splátku. Samozrejme dom bude písaný aj na mňa. Len informačné sa pýtam tu- treba kúpna zmluva?darovacia? Stačí na katastri do listu vlastníctva?
A kvôli špekuláciám- sme spolu 8 rokov- máme skoro 3 deti,takže žiadny podvod z jeho strany nehrozí🙂

zalka
13. apr 2023

Ak nie ste manželia, tak ti môže predať podiel na dome v hodnote v akej idete splatiť hypotéku.
Teda príklad dom má hodnotu 100000 e .. hypotéka je na 60000e .. zostatok .. tak ti predá 3/5 tiny domu tj. 60% a ty mu vyplatíš 60000e hypo a bude to košer a fér, lebo si podiel odkúpiš .. v jeho reálnej hodnote
alebo je hypotéka zostatok 35000e tak si kúpiš 35% nehnuteľnosti tj. 1/3 cca,

oli18
13. apr 2023

Darovaciu urcite nie. Lebo, ako pise zalka, ty si vlastne svoju cast zaplatis. Daruje sa bezodplatne a darca by v pripade nezhod mohol pytat svoj dar spat.

autor
13. apr 2023

@oli18 jasne aj keď svojmu mužovi verím stať sa moze hocičo. Pôjdeme za právnikom len nech som trosku pripravená. Ak bude kúpna zmluva-neplatí sa žiadna daň nič? Ake poplatky?

zalka
13. apr 2023

platí sa prepis na katastri .. cena je rovnaká pri kúpe ako pri darovaní, ty reálne ideš odkupovať ... tak ttam nemotaj darovaciu zmluvu. Normálne kúpnu zmluvu .. a peniaze za kúpu banke na vyplatenie hypotéky.

autor
13. apr 2023

@zalka len my dom chceme mať uricte na polovicu. Lebo takto. Ono je také zamotanejsie. Keď som otehotnela -on mi vyplatil vtedy celý môj byt (nebolo to veľa-1izbak) -aby som nemusela splácať hypo. Stary dom mal kúpený ktorý sme postupne potom prerobili spolu. Už len teraz vieme že sme to malói riešiť hneď a nie teraz. Každopádne Dakujem ta rady. 🙂 a teda nebudem tam motať darovaciu zmluvu.

zalka
13. apr 2023

Tak potom odkúp 50% či bude cena vyššia alebo nižšia ... je to už na vás .. ale určite kúpnu zmluvu.

autor
13. apr 2023

@zalka Dakujem veľmi pekne. Prajem pekný večer.

dilino
14. apr 2023

Nikdy by som nič svoje nepredala.Nechala na horšie časy.Nikdy nevieš kedy budeš potrebovať.

autor
15. apr 2023

@dilino ahoj. Vies ono je to ťažké v mojej situácii myslieť ako ty,keď ty si ty a ja som ja. Ale asi chápem,chcela si len niekde vyjadriť ako to máš a ja to rešpektujem🙂 a nevadi mi to vôbec. My sme s mojim mužom nastavení na rast a necakame na horšie časy. Ale ak prídu, veríme že to nebude prekážka ale cesta. Pekný den prajem.