Predaj nehnuteľností - právnik verzus notár

16. aug 2021

Ahojte, žienky chcela by som sa poradiť. Žijeme s manželom u jeho rodičov už 17rokov. Mužova matka má ešte dve deti z iných manželstiev. Takže muž má dvoch nevlastnych súrodencov ktorý sa ozvu raz za čas. Brat tu nebol už rok a to býva 15km.Sestra ta príde raz za pol roka. No a chceli by sme riešiť našu budúcnosť. Mame dve deti. Rodičia by nám ho darovali. Skôr by som to riešila kupno predajňou zmluvou povedzme za to euro. No moja otázka znie ísť za právnikom ci notárom? Koľko takéto veci stoja? Keďže som na rd tak musím pozerať na každé jedno euro. Ďakujem za vaše rady.

h2
16. aug 2021

Rodičia Tvojho muža vám idú darovať, resp. predať svoj dom za euro bez vašej povinnosti vyplatiť jeho súrodencov a Teba trápi, koľko bude stáť notár? To nemyslíš vážne, však?

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
evkamotka
16. aug 2021

Na toto je darovacia zmluva....pravnika nepotrebujete, ak si ju viete spisat. Potom staci len u notara potvrdit

sisa_s
16. aug 2021

@evkamotka nie som expert, ale nie je napadnutelna darovacia zmluva, preto vsetci spekuluju s tym predajom za 1e?

evkamotka
16. aug 2021

@sisa_s ani ja nie som expert. No ja som tak normalne prisla k nehnutelnosti a nemame s tym problemy, manzel k pozemku. U mna tam je odstavec o tom, ze mame zavazok doopatrovat starkych. Manzel ma sestry a pozemok ziskal na zakl darovacej zmluvy, dostal ho len on. Myslim ze v dedicskom konani sa surodencov pytaju, ci niekto z nich nedostal neprimerany dar, ale ake to ma dalej nasledky.... Neviem. Pri kupe za euro sa da tiez asi sudit, ze to bolo neprimerane ziskane. Spolahla by som sa skor na ten zmluvny zavazok ohladom tarchy na dom v podobe dozivotneho prava uzivania rodicmi a ich doopatrovania

autor
16. aug 2021

@h2 ja sa pýtam informatívne a ako co teraz jeho súrodenci vôbec nepomáhajú niesu ochotný ich vziať ani k lekárovi ani pre lieky ja s nimi behám ešte k tomu s malým deckom prevazam ako kocku v aute. Vôbec ma jeho súrodenci netrápia. Ak by pomohli a mali záujme tak je to iné. Ale ak svokra prosím doslova aby ju vzal k Dr a on povie nemám čas lebo sa idem voziť na motokáre tak ako co. My budeme sa o nich starať doživotne a budeme mat holý zadok. Zatiaľ čo jeho súrodenci nepohnu ani prstom a ešte by chceli dediť??? Nepýtam sa na tvoj názor ale radu! Ak nemáš čo k tomu povedať tak bud ticho a nepíš keď nevieš ako to je tu.

n_i_ka
16. aug 2021

Aj kúpnu aj darovaciu zmluvu si vieš sama napísať a potom overiť podpis. Darovaciu zmluvu vie napadnúť len jej účastník no kúpnu za 1€ aj súrodenci cez súd že je to neprimeraná cena. Darovanie sa pri dedičstve započítava a neskôr môžete o tú hodnotu menej dediť.

h2
16. aug 2021

Nemusíš hneď prskať okolo seba, ja som nepísala nič k tomu, že máte vyplatiť súrodencov. Len k tomu, že všetko dostanete zadarmo a ešte aj zaplatiť pár desiatok eúr u notára je problém? No tak ak chceš radu, dám Ti najlepšiu, akú viem a ako by som to urobila ja, ak by som bola na Tvojom mieste (čiže beriem do úvahy, že asi nemáte peniaze nazvyš). Dom odkúpte od rodičov za nejakú sumu a za účelom tejto kúpy si zoberte hypotéku. Ak vám rodičia dom chcú darovať, nebudú chcieť peniaze. Budete mať dosť na všetky poplatky, prípadnú rekonštrukciu, alebo na prilepšenie, kým sa vrátiš do práce. Hypotéka sa oplatí oveľa viac, než prípadný spotrebný úver, lebo ručíš domom.

alexandra2468
16. aug 2021

Jedna vec je, ze si vy myslite, ze mate vacsi narok na to “dedicstvo” len preto, ze sa starate o rodicov. Starostlivost o rodicov je vasa moralna povinnost, ked u nich este aj zijete. Surodenci aj ked nevlastni, maju rovnake pravo ako vas manzel.

Ale k veci. Ak uz su ti surodenci naozaj taki ako ich opisujete, tak by som radsej investovala do poriadnej zmluvy od advokata a nespoliehala sa na to, ze vam to rodicia predaju za euro a do buducna budete dufat, ze to surodenci nenapadnu.

h2
16. aug 2021

Ináč, autorka píše, že žijú u mužových rodičov (oboch) a že jej muž má súrodencov z predošlých vzťahov jeho matky. Takže mi z toho logicky vyplýva, že muž je zo súrodencov najmladší a terajší manžel jeho matky je len jeho otec. Tak možno dom, v ktorom bývajú, bol otcov, preto nebudú vyplácať súrodencov. Ale to si len domýšľam, nemusí to tak byť. To len tak na okraj k tomu, že súrodencov nevyplatia. Možno by sa autorka mohla k tomu vyjadriť...

autor
16. aug 2021

@h2 dom kupovala jeho matka za slobodna a neskôr sa vzali mužovi rodičia. Dve deti sú nevlastne. To znamená ze môj muž je dieťaťom vlastným dieťaťom otca. A áno je najmladší. Tu teraz nejde o to ci mi je ťažko dat pár eur ale informatívne sa pýtam koľko to môže stať cenovo u právnika. Ale keďže my nevie nikto tu poradiť len osocit tak to ani neriešim a po volám si právnikov. Nič viac som nechcela len radu. Ak chceš vedieť viac jeho brat je bývalý fetak Ktory síce už sa spamätal ma byt na úver a ďalší byť s manželkou. Jeho sestra ma tiež svoj byt. Takže riešime nás. Mame teda sa vziať odísť od nich a nechát ich nech sa umoria starobu sami bez pomoci? Pretože morálna povinnosť je každé jedno dieťa má pomáhať rodičom a nielen tým co tam bývajú. Môj názor. Všetko sme robili a prerabali za naše peniaze ani cent nedali jeho rodičia, pomáhame, keď nemajú čo jesť len my im dáme. Keď treba k Dr tak len my ideme. Je niekde napísané že deti ktoré žijú u rodičov majú len oni pomáhať ostatné nemusia? Nechápem zmýšľanie. Každé jedno decko ma pomáhať svojim rodičom. Toľko môj názor na vec.

h2
16. aug 2021

No ja ale neviem, koľko si ktorý právnik účtuje, treba si to zistiť konkrétne, predpokladám, že každý má svoje ceny a záleží aj od lokality, v centre BA budú iné ceny, ako v malom meste na východe. Ale určite to nebude suma, ktorá vás zruinuje.
Okrem toho budete platiť kolok na katastri, to je 33,- €, ak podávaš návrh elektronicky (66,- ak podávaš osobne). Viac už fakt poradiť neviem. A asi už ani nechcem.

autor
16. aug 2021

@h2 je mi jasné že presná suma sa nedá určiť všade je to inak ale cca sa vždy dá povedať. Nemusíš radiť keď nechceš. Snáď sa nájde osoba ktorá bude taka milá a povie a poradí bez toho aby niekoho osocovala.

ibajaanikiny
16. aug 2021

Zalezi od toho,aky ma vztah so surodencami. Pokial by ste riesili kupno-predajnu zmluvu so symbolickou sumou napr za 1 euro,ide o tzv. simulovany resp zastrety pravny ukon,ktory je na sude napadnutelny. Uz z praxe existuje niekolko rozsudkov,kedy platnost a ucinnost takej zmluvy bol sudom zruseny. Sud takuto zmluvu povazuje za “kolidujucu s dobrymi mravmi”,napr chcete obist neopomenutelnych dedicov…odporucam riesit s pravnikom a predat za vyssiu sumu. Darovacia zmluva ma tiez nevyhody,napr darca moze ziadat dar spat,alebo zapocitavanie daru do dedicstva. ak by obdarovaný dedič bol neodôvodnene zvýhodnený oproti neopomenuteľnému dedičovi,sudom moze byt takato dsrovacia zmluva “zrusena”. Bez pravnika sa nezaobidete…

h2
16. aug 2021

Ja som tá milá osoba. Poradila som Ti najviac, ako som vedela. Nikto Ti tu neporadí viac. Ale Ty musíš byť nepríjemná za každých okolností. Čau.