Prosim vas o radu.
Od februara idem prenajat byt. Jednoizbovy, kompletne zariadeny, v novostavbe.
Prenajimam prvy krat, nemam skusenosti.
Viem, ze si mam vybavit dič, odniest zmluvu.
Co vsetko si budem moct dat do nakladov v danovom priznani o rok? Nakupovali sme nove nabytky, televizor, vsetky spotrebice.
Mozem si to dat do nakladov?
Ak tento rok dokupim skrinku nejaku, koberec, dam to zase o rok do nakladov?
S uctovnickou sme sa bavili, ze ho mozeme dat aj do obchodneho majetku, kedze najblizsich 10-15 rokov ho predavat nechcem.
Co potom, da sa len tak vynat z obch.majetku?
Co mi odporucite, ako to najlepsie urobit?
Poradte prosim ... dakujem 💌
Do nakladov si mozes dat len nabytok ktory si kupoval tento rok.
Do obchodneho majetku si nedavaj urcite byt, nieje to len take jednoduche ze ked budes potrebovat tak ho vyjmes. A to ze ho nechces predavat 15 rokov je ok, ale nemozes vediet co sa stane
1, zmluvu nikam nenosis (ak myslis danovy urad)... dic ti daju aj tak
2, da sa dat aj vynat z OM - je to na tebe... vlastne vzdy mas cely rok na rozmyslenie (nez zadas do danoveho priznania)...
v OM si mozes dat aj vstavane spotrebice do nakladov.
Myslim, ze aj 6 mesiacov pred prenajmom vynalozene naklady mozes dat do nakladov (skus napisat na financnu spravu, odpovedaju)... alebo googli na stranke financnej spavy ,ci to tam nie je spomenute (nie je to casta vec, tak si nepamatam presne)...
Hlavne to musi byt v sulade s tym, ci mas v OM alebo nie... (rekonstrukcia / malovanie apod len ak ho mas v OM)...
Autor... tuto je pekne z FS odpoved... vsetko z minuleho roka si mozes dat do nakladov
https://podpora.financnasprava.sk/185490-Uplatň...
Otázka č. 4 - Výdavky na prenájom nehnuteľnosti vynaložené v predchádzajúcom roku
Daňovníčka plánuje prenajímať byt. V roku 2023 byt pripravovala na prenájom, tak aby bol v stave spôsobilom na riadne užívanie (stierkovanie, maľovanie, výmena WC). V roku 2024 si našla nájomcu a uzavrela zmluvu o prenájme bytu. Sú daňovým výdavkom daňovníčky aj výdavky, ktoré vynaložila na vymaľovanie a zariadenie bytu v predchádzajúcom roku?
Odpoveď
V súlade s § 4 ods. 4 zákona o dani z príjmov je možné zahrnúť do základu dane aj výdavky daňovníka, ktoré vynaložil v roku, ktorý predchádzal roku, kedy začal vykonávať činnosť a to na zásoby a iné nevyhnutne vynaložené výdavky.
@zic ale ja nepisem o tom ukone samotnom 😃 ale o tom co to potom obnasa. Vserci to urcite nerobia, poznam veela ludi co prenajimaju a len 1 ho ma v OM.
Tu mas priklady, preco to nieje len tak, myslim ze pomerne dost zasadne.
❌ nevýhodou je, že predaj nehnuteľnosti podlieha zdaneniu aj po 5 rokoch,
❌ pri predaji nehnuteľnosti sa odvádza odvod do zdravotnej poisťovne vo výške 14 % z vymeriavacieho základu.
@zic
Plan je taky, ze ja ten byt chcem zatial prenajimat, na dlho, predavat ho neplanujem. Casom ho zdedia deti.
S tym zaradenim do OM sa mi to celkom pozdava.
A este otazka, da sa prenajat samostatne zariadenie?
A toto si dat tiez do nakladov?
A co poistka, daň z nehnutelnosti ...
to je ta jedna nevyhoda... ty si pisala, ze to "nie je len tak"...
Ako som pisal vo vedlajsej diskusii na rovnaku temu, tak napriklad v priapde autora je to idealne (ale samozrejme si to musi on sam v hlave upratat a zratat, co sa mu oplati a co nie)
Kupil byt na hypo / novostavbu. Takze prvych 15 rokov nebude oficialne platit ziadne dane... pocas toho as hociktory rok moze rozhodnut a byt vyradit z OM a zacina mu plynut 5 rocna doba, po ktorej bude opat od dane oslobodeny... alebo sa rozhodne byt si nechat a moze tak fungovat dalsie roky...
Ak si ho chce nechat "navzdy", tak minimalne 40 rokov odpisuje 1/40 ceny nehnutelnosti a dajme tomu 30 rokov hypoteku (ak ju ma na 30 rokov)... teda len uroky samozrejme
k tomu prerabky, DzN, poistku...
@autor
Nerozumiem co s tym zariadenim... byt mozes prenajat zariadeny, v tom pripade dokladne spis zariadenie a daj to do preberacieho protokolu pri podpise zmluvy.
Samozrejme zariadenie mozes dat do nakladov (ak byt prenajimas zariadeny a explicitne to zariadenie je spomenute aj v tom preberaku) aj bez zaradenia do OM, ale netyka sa to vstavanych spotrebicov a kuchynskej linky (ani roldooru)... proste co je "sucast bytu"... na to iba v pripade, ze to mas zaradene v OM
@zic nemam hypo, kupila som byt v hotovosti
@zic jedna nevyhoda? No dakujem pekne. To sa mu potom pekne predrazi teda, ako za mna je to extra zasadna nevyhoda.
Vela ludi neplanovalo predavat a museli, ked chces rozosmiat boha, povedz mu o svojich planoch 😃
A odkedy ked platis byt na hypo tak 15 rokov neplatos dane, to odkial mas tuto novinku 😃
Ale nemusime o tom uz diskutovat, ved nech si kazdy robi ako uzna za vhodne.
Autor - ok, tak potom si sprav excel, kde si napises predpokladane vydavky a prijmy a zitsi si, ci sa ti oplati / neoplati OM... stale plati, ze viac vydavkov si mozes dat pri zaradeni do OM (i ked castokrat uroky z hypo byvaju tiez velka polozka)
@zic prenajimat budem za 590€ mesacne. Naklady na energie su v zmluve 130€ / mesacne.
Sama som majitelka bytu. To mi vyjde dost vysoka dan.
@joannita tak nic v zivote nemas iste... zalezi, ako kto planuje... aj zomriet mozes hned zajtra... nekupis si na leto dovolenku?
Co sa tyka neplatenia dani, tak ak su naklady vyssie ako prijmy (co zaradenim do OM ludia hlavne sleduju), tak ti to tak matematicky vychadza...
Pocitaj so mnou
Nech nejaky byt stoji 300.000 eur, 240.000 je hypo na 4% na 30 rokov (60 musis mat)
Splatka je (podla nejakej online kalkulacky) 1145.80 eur a z toho je urok od 800 eur po cca 500 prvych 15 rokov (kazdy mesiac sa urok znizuje)...
Nech prenajimatel berie 1000 eur mesacne.
Poplatky spravcovi + elektrina: 250
Internet: 25
DzN: 50
Poistka; 250
Uroky zacinaju na 800 eur a kazdy mesiac su nizsie o 5 eur (zhruba)...
Zarobis 12000 eur
vydavky 12870 eur
odpisy nehnutelnosti (1/40 z 300.000) = 7500 eur
vysledna dan =0
Uroky sa ti znizuju kazdy rok, ale tie odpisy este dlho predlho budu znizovat zaklad dane...
@autorka
sprav si excel
1, 1 tabulka (sheet) bude evidencia prijmov a vydavkov... chronologicky si ich budes pisat ako pridu... 6.2.2025 - zaloha ZSE - 25 eur
10.2.2025 - spravca - 135 eur...
15.2.2025 - prijate najomne - 590 eur... atd atd
2,
sprav si teraz druhu tabulku, kde vlavo budes mat januar - december...
v stlpcoch budes mat - 1 prijate najomne, 2 poplatky spravcovi, 3 elektrina 4, plyn (ak mas), 5, internet a kabloka, 6, dan z nehnutelnosti, 7, poistenie nehnutelnosti, 8, ine, (uroky teda nemas)...
Do stlpca 1 - najomne si napis pre kazdy mesiac 590 eur (za plnych 12 mesiacov sa to rovna 7080 eur)... musis ratat, ze nebudes mat prenajate 100% casu...
Do dalsich stlpcov vypis predpokladane naklady (spravcovi, elektrinu, plyn ... dzn a poistku - to len 1 rocne)...
Zrataj si dokopy naklady 130 x 12 + tie dalsie...
Odpisy su 1/40 z ceny bytu
Dan si vyratas tak, ze teda cely prijem - 7080 - 500 = 6580 (ak si si 500 eur neuplatnila uz inde - pri investovani napriklad)...
Podelis 6580 / 7080 = 0.93...
Cislom 0.93 vydelis vsetky naklady vratane odpisu. Vyjde ti nejake cislo
Ked je vacsie ako 6580, neplatis dan. Ak je mensie, tak platis dan bud 19% alebo 25% (podla tvojho zvysneho prijmu... zo zamestnania napriklad)
@zic zmluvu uz mam, vraj nahlasit na danovy urad staci do konca februara.
To ci to dam do OM musim vediet hned a nahlasit to, alebo staci si to premysliet do konca roka?
Nemusis to vediet hned... staci sa rozhodnut do buduceho roka - do danoveho priznania sa to uvadza (zostatkova hodnota na zaciatku roka a na konci)...
@zic a co v pripade - budem ho mat v OM 10 rokov a potom sa tam nastahuje dcera a bude tam byvat ...
Nic, ked prestanes prenajimat, spises si rovnaky dokument ako bol "o zaradeni do OM", ale bude sa volat "o vyradeni z OM" a zrusis prenajimanie a po 5 rokoch to budes moct predat bez zdanenia "vejvaru" ak nejaky bude / by bol 🙂
Nemozes jej ho najskor ani prepisat predpokladam...
@zic myslim, ze tem OM sa mi pozdava viac. A ... keby som ho prenajimala a zomriem. Moje deti by ho zdedili. Tiez ho mozu predat az o 5 rokov po vyradeni (aby neplatili dan), resp.by platili dan z predaja keby ho predali skor?
Myslim, ze ano... Je to rovnake ako keby ho dedili hned zajtra... tiez by museli pockat 5 rokov alebo platit dan
@kristiii myslim si, ze nie... je nutne pockat 5 rokov: pri byte zaradenom do om
Prečítajte si celý článok na: https://www.podnikajte.sk/dan-z-prijmov/zdanova... © Podnikajte.sk
V súlade s § 9 ods. 1 písm. b) zákona o dani z príjmov je od dane oslobodený príjem z predaja nehnuteľnosti (nezaradenej v obchodnom majetku) nadobudnutej dedením (postupným dedením) v priamom rade alebo niektorým z manželov, ak uplynie aspoň 5 rokov odo dňa nadobudnutia tejto nehnuteľnosti preukázateľne do vlastníctva alebo spoluvlastníctva poručiteľa (poručiteľov), okrem príjmu, ktorý plynie daňovníkovi podľa zmluvy o budúcom predaji nehnuteľnosti uzavretej do piatich rokov od jej nadobudnutia, aj keď kúpna zmluva bude uzatvorená až po piatich rokoch od jej nadobudnutia.
Pre správne určenie uplynutia 5-ročnej lehoty je potrebné, aby daňovník správne zadefinoval deň nadobudnutia nehnuteľnosti. Podľa občianskeho zákonníka je moment nadobudnutia vlastníctva k zdedenej nehnuteľnosti deň smrti poručiteľa (nie dátum vkladu do katastra nehnuteľností).
ides prenajimat od 2/2025 a ty si chces dat do nakladov nabytok kupeny pred 2025? To sa neda pokial dobre viem