Ahojte, nájde sa tu niekto, kto už prepisoval auto v tomto roku ''po novom'' a ponechal si značky zo starého vozidla aj keď neboli personalizovane? Čítala som, že to možné je ale neviem či sa to týka iba tých zaplatených, štátnych atd alebo si môžem nechať aj tú, ktorá mi bola automaticky pridelená ale s číslom, ktoré by som si chcela ponechať.
Myslím že ponechanie ŠPZ znamená že ostávajú na aute. Nie že si svoju ŠPZ prenesieš na iné.
Ak sa mýlim, nech ma niekto opraví.
Švagor minuly týždeň predal auto do iného okresu a ŠPZ ktorú mal švagor ostala na aute.
@legna30 Žiadosť o zmenu držby alebo vlastníctva vozidla
https://portal.minv.sk/wps/wcm/connect/sk/site/...
Žiadateľ v elektronickej službe uvedie, čo sa má stať s pôvodnými tabuľkami s evidenčným číslom (TEČ) kde sú možnosti:
- ponechanie TEČ na vozidle pre kupujúceho (to je preferovaný štandardný postup), alebo
- ponechanie TEČ u pôvodného držiteľa vozidla, ktorý môže do jedného roka požiadať o pridelenie tejto TEČ na svoje iné vozidlo.
Ak si to urobíš elektronicky a je nejaký poplatok, tak máš 50% zľavu. Potrebuješ občiansky preukaz vydaný po 7/2021 ak máš starý bezplatne ti ho vymenia za novší.
Možnosť vlastníka preniesť si EČV na iné vozidlo
Zavedie sa tiež možnosť prenositeľnosti tabuľky s evidenčným číslom na iné vozidlo toho istého vlastníka. Čiže ak vlastník predá svoje vozidlo, bude si môcť tabuľky s evidenčným číslom ponechať a dať si ich prideliť na svoje iné vozidlo.
https://www.startitup.sk/slovaci-pozor-poznavac...
Áno, chlap nedávno kupoval auto a mohol si ponechať značky z iného okresu, pretože ''nechcel'' tie nové, len sa neviem dočítať či si napr môžem pri prepise nechať svoje staré značky na novom vozidle.. Ale podla toho čo čítam by to malo byť možné 🙂 ďakujem
@legna30 Ahoj chcel by som sa spýtať kupil som auto -a chcem si nechať staré špz platí sa za to nejaký poplatok?
@dejvidkoo1 platíš len za prepis a novú tabuľku nekupuješ, tak je cena rovnaká ako kedysi prepis vrámci okresu, ak tu urobíš elektronicky, cena je polovičná
@dejvidkoo1 tuším poplatok platil len chalan, čo kúpil auto odomna, lebo mu na moje staré auto davali nové ŠPZ, mňa to pokial si dobre pamatam nic nestalo
Ja som za prepis platila 33e, nechavala som znacky na aute, ktore malo (aj ked z ineho okresu). Keby som chcela uplne nove znacky, platila by som 80e. Ale povedali mi, ze mozem si tie nove znacky dat na auto aj neskor ak chcem, budem za to platit 50e
@najinka ak máš OP vydaný pred 20.6.2021 máš nárok na bezplatnú výmenu kvôli elektronickému podpisu, nikdy nevieš kedy sa ti to môže hodiť
kamoška v poslednom štádiu rakoviny riešila prepis auta, keby mala nový OP tak sa vezme notebook do zdravotníckeho zariadenia a tam prepíše alebo udelí elektronické splnomocnenie, ale nemala tak museli odviezť notára za ňou a tam urobila splnomocnenie na prepis svojho auta
alebo budeš odcestovaná v zahraničí a bude treba niečo riešiť s SK úradmi, tak si vybavíš na diaľku
a ušetriť 25€ za nové tabuľky a čas strávením na úrade môže stáť za to sa niečo nové naučiť/využiť
@najinka v pohode do budúcna keď budeš robiť občiansky dieťaťu na cestovanie tak rovno vymeň aj svoj, to máš bez poplatku a na jednu rezerváciu ak dáš možnosť "viac dokladov"
Aj na tom OP z 2019 už máš čip na zadnej strane, vieš písať/čítať listy od úradov, pozerať zdravotnú knižku www.npz.sk, jedine plnohodnotne podpisovať sa nedá, neprepíšeš s ním auto, dom, trvalý pobyt.
Ak nemáš čítačku k OP, stačí u niekoho kto ju má aktivovať aplikáciu https://ep.slovensko.sk a môžeš potvrdzovať prihlasovanie v mobile.
@maranco takže keď poviem že chcem ponechať stare špz nebudem platiť nic? budem platiť len tych 33€ za prepis? Či sa platí aj za niečo iné?
@dejvidkoo1 len za prepis a samozrejme PZP
@dejvidkoo1 prepis sa plati podla vykonu motora ci ako, neviem presne, nemusi to byt 33e, moze byt viac, to vam povedia uz na policii
@dejvidkoo1 tu je cenník
Správne poplatky za zápis držiteľa vozidla https://www.minv.sk/?nove_spravne_poplatky
@maranco Ďakujem
@legna30 ano znacky sa ponechavaju, ale neviem ci je to moznost alebo to robia automaticky pri kazdom aute uz