Prenájom bytu Ukrajincom

6. mar 2024

Ahojte. Idem prenajať svoj byt a 80% ľudí, ktorí sa mi ozývajú, sú ukrajinci. Nemám nič proti nim, ale nechcem sa dostať do problémov. Máte skúsenosti?

gemerka17
6. mar 2024

Mame prenajaté Ukrajincom 2 byty. Naša podmienka bola: vedieť po slovensky, zamestnanie kde je potrebná zväčša VŠ, resp. pracujú v korporatoch na homeoffice, žiadna štátna pomoc, žiadne dieťa ani zvieratko, nefajciari a príjemné vystupovanie. Platia bez problémov, boli radi, že dostali príležitosť.

autor
6. mar 2024

@gemerka17
Ďakujem. Prečo nie žiadna štátna pomoc? A prečo na homeoffice?

tehotna40
6. mar 2024

@gemerka17 a najlepšie keby ani nedýchali 😀 toľko podmienok si ma pobavila ale to niekedy majú aj na Slovákov nie len na Ukrajincov 😀 nič v zlom, len sranda.
Autorka- známa prenajímala Ukrajincom, tiež už vedeli ako tak po slovensky a mala podmienku pracujúci, dokonca mali aj dieťa a žiadny problém. Suseda u nás v dedine mala zasa úplný opak, neplatili jej, nechceli odísť ,riešila to potom s políciou. Záleží naozaj od toho na akých ľudí natrafíš, samozrejme to neplati len pre ukrajincov, nedaj hneď zmluvu napr na rok, daj na dva mesiace a potom predĺž ,uvidíš ako to pôjde.

lenuska9999
6. mar 2024

@gemerka17 moja známa mala zasa zle skúsenosti. Po pól roku keď im skončila štátna pomoc, tak neplatili nájom a nemohla sa ich veľmi dlho zbaviť

gemerka17
6. mar 2024

So štátnou pomocou sú zväčša ukrajinci, ktorý majú nižší príjem. Pre teba opletacky. Už to skresali na polovicu od marca. Zachviľu to zrušia. Ako ti potom budú platiť nájom? Na homeoffice sú ľudia ako ITčka alebo vyššie pozície v korporartoch (vieš, že majú nadstardatny príjem a vždy príde). Nie je to zamestnanie v lidli, kde ťa môžu vyhodiť kedykoľvek a je náročné si niečo najist. Určite takí ľudia majú aj dostatatocnu finančnú rezervu.

@lenuska9999 presne preto treba brať bez štátnej pomoci.

gemerka17
6. mar 2024

@tehotna40 kúp si ty investicny byt, staraj sa o neho a rieš problémy. Netušíš o čom to je. Vyber dobrého nájomníka je základ, potom si bez problémov, niektorí zas nariekaju ako keď je s nájomníkom problém ale žeby si určili podmienky to nie. V zahraničí je to výrazne prísnejšie. To by si ešte len videla.

radkasswe
6. mar 2024

@gemerka17 vyžadovať takéto veci je tak povýšenecke že dúfam aby mali polovičné nájomné oproti trhovej cene

mandzula
6. mar 2024

@radkasswe plati "moj byt - moje pravidla", ja na tom teda nic povysenecke nevidim. Co konkretne tam vidis ty?

raffaella
6. mar 2024

@tehotna40 majiteľ bytu si môže podmienky aké chce a najmä tak, aby to v prvom rade chránilo jeho. My prenajímame takisto byty, máme tvrdšie podmienky v zmluve ako dáva bežne nejaká realitka, ale to len preto aby si niekto 2x rozmyslel či nám zdemoluje byt, alebo prestane platiť alebo čokoľvek čo nám uškodí. Skús si prenajať byt v západnej Európe kde požadujú bežne niekoľko nájmov dopredu ako zábezpeku a takisto bez referencií si človek môže prenajať akurát tak ubytovňu.
Presne pre tieto komentáre ako máš ty som úplne prestala inzerovať v FB skupinách. A ako to napísala @gemerka17 - nech sa páči, žiješ (zatiaľ) v trhovej ekonomike a môžeš si kúpiť investičný byt a prenajímať ho, hoci aj x-člennej rodine s celou ZOO 🤷

radkasswe
6. mar 2024

@gemerka17 tak v zahraničí to určite nieje prísnejšie a dohoda je že 1 dá peniaze a druhý bývanie a keď sa nájom ukončí tak všetko bude v pôvodnom stave a keď nie na to je kaucia 2-3 nájmi a v zahraničí neexistuje nič ako podmienky proti gdpr takže žiadne pracovné zmluvy, otázky na tehotenstvo a ani výplatnej pásky

pandorra
6. mar 2024

@radkasswe v čom konkrétne je to povýšenecke? Tiež prenajímam byt a mám zopár kritérií, ktoré musia nájomcovia spĺňať.

lossless
6. mar 2024

Znamy prenajinal vyse dvoch rokov Ukrajincom, najprv boli studenti, potom zamestatni v IT, nebol ziaden problem

cukorfalat
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
radkasswe
6. mar 2024

@raffaella presne v západnej eú kde sú aj krátkodobé aj dlhodobé nájmy je to úplne ok a kaucia na poškodenie 2-3 nájmy je ok ale ak máte podmienky len od 30 - 50 rokov ,iba ľaváci a v červených topánkach tak aj debil si nájde debila ktorý to zaplatí ale to už svedčí o ňom že snim majitelia budú zasadzovať ako chcú

radkasswe
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
radkasswe
6. mar 2024

@pandorra Mame prenajaté Ukrajincom 2 byty. Naša podmienka bola: vedieť po slovensky, zamestnanie kde je potrebná zväčša VŠ, resp. pracujú v korporatoch na homeoffice, žiadna štátna pomoc, žiadne dieťa ani zvieratko, nefajciari a príjemné vystupovanie.

milanemila
6. mar 2024

Nemam nic proti, ale…. 😂🙈

cukorfalat
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
raffaella
6. mar 2024

@radkasswe nerozumieš vôbec, nevadí. Ak by si mala skúsenosti z pozície prenajímateľa, tak by si pochopila.

radkasswe
6. mar 2024

@mandzula už som sa vyjadrila nižšie...

radkasswe
6. mar 2024

@raffaella to len vy hľadáte ľudí s ktorými môžete zametať lebo ak prenajímateľ byť za 800€ tak čo vám môžu v holom byte poškodiť za 2400€?? Ty prenajomatel

gemerka17
6. mar 2024

@radkasswe nevieš čo to je stáť na pozicii prenajimatela. Raz možno ak tam budeš, tak ti to samej docvakne. Tvoja neskúsenosť hovorí za všetko. Vyzerá, že si v pozícii najomcu, ak to povazuješ za povysenecke, tak fakt ťa je mať "radosť " v byte.

mandzula
6. mar 2024

@radkasswe presne ty si ten typ, ktoremu by som neprenajala ani garaz, staci mi tvoj styl komunikacie.

ndrag
6. mar 2024

Ja mam takto uz par rokov najomnikov z ukrajiny. Vedia po slovensky, maju tu pracu, vysoku skolu, zili tu este pred vojnou kym studovali. Nieje to cez program, ale normalny najom. Nemala som s nimi nikdy ziadne problemy, len im treba 1x rocne overene potvrdenie ze tu ziju.

pandorra
6. mar 2024

@radkasswe to, že ste to odcitovala, neznamená, že ste mi odpovedala na otázku, v čom je to pre Vás povyšenecké? Každý kto prenajíma byt má svoje požiadavky a ja v stanovených kritériách nevidím žiaden problém. Žiaľ u nás legislatíva je nastavená v neprospech prenajímateľa a súdy trvajú neskutočne dlho s neistým výsledkom. Takže každý zodpovedný prenajímateľ si bude chrániť svoju investíciu a snaží sa znížiť riziko strát a to je aj danými kritériami výberu.

radkasswe
6. mar 2024

@gemerka17
@mandzula áno treba vykoristovat a ísť si umyť auto vodou od nájomcov a chodiť kontrolovať vlastným kľúčom lebo je to môj byt ja som tu hlavná vagína .... Debil si debila nájde ale keď máš nájom 800 a máš kauciu 3 nájmy tak čo ti v holom byte zničia za 2400€??

mandzula
6. mar 2024

@radkasswe okna, vanu, steny, zachod, sprchac, baterie...? Asi nemas dobru skusenost, ked za kazdym vidis vykoristovatela.
Plus vacsina prenajima zariadeny byt, takze je pochopitelne, ze skoda moze byt pomerne vysoka a kazdy sa chce radsej poistit vopred.

radkasswe
6. mar 2024

@mandzula áno 2400€ no ty máš finančnú gramotnosť 10 ročného decka

ibatanecnica
6. mar 2024

@tehotna40 no tak asi vedia prečo majú také podmienky.

raffaella
6. mar 2024

@radkasswe keby som bola debil, tak nemám investičný byt 🙈😅 ale ako píšem - nerozumieš vôbec, nevadí.