Ahojte, potrebujem radu.
Zamestnávateľ nám dnes oznámil, že si nemôžme prenášať 5 dní dovolenky do ďalšieho roka. Doteraz každý rok sme ich mohli minút do konca marca. Iba ústne nám to oznámil, nič sme nepodpisovali. Niektorí to nestíhajú minút, tak ta dovolenka prepadne? Lebo ju určite preplácať nebudú. Má na to právo nám to oznámiť 2 týždne pred koncom roka? Ďakujem
@mima172 áno je to z 2023 dovolenka a dnes nám oznámil, že do konca decembra si ju máme minúť
Co sa nestihne minut, to sa prenesie. Nie je mozne aby prepadla dovolenka z r. 2023.
Zamestnávateľ síce má právo disponovať celou dovolenkou, ale tiež sú tam pravidlá. Keď sa niekto v polovici decembra spamätá, že mu prenášaná dovolenka negatívne ovplyvní ročnú účtovnú závierku, tak je to jeho nedostatočné plánovanie a zamestnanec kvôli tomu nemôže byť škodný. Aj nás vždy tlačia, ale niekedy to jednoducho nejde (PN, OČR, pracovné povinnosti...).
Zákon hovorí jasne, že si dovolenku môžeš preniesť do nasledujúceho roka.
@tanyan doteraz každý rok sme si 5 dní prenášali a minuli do marca. len teraz je odrazu problém, že si to máme minúť a vôbec nám to nevychádza, lebo vždy musí byť niekto na každom úseku, nemôžu byť všetci doma
Autorka: zamestnávateľ len skúša, chce využiť neznalosť zamestnancov v týchto veciach. Mala som tiež takú šéfku, ktorá chcela ťažiť z našej neznalosti zákonníka práce, no nevyšlo jej to. Zamestnávateľa treba slušne upozorniť, že vy ako zamestnanci viete načo máte nárok ohľadom prenesenia dovolenky.
Skusa, DV vam nesmie bezdovodne prepadnut, mal nariadit cerpanie... nenariadil = ostala = prenasa sa.
Prepadnut moze iba dovlneka z minuleho roka, cize tohtorocna nie. A na cerpanie je celyyyyy dalsi rok. Jedine kedy vie zamestnavatel hybat s narokom na dovlenku je : jej riadne cerpanie, prepadnutie lebo je stara (ale tam je to otazne, pretoze mal nariadit cerpanie!), alebo preplatenie ak sa ukoncuje PP.
Cisto prakticky, mu teraz mozete vsetci v praci zahlasit ze beriete dovolenky do konca roka a nech si pracuje sam :DDD
Ja mám ešte 9 dní, 4 dni riadnej a 5 dní bonusovej a to celé si máme minúť, ale neviem ako, keď stále musí byť niekto na úseku 😅 som z toho na nervy. A to čerpanie dovolenky má ako nahlásiť? Koľko dopredu?
od zajtra ak ides na dovolenku, do konca roka mas 9dni. No teraz nahlasil, ze dovolenky treba vycerpat, tak cerpanie treba tiez tak zo dna na den nahlasit (popravde, neviem ake mate pravidla na nahlasovanie DV, to ma kazdy inak)
Kedze na taketo prepadnutie dovolenky proste on pravo nema, stres by som nemala, treba sa normale asertivne spytat, ze teda ako to vycerpat.. ze teda nejdete do prace. a na useku ostane sef :D sam :D
@simca06022011 na zajtra mi dovolenku neschválil 🤣 ale kolega má 8 dní a máme sa prestriedat a jeden z nás musí byť stále na úseku. Je to nepochopiteľné
autorka, je to uplne po chopitelne, chyt si zakonnik prace do ruky, a chod za nim.. ze ziadna dovolenka vam neprepadne a nech si to nastuduje ak to nevie.. ak by vam zmizla z pasok v buducom roku, okamzite riesit s personalnym. ALebo rovno sa pytaj na personalnom (nieco take hadam mate) ako to teda sef myslel, lebo je to nezmysel.
@simca06022011 ďakujem vsetkym, zajtra to poriesim v práci🙂
No popytaj sa a potom daj vediet:D ja ako zamestnavatel, nemozem ukratit zamestnanca o NIC. TO nie je na mojom rozhodnuti, ci dv prepadne a ci nie...
Čerpanie dovolenky nariaďuje zamestnávateľ. Je síce dobrá prax, že po dohode so zamestnancami, ale v princípe, je to jeho starosť/zodpovednosť, aby vám ju umožnil/nariadil vyčerpať. Zamestnanec sa nemôže dovolenky ani len vzdať, aj keby ako chcel. Preplatenie dovolenky je možné iba pri ukončení pracovného pomeru
Nečerpá sa bonusová ako prvá? U nás majú tak nastavený systém, že najskôr prenesená, potom bonusová a až potom riadna...
Netýka sa prenášanie iba zákonného nároku?
Pozri si § 113 odsek 2 zákonníka práce 311/2001
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2...
@maranco ďakujem 🙂
@tanyan u nás sa čerpá skôr prenesená, potom riadna a na koniec bonusová
A nemate v kolektivnej zmluve, ze zamestnavatel sice ponuka bonusovu dovolenku, ale ak ju nevycerpate, neprenasa sa do dalsieho roka?
bonusovu vam nemusi umoznit preniest ona moze nabehnut az po vycerpani riadnej dovolenky v danom roku
@cukorfalat treba čítať s porozumením, veď to sama píšeš, zamestnávateľ môže rozhodnúť o čerpaní celej dovolenky a tým, že nariadi čerpanie, tak vlastne nariadi či sa dovolenka dá preniesť a ak áno koľko dovolenky sa môže preniesť a následne dokedy musí zamestnanec tú starú dovolenku minut
@cukorfalat tak označuj autorku a nie mňa, ja som sa ťa nič nepytala
Ak je to dovolenka z r. 2023, tak platí nasledovné - viď obrázok.