Predkupné právo

8. aug 2023

Dobrý deň, potreboval by som poradiť. V 90.rokoch som odkúpil od svokrovcov garáž. Vyplatil som všetkých manželkyných súrodencov. Po rozvode bola polovica garáže prepísaná na ňu. Teraz som sa dozvedel, že bez môjho vedomia predala polku garáže svojej sestre, nie je o tom žiadny zápis či oficiálna zmluva. Garáž som nikdy nechcel pre seba, ale pre naše deti, o ktoré ona nejaví žiaden záujem. Jej vidinou boli len rýchle peniaze a nič viac ju nezaujíma. Pred rokom nám umrel syn, ktorý mal v tej garáži motorku, ex-manželkyná sestra si dovolila vypisovať mojej dcére, aby si ju spratala. Sú to ľudia bez chrbtovej kosti a ja neviem, ako sa z tejto situácie dostať. Bojím sa, aby moje zvyšné deti raz nemali kvôli nim problémy. Ďakujem pekne za každú radu a názor.

draik
8. aug 2023

Otázka?
Na sestru svoj podiel previesť mohla bez obmedzení.

autor
8. aug 2023

Otázka znie, či ako spolumajiteľa ma nemala o tom upovedomiť, nakoľko mám predkupné právo. Bol som ochotný jej pol garáže vyplatiť a prepísať na deti.

draik
8. aug 2023

Nemáte predkupné právo, pretože prevádzala na sestru.

autor
8. aug 2023

@draik a dá sa s tým ešte niečo spraviť?

draik
8. aug 2023

So samotným prevodom nie. Môžte sa pokúsiť získať za trhovú cenu druhý podiel formou zrušenia a vyporiadania podielového spoluvlastníctva.