Predaj/prepis domu

5. júl 2024

Ahojte. Vedel by niekto poradiť? Mám tu pár ľudí, tak preto anonym..situácia: matka - tri deti - rodinný dom s pozemkom... Je možné prepísať dom s pozemkom iba na jedno dieťa ešte za života matky? Respektíve predať ho iba jednému bez toho, aby to mohlo napadnúť ostatní?

julia_romeo
5. júl 2024

ano

zena666
5. júl 2024

U notara darovacou zmluvou na to jedno dieta.

abbey1
5. júl 2024

Môže rodič predať či darovať svoje auto, topánky, chladničku? Áno, so svojím majetkom môže slobodne nakladať. Dom je ich majetok, ich rozhodnutie.

autor
5. júl 2024

@zena666 ale tá je potom ľahko napadnutelna či?

oli18
5. júl 2024

Napadnut sa da kazda zmluva, otazna ju uspesnost napadnutia. V pripade darovania byva zvacsa minimalna.

lelelienka
5. júl 2024

Rodicia mozu darovat aj jednemu dietatu, ale je to mozne neskor napadnut a ziadat o nieco ako nazvem to “dorovnanie dedicstva”, resp. zapocitanie daru. Detaily neviem, neriesili sme nic take, len som o tom nedavno pocula.

zena666
5. júl 2024

Ak rodič v čase darovania je psychicky nesposobilý ( starecka demencia), tak sa to napadnúť dá, či už darovacia alebo kupnopredajná.

mirka2405
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
draik
5. júl 2024

@lelelienka
A práve preto, že ste iba počuli a pod., je lepšie sa zdržať komentára. Takto Váš príspevok vyzerá ako vážna hrozba pre nadobúdateľa. Btw. tie historky o tom, ako niekto, spravidla dedičia, "napadne" takýto prevod, sú legendárne, pritom šanca na úspech je minimálna.

lelelienka
6. júl 2024

@draik naštuduj si pojem kolácia,nie je to môj výmysel, ale reálne legislatívne ošetrená vec, je to o započítaní darov, detaily neviem ale to je už na diskutujucom aby si zistil, píšem len možnosť čo by sa mohlo stat, presne taká bola otázka…či je šanca minimálna nevie nikto posúdiť teraz, ale treba ju brať do úvahy

lelelienka
6. júl 2024

@draik a este doplním, keďže je taká otázka, tak asi autorka čaká nejaké problémy alebo má “super” rodinu a takí ľudia vedia zvyčajne vytiahnuť čerta, diabla aby dosiahli svoje…takže treba poznať všetky hrozby, aj tie menej pravdepodobné a presne preto to píšem

judit47
6. júl 2024

@lelelienka draik je pravnik s dlhorocnymi skusenostani z praxe,takze jemu o nastudovani nemusis nic pisat😜

autor
6. júl 2024

@lelelienka presne tak..trafila si klinček po hlavičke...

lelelienka
6. júl 2024

@judit47 tak ako ti zubár nezoperuje mozog, ani právnik nemusí vedieť všetko ak s tým nerobí, toto nie je argument 🙂 jednoducho kolácia existuje, detaily nech si naštuduje kto to potrebuje

draik
6. júl 2024

@lelelienka
Dar v 99,9% prípadov nie je možné efektívne napadnúť. Zvyšok sú ojedinelé prípady, keď sa podarí preukázať nespôsobilosť darcu na daný právny úkon, čo sa mimochodom s odstupom času bežne nepreukazuje jednoducho. A keď sme pri kolácii, tak pri nej sa dar "nenapadá".

lelelienka
6. júl 2024

@draik ok, budeme sa chytat za slovicka, ale pointa je uplne niekde inde, naozaj nerozumiem co sa mi tu snazis dokazat 🙂 Myslim, ze ulohou dobreho pravnika je (by malo byt) predostriet vsetky moznosti, aj tie malo pravdepodobne, lebo prave na tom moze potom nepripraveny clovek dobre pohoriet…
Ale napokon, odpovedala som autorke a ta nech s mojou (lahko overitelnou) informaciou dalej nalozi ako uzna za vhodne 🙂