Ahojte!
Baby, potrebujem poradit...mate skusenost, ze ste prenajali byt a isli bývat do inej krajiny?
Teda takto, byt som prenajala slusne vyzerajucej rodine, mam depozit, riadnu zmluvu atd.
Prestahovala som sa do inej krajiny. Vcera som sa zoznamila s pani, co zije oproti mne v byte a zivi sa prenajmom realit a dost ma vydesili jej skusenosti.
Odporucala mi raz mesacne byt kontrolovat, co sice v zmluve ukotvene je, no mne sa naozaj neda raz mesacne sa tam trepat kvoli kontrole, navyse mam male babatko, kojim, neda mi nechat dieta tu a odist.
Ani nemam nikoho, kto by ten byt kontroloval za mna.
Rozmyslam nad nejakym video hovorom, myslite, ze je to zly napad?
Viete, byt mam komplet prerobeny, lacne to veru nebolo, vsetko zariadenie je nove a nadstandardne.
Predavat som to nechcela, nesuri mi to, aj ked do buducna s takou moznostou ratam.
Je ten videohovor s najomcami zly napad?
Mam pravo to vyzadovat?
Dakujem za rady.
@zmrzlinka2021 byt som prerabala pre seba, preto taka rozsiahla a nakladna prerabka, neratala som s tym, ze situacia sa zmeni.
Skusim vygooglit teda nejaku firmu, co by to skontrolovala, napadol mi este bytovy podnik, domovnik? Samozrejme, za financnu odmenu...co myslis?
@autor bud existuje firma, ktora ti zabezpeci kontrolu a servis, alebo ak doverujes niekomu v okoli. Ked vidim, co dokazu ludia s bytmi dorobit, bez kontroly by som to nenechala.
Žijem síce v zahraničí, x rokov som bývala v podnájme a nikdy nikto ma nechodil kontrolovať. Takisto mama s partnerom dávali do prenájmu dva byty jednouzbak a trojizbak a tiež to mali síce v zmluve ale na kontrolu nechodili. Nikto im nič nezničil. Áno známky použitia boli ale bežné opotrebovanie.
Môžeš chodiť na kontrolu a nemusíš, takisto si môžeš najať a zaplatiť niekoho kto to spraví za teba. Môžeš tam zájsť aj raz za štvrťroka
Ak máš stastie na ľudí tak nebudú nicit veci ale budú radi ze majú kde bývať. Ale s určitým opotrebovanim. Musíš vždy rátať.
@sense jasne, s beznym opotrebenim ratam. Mozno skusim teda parkrat skontrolovat, potom podla potreby
Prenajímam roky a za celý rok tam nepáchnem. Hlavne preto, že tam nemám čo robiť, pretože nájomca uzatvorením zmluvy má ochranu bývania, majiteľ tam nemá čo robiť ak sa niečo mimoriadne nedeje. Toto sú veľa majiteľov neuvedomuje, že ak prenajme byt, tak tam nemá čo loziť každý mesiac.
Je to o ludoch na akych natrafis...my sme dali do prenajmu na 5rokov a najomnici sa starali o byt ako o svoj...nic neznicili chvalabohu...boli sme v kontakte stale ... urob si len dobru zmluvu do podrobna co vsetko tam mas atd....isto je to o ludoch ...
Mne vzdy prenajimal byt s tym, ze bol sam v zahranici. Posledne 2 prenajimatelky boli a su zhodou okolnosti obe v juznej amerike. Ak by mi niekto navrhol videohovor kazdy mesiac, zrejme by mi dal chrobaka do hlavy v zmysle, ci si mam radsej novy byt hladat. Proste musia len verit ...
@alenamihal
@bluka2 vdaka baby, no uvidim, zavolam si s nimi este, ci sa im dobre byva a je vsetko v poriadku. Asi to risknem, posobili seriozne a ked tak, okolo Vianoc by som tam zbehla.
Jedna rada,nedaj do prejamnu ukrajincom...zneuzivaju situaciu a potom my doplacame na to...uz je vela pripadov,ze poskodili byty ,nezaplatili najom a zo dna na den zduchli akoo smrady...jasne,ze cest vynimkam ,ale je ich malo...nemam nic proti ukrajincom ,ale na dobrotu na zobrotu je to uz vo viac pripadoch...
@alenamihal su to slovaci, posobili seriozne, tak snad to bude v poriadku. Ratam, ze veci sa bezne opotrebuju, no ako pisem, neratala som s tym, ze byt budem prenajimat, keby to viem, kupila nabytok v ikea a neriesim viac. Ale tak, uz sa tam zrejme aj tak nevratim, len ho pripadne chcem este vyhodne predat.
Ja som bývala v podnájme, ktorého majiteľka žila v Kanade. Byt mi odovzdala jej kamoška. Bývalá som v ňom 4 roky. Za ten čas,bola na sk viac krát, v byte bola raz, ale ani sme sa nevideli, bola som na dovolenke. Byt som potom odovzdala jej rodičom. Chodiť každý mesiac na kontrolu, tak to by sa nepáčilo ani nájomníkom
@melanta ja to zas vnimam tak, ze je to v prvom rade majetok toho, kto prenajima, a hoci za to dostava penieza, ma pravo vediet, v akom stave jeho majetok je a presvedcit sa, ci mu ho niekto nerozobral na skrutky. Seriozny clovek obhliadku strpi, seriozny majitel nebude chodit kazdy mesiac. Ano, na pripadne skody sluzi zabezpeka, nemusi vsak postacovat a tahat sa potom po sudoch je na dlhe lakte. V tomto pripade som sa doveruj, ale preveruj.
Všetko je o tom, ako si postavíš zmluvu, a ak na to podnajomnik pristúpi, áno kľudne môžeš chodiť každý mesiac na kontrolu.
@tetapetra nesla by som tam urcite v case ich nepritomnosti.
Myslela som to skor tak, ze aspon zo zaciatku sa obcas, povedzme po 4-6tyzdnoch uistit, ze je vsetko v poriadku a byt je udrziavany.
Predsa len, je to moj majetok, prenajala som ho plne zariadeny, tak by som nerada bola nakoniec skodna.
Najomne nemaju vobec velke a zmluvu iba na rok, potom ho planujem predat, len ako pisem, rada by som ho predala v dobrom stave s neznicenym zariadenim.
@mandzula zabezpeka je smiesna suma, vzhladom na zariadenie bytu. Suhlasim s tvojim nazorom.
@domiklik v zmluve to maju, suhlasili. Zmluvu vypracoval pravnik, popravde, neplanovala som kontroly, len ako pisem, vydesili ma skusenosti prenajimatelov.
@alenamihal a na co konkrétne doplácas?
My to tak mame tiež, nechodím každý mesiac... Chodím raz za 3 mesiace odpísať vodu, elektrinu, pri tejto príležitosti sa rozhliadnem... Pýtam sa susedov, či nerobia bordel a tak...
V byte mame podnajomnicku, ktoru sme videli dokopy asi 4 razy. Teraz sme predlzovali zmluvu tretikrat... Ked sa nieco deje, informujem ju o tom (spravy od spravcu) alebo ona napise nam... Nebyvame tam, mame to relativne dost daleko...
byt za teba nikto kontrolovať nebude a nájomca ani nikoho okrem ohláseného majiteľa nemusí vpustiť dnu....videohovor je hlúposť, čo im chceš povedať aby s notebookom chodili po celom byte a ukazovali ti ho? v akom je byt stave? určite prídeš aspom raz , dva krtá ročne na Slovensko, vtedy sa im ohlás....alebo naozaj niekoho z rodiny, kamarátku,ale nájomcovia s tým musia súhlasiť....ak by si to prenajímala cez realitku, tam by sa to dalo ešte dohodnúť, ale ak neprenajímajú byt tak ti to robiť nebudú.....detto bytový podnik s tým nič nemá....
@mandzula áno, byt je môj majetok. Ale ak neviem akceptovať zákon a súkromie nájomcu, tak nebudem prenajímať. Veľmi jednoduché. Minulí nájomníci boli u mňa 4 roky, nebola som tam ani raz za tie 4 roky. Prečo aj. Ak mám obavy, nebudem prenajímať. Pretože ak by som bývala v prenájme, nechcela by som, aby mi tam každý mesiac chodil niekto. Preto to nerobím ani ja.
Ona sa mi ozvala, len to dopadlo tak. Takže mi len nechala darček a odišla. Bývalá som 12 rokov v podnájmoch. Nikdy mi prenajímateľ nebehal po byte. Akurát jedna chodila každý druhý mesiac po peniaze. Ale len sadla do kuchyne,vzala peniaze a odišla
Ak chceš byť predať tak prečo aj so zariadením. Ja ako. Kupec by som byt so zariadením nekupovala.
@melanta ano, da sa to riesit aj tak, ze neprenajmes. No ak niekto prenajat chce, moze ho pocit prvotnej serioznosti oklamat a miesto bytu najde kolnicku. Ja ako clovek, ktory momentalne byva v prenajme, nemam ani najmensi problem pustit "k nam" kedykolvek majitelov, pretoze chapem, ze je to v prvom rade ich majetok, ktory je nad moje sukromie (ked sa ohlasia, veci, ktore mozem povazovat z hladiska sukromia za citlive, odpracem). Podotykam, ze zatial tu neboli a vsetko maju take, ake nam odovzdali.
Ty si evidentne mala stastie na ludi, ako sme my, bohuzial, najdu sa aj taki, co si cudzi majetok nevazia a rozmyslaju tak, ze platim, mozem vsetko.
@sense nemyslím klasicky nabytok, typu kreslo atd, ale ako pises, napriklad linka bez spotrebicov ma vysla 12tis, kupelna je 10m2, co je na panelak dost, je tam velka vana, walk in sprchac, bidet, v celom byte su drahe podlahy. Nabytok je samozrejme na mieru, nebudem rozoberat skrine, co s nimi potom? Kupujuci ked sa tak neskor rozhodne, to uz je jeho vec. Nikoho ku kupe nenutim, ani mi predaj nijako nesuri. Len nemienim byt stratova kvoli neporiadnym najomcom.
Ale aj tak sú to veci ktoré podliehajú opotrebovaniu, samozrejme nie extra zničené štýlom vytrhane parkety, odložené skrinky atď.
@sense s opotrebovanim ratam, len ako pisem, o rok chcem byt predat v dobrom stave. Kvoli daniam musim rok pockat s predajom, kupovala som ho nedavno totiz.
Je mozne si zaplatit firmu/cloveka, co sa tomu venuje a bude kontrolovat byt a riesit servis okolo toho. Pretoze, ak sa stane hocico, nieco praskne, ty ako majitelka to budes musiet riesit.
Jedna rada: nedavaj srdce k veciam v tom byte, k jeho zariadeniu, rekonstrukcii 😉 Zial, najde sa relativne dost ludi, ktori si pozor nebudu davat.
Idealne je dat do prenajmu za naklady niekomu z rodiny, niekomu, komu dobre doverujes, poznas ho.