Predkupné právo

marrgita135
19. sep 2024

Dobrý deň idem si po radu .som spoluvlasníčka pozemku 1/2 z bývalou susedku ktorá predala dom pred rokom .tento pozemok není ešte na ňu napísaní teda prededeni.na pozemok sú stále napísaný mŕtvi ľudia jej rodičia .ona spísala s novím majiteľom jej domu zmluvu že keď prededi pozemok tak ho predá jemu tím pádom poruší moje predkupné právo ...mne ponuku na pozemok nedala ....je táto zmluva platná musí pozemok predať susedovi .pozemok chcem kúpiť ja .ďakujem

koniarova
19. sep 2024

@marrgita135 máš predkupné právo. Oslov ju, že máš záujem pozemok odkúpiť. Ale pokiaľ to najmä vybavené na seba,aj tak je to zatiaľ bezpredmetné.

chrobak7
19. sep 2024

@marrgita135 Príde mi to trochu komplikovanejšie, než sa ti zdá. Majiteľmi pozemku si ty a susedkini mŕtvi rodičia. Píšeš o nejakom dome, ktorý susedka predala niekomu inému.

Ak bol dom výhradne jej vlastníctvom, tak ho mohla predať tretej osobe. Teraz je otázne, či dom stojí na tom pozemku, kde si ty spoluvlastníkom. Lebo ak áno, a susedka by pozemok predala tebe, tak vlastníci domu by sa dostali do zvláštnej situácie, že dom síce vlastnia, ale pozemok by bol cudzí. Takže teoreticky by sa nemali ako dostať k svojej nehnuteľnosti. Preto si myslím, že ona logicky polovicu pozemku predala (alebo predá) vlastníkom domu.

Áno, zo zákona máš predkupné právo, ale kúpnu zmluvu môže jedine súd označiť ako neplatnú. Takže by si musela podať žalobu o určenie neplatnosti kúpnej zmluvy. A keďže oni sú vlastníkmi domu, tak súd môže dopadnúť aj nie v tvoj prospech.

Prečo máš taký záujem o ten pozemok, keď na ňom stojí cudzí dom? Chceš im ten pozemok potom predať za drahšie?

Poskytla si len časť informácií, myslím, že veľa vecí si tu nenapísala alebo zatajila.

V každom prípade, ak chceš ten jej podiel, po zapísaní do katastra budeš musieť podať žalobu.

koniarova
19. sep 2024

@chrobak7 ja som myslela, že dom je mimo toho pozemku.

chrobak7
19. sep 2024

@koniarova Nevieme, kde je dom. Len som si tipoval, že je na tom pozemku, o ktorom zadávateľka píše. Lebo ak by bol mimo, na inom pozemku, tak je bezpredmetné ho spomínať.

Mohla by to upresniť.

marrgita135
autor
20. sep 2024

@chrobak7 ospravedlňujem sa zle som vysvetlila ...ten dom je spojení s mojím ,ktomu domu patrí pozemok za domom a majú vlastný vchod .s tím pozemkom čo chcú kúpiť nemajú nič spoločné .

marrgita135
autor
20. sep 2024

@koniarova ja som ju oslovila ...lenže ona má snim zmluvu že pozemok predaj jemu .minuli rok to spísali mala mu pozemok predať do 1.12.2023

marrgita135
autor
20. sep 2024

@koniarova áno dom je mimo pozemku

marrgita135
autor
20. sep 2024

@chrobak7 môj dom a ich dom sú spojené lenže k ich domu patrí pozemok 160m za domom on vedel čo kupuje .vedel že na zvyšok pozemku som spoluvlasnička ja a na úkor toho snou spravil zmluvu .on má vlastny vchod a aj ja...my nechodíme cez jeden dvor

marrgita135
autor
20. sep 2024

@marrgita135 on keď snou spravil túto zmluvu tak pozemok nevlasnila ešte ona .pozemok je do dnešného dňa napísaní na mŕtvich .dedičské konanie bude v októbri v tedy to bude na jej meno a ona je povinná to ponúknuť na predaj mne keďže som spoluvlasnička.lenze je tu ten háčik že má na tento pozemok správnemu zmluvu s treťou cudziou osobou .zmluva bola vytvorená keď ešte pozemok nevlsnila ona ale jej mŕtvi rodičia .

chrobak7
20. sep 2024

@marrgita135 Už je to trochu jasnejšie. Takže ten pozemok je úplne samostatná parcela, nie je to pozemok pod domom.

V takom prípade nechápem, akú zmluvu mohli uzatvoriť. Jedine zmluvu o budúcej zmluve, lebo ona ešte nie je vlastníkom. Takú zmluvu by do katastra ani nemohla dať založiť.

Podľa všetkého máš ty ako spoluvlastník predkupné právo. Počkaj si, kým zapíšu do katastra ich ako nových majiteľov a podaj návrh na súd o určenie neplatnosti prevodu spoluvlastníckeho podielu. Asi ti s tým bude musieť pomôcť nejaký právnická kancelária (spísať žalobu a zastupovať na súde), ale ak ide o zaujímavý pozemok, tak to má zmysel.

marrgita135
autor
20. sep 2024

@chrobak7 áno takú zmluvu ma správenu snou nedá sa to inak spraviť mimo súdu ...môže mu pozemok predať na úkor tej zmluvi ...ona mu mala predať pozemok do 1.12.2023 ma tam ešte napísané že ak do toho dňa neprevedie pozemok naňho tak má zaplatiť jemu 900€