Dobrý deň prosím vás co všetko treba vybaviť ked chcem dať byt do prenájmu.
Bývame v byte skoro 4 roky a mame naň pôžičku čiže v roku 2025 sa nám bude naň navyšovat pôžička. Oplatí sa to dávať teraz do nájmu alebo až keď sa to navýši. Cca koľko mesačne je cena za nájom+ energie to sa dava asi cena osobitne ci ?
Veľmi pekne vám ďakujem netusim ako to chodí okolo takýchto veci keďže som to nikdy neriešila
@belllinka prepáčte
Byt je 3-izbovy s balkonom, pivnicami, na Orave na dedine, v centre všetko blízko doktorka lekaren škola
veď si pozisťuj aké sú podnájmy u vás. Budeš mať prehľad
Nebude lepšie opýtať sa v niektorej blízkej realitnej kancelárii, kde majú prehľad o ponuke a dopyte? Alebo jednoducho hľadať na nehnutelnosti.sk alebo reality.sk
Orava je tiež široký pojem, veď si nájdi na realitných portáloch ceny prenájmov vo vašom meste a budeš v obraze
a vy kam pôjdete bývať?
Ak nechces ist cez realitku, tak skus popozerat ako sa pohybuju ceny podobnych bytov v okoli. Ja som do zmluvy davala vzdy zvlast sumu za najom a zvlast za energie (s podmienkou, ze ak vznikne pri vyuctovani nedoplatok, tak najomca to musi doplatit). No a vybavit nic, nafot byt a daj si inzerat 🤷🏼♀️
Naklady na byt si vies v danovom odpocitat, toto je presne zadefinovane co tam spada a akym sposobom sa to da.
Hlavne sa treba registrovať na daňovom úrade najneskôr do konca nasledujúceho mesiaca odo dňa dania bytu do prenájmu, potrebuješ získať osvedčenie o registrácii a identifikačné daňové číslo
Či prenajmete byt teraz alebo až po navýšení úveru je úplne nepodstatné. Úver nemá s nájmom nič spoločné. Veď nehnuteľnosti prenajímajú aj ľudia, ktorí úver nemajú žiadny.
Čo sa týka ceny - Orava je široký pojem. Pozri si ponuky prenájmov 3 izbových bytov v tvojom meste na stránkach ako nehnutelnsti.sk reality.sk bazos.sk
Určite odporúčam dať si vypracovať nájomnú zmluvu advokátovi. Odporúčam na začiatok zmluvu podľa zákona o krátkodobom prenájme, nie podľa občianskeho zákonníka. V zmluve odporúčam mať zvlášť uvedenú cenu za nájom a zvlášť cenu za energie. Tie odporúčam mať tiež rozpísané. Bude jednoduchšie realizovať vyúčtovanie pre preplatkoch/nedoplatkoch a bude jednoduchšie odkomunikovať zvýšenie energií. Taktiež majte v zmluve zahrnuté, že nedoplatky platí nájomník, v stanovenom termíne a naraz, preplatky patria tiež jemu. Majte v zmluve presný popis nábytkua stavu bytu pri preberaní + fotodokumentáciu. Pri konci nájmu urobte obhliadku s nájomníkom. Taktiež majte v zmluve uvedené, že drobné opravy (napr. do 100 eur) si hradí a realizuje nájomník vo vlastnej réžii, drahšie riešite a platíte vy. Určite majte v zmluve okrem výšky depozitu aj presný popis na aký účel môže byť depozit použitý a za akých okoľností ho vrátite či nevrátite. A ako napísala suzitok, potrebné je ísť na daňový úrad registrovať sa. Stačí v mesiaci, kedy podpíšete zmluvu s prvým nájomníkom.
Ešte odporúčam pri obhliadke pozorne počúvať. Napríklad ak sa ma záujemca opýta, čo v prípade, že bude PN alebo príde o prácu, okamžite viem, že dotyčnému neprenajmem. Taktiež ak niekto prosí, či môžem počkať mesiac, aby mal na depozit. Každý môže skončiť na PN či bez práce, ale počítam, že bude mať rezervu, aby to z nej vykryl. Nemám záujem o niekoho, kto nemá na účte nič a bude u mňa bývať zadarmo ak ochorie alebo stratí prácu. Detto ak niekto extrémne smrdí cigaretami, čiže je zrejmé, že je veľmi silný fajčiar, neprenajímam. Nemám problém s fajčením na balkóne, ale iba ľahký fajčiar. Silný bude obťažovať smradom susedov. Tiež použi intuíciu, ako na teba človek pôsobí, čistota, nervozita. Nemám problém so psom, ak príde na obhliadku so psom a vidím, ako sa pes správa. Mačky ani iné zvieratá u mňa nie. Takže to si zváž. A tiež zváž deti. Ak tam budú deti, je trocha náročnejšie vyhodiť ich na ulicu, ak nebudú platiť. Ak platíš hypotéku na ten byt, tak je to väčšie riziko, ako keď byt prenajíma niekto vez úveru.
Treba si zvazit viacero veci, no ja si myslim ze pokial mate kde byvat a tento byt viete takto financnce vyuzit tak nie je o com. ved aspon vam tym najomnici splatia hypoteku. este ked tak by som si teda urcila mozno ze dokedy tam mozu byvat ak tam po splateni hypo chcete ist vy.
My bývame v prenajme kým som ja na výške. A jedine čo ti môžem určite poradiť tak na začiatku daj zmluvu napr na 3 mesiace potom zas na 3 a potom ak tak predĺž. My sme to tak mali na začiatku.. tým pádom ak by si bola nespokojná môžeš ich po 3 mesiacoch vyhodiť.
Nechápem. Chcete dávať do prenájmu byt, kde bývate? Ako ti máme poradiť cenu za nájom, keď nevieme, či je to 3-izbák v Humennom alebo garzónka v Bratislave?