Dobrý večer prajem ,píšem sem s nádejou ,že mi tu niekto dokáže poradiť ako postupovať.Som po rodičovskej dovolenky,na dva dni som nastúpila do práce s tým ,že som tie 2 dní mala dovolenku a zistila som ,že som tehotná a išla som na PN,na ktorej som už vyše mesiaca a pol . A teraz mi volal Moj zamestnávateľ ,že ak si nevyčerpam dovolenku do konca roka tak mi prepadne.No ako som zisťovala tak pokiaľ som PN ,na materskej alebo rodičovskej mala by mi tá dovolenka prejsť až do obdobia pokiaľ nenastúpim do práce.Prosim o radu čo robiť v prípade,že mi ju zamestnávateľ ozaj nechá prepadnúť.Dakujem všetkým , ktorý mi čo i len svoj názor napíšu a prajem pekný zvyšok večera.
niz hadam napisu skusenejsie ale po nastupe z rd je po innost cast dovolenky tu staru vycerpat asi je len zamestnavatel nastvany s tym ucelovym nastupom po RD ale teda nemala by prepadnut ak budes ale na dlhodobej PN bude sa ti samozrejme potom kratit
Ahoj, je super,že ti dali vedieť, že by ti prepadla. Ja som si to musela zistiť sama. Poznam veľa mamičiek,ktoré čerpali dovolenku medzi dvomi materskými, je to bežné Určite zavolaj na personálne. Ja som nastúpila od 1.9.do práce po rodičovskej a momentálne stále cerpám dovolenku, inak by mi takisto prepadla. Z personálneho mi rovno povedali,že to nepreplácajú a tak by som prišla o peniaze. Je to aj pre teba finančné výhodnejšie než PN. Ja som rada,že zamestnávateľ súhlasil.
Nastúpila si do práce, nemáš reťazový pôrod. Tá platnosť dovolenky a prenášanie z roka na rok platí len pri reťazovom pôrode. Tým, že si nastúpila asi môže zamestnávateľ vyžadovať od teba jej vyčerpanie.
@gvenduska ďakujem veľmi pekne za odpoveď .dnes som tam volala ,bola som milá a povedala som jej čo je vo veci ,že som si zistila že zo zákona mi nemôže prepadnúť a pani na personálnom koktala a potom mi povedala ,že ona má nemá na starosti ,že to má jej kolegyňa a tá není v práci tak že si mám zavolať zajtra poobede a že si to aj prezistia ,tak uvidím čo zajtra zistím .ďakujem vám ešte raz za odpoveď 🙂
@loginexistuje ďakujem za odpoveď,dnes som tam volala ohradila som sa zákonom ,no pani na personalnom mi kázala zavolat zajtra,že patrím jej kolegyni že oni si ten zákon prezistia ,tak uvidím čo mi povedia.len ak mi vezmú tu dovolenku to neviem čo nám robiť ako postupovať ďalej.
@riamia91 ďakujem za odpoveď lenže som na PN a nemám moznost si ju čerpať jedine ak by som ukončila pn a to nechcem .
@ivasteva ahoj ďakujem za odpoveď.To som aj ja ocenila ,že boli taký zlatý a dali mi vedieť aj mi povedali,že budem mať lepšiu materskú keď ju vyčerpam. Dnes som tam aj volala no pani mi nevedela povedať,poradiť ,že mám zajtra si zavolať lebo nepatrím pod ňu a že aj prezistia či mi ozaj j môže prejsť ťa dovolenka do ďalšieho roka .Tak uvidím čo zajtra.Len ak mi ju ozaj nechajú prepadnúť neviem čo budem robiť ako by som mala postupovat,ci napísať nejaké odvolanie alebo čo.
@zara1357 ďakujem za odpoveď no preplatiť ju nechcú,chcú aby som si ju vyčerpala .mi to nemôžem keďže som na PN .
@belisima2482018 a keby si ju vycerpala na konci decembra a potom v novom roku opat isla na PN?
@belisima2482018 preplatiť dovolenka sa dá iba pri skončení pracovného pomeru. Aj keď si po RD nastúpila len na 2 dni, "starú" dovolenku musíš vyčerpať do konca roka, inak ti prepadne. V tomto má zamestnávateľ pravdu a môžeš byť rada, že ťa o tom informoval. Môžeš v decembri ukončiť PN, vyčerpať dovolenku a potom ak bude treba znova ísť na PN.
@lilianka28 ďakujem za odpoveď.aj som vďačná lebo však by som inak ani nevedela a potom by mi ostalj už len oči pre plač.Moj dr nieje veľmi ústretový a je veľmi zásadový ,preto mám veľké obavy či mi by bol ochotný potom znova vystaviť pn.a prikázali mu ju vyčerpat do konca roka mám sám 40 dni ,žiadajú odomna ukončiť pn a vyčerpat si ju inak mi vraj prepadne.
@riamia91 obávam sa čo môj dr je veľmi zásadový a to vôbec neprehanam .Ja by som bola najradšej keby mi tá dovolenka prešla do ďalšieho roka no teda vlastne by som ju čerpala až po návrate do zamestnania.Nerada by som ukončila a potom znova nastúpila na PN.a potom mi tá dovolenka aj viac pomôže keďže dieťa po nástupe do škôlky je stále choré čiže bude stále doma .
Nemôže Vám ju nechať prepadnúť zo zákona by nemal….ste pn vyhodiť vás nemôže a podľa mna ak budete ťahať pn do nástupu na materskú automaticky sa Vám zase presúva a keď nastúpite do zamestnania by ste ju mali vybrat respektíve by Vám ju mali preľstiť
Ja mám podobný prípad a tiež som zvedavá ako sa zachovajú lebo tiež mám dovolenku ktorú nechceli dat a ani preplatiť..
Že keď nastúpim tak si ju vyberiem