Predaj handmade výrobkov popri rodičovskej

misi_sisi
9. okt 2019

Ahojte, idem si pre radu. Som na rodičovskej a chcela by som si vytvoriť na FB stránku a predávať moje handmade výrobky. Nechcem na tom vyložene zarábať, ale bavím ma to a chcem to predávať v takej cene aby sa mi vrátili peniaze za materiál + nejaké drobne k tomu.
Potrebujem v tomto prípade nejaký papier- živnostenské oprávnenie alebo tak niečo? Do akej sumy môžem výrobky predávať “na voľno” bez vybavovačiek ?
Ďakujem za každú radu

oomina
9. okt 2019

@misi_sisi mala by si mať na to živnosť, ale myslím, že pri malom množstve a tak a keď máš RP tak to nemusíš tak hrotiť.

judar
9. okt 2019

Taka sprosta otazka...kolke na tom zarabaju a nemaju ani zivnoste a nikto ich ani nenahana

sara07
9. okt 2019

@judar lebo maju štastie stačí aby ta niekto natrel alebo aby si mu vadila a stačí jedno upozornenie aj anonymné a už to ide

sara07
9. okt 2019

správne by si mala mat živnostnenské opravnenie alebo papiere na slobodný umelec

misi_sisi
autor
9. okt 2019

Veď práve toho sa bojím, existuje par ľudí ktorí by ma určite radi natreli za hocičo 🙂 a chcem to predávať verejne na FB, iné by bolo keby len tak cez známych..chcela by som vyrábať vianočné svietniky, vence na dvere a podobne. Čítam o tom na nete a neviem nájsť poriadne nikde ako mam začať, čo prvé vybaviť

wooshka
9. okt 2019

Podla mna je v tomto pripade zakon postaveny trosku nejasne - samu ma to trapi, lebo nechcem mat potencialny problem s danovakmi, no cielom mojej cinnosti nie je zisk - a tak je definovana zivnost - ako sustavna cinnost, ktorej cielom je zarobok. V mojom pripade sa jedna trebars o 50 hodin cisteho casu prace (tj pri dietati tak 3 tyzdne), za ktore si vypytam naklady na material a mozno 1€ Na hodinu, niekedy ani to nie a fakt robim cisto za material (a toho nepocitam moj vklad aby som vobec mohla tvorit, ktory je v desiatkach stoviek eur). To znamena, ze mozem mat zivnost, zdvihnut cenu a byt "podnikatel", alebo predavat za materialove naklady a triast sa, ze aj s tym moze mat niekto problem. So slobodnym umeleckym povolanim to asi nie je take jednoznacne, pretoze nie vsetko handmade sa da oznacit ako umelecky predmet. Celkom ma zaujima, kto Ti co poradi, ja sa uz mesiace chystam za pravnikom, ale zatial som tie peniaze vzdy radsej naliala do tvorby 🤦‍♀️

ikissedagirl
9. okt 2019

Ak vyrábate vlastné výrobky – handmade dizajn, šperky, odznaky, brošne a pod. alebo remeselné výrobky, tak takáto činnosť sa nepovažuje za podnikanie a preto na jej vykonávanie nepotrebujete živnosť.
http://www.uspesne-podnikanie.sk/predaj-handmad...
Pokial viem, tak pri prijme nad 500€/rok treba DIČ.

wooshka
9. okt 2019

@misi_sisi v tomto pripade zivnost potrebujes a ak ju nemas, je to na Tvoje riziko. Pokial vyrabas s cielom predaja, propagujes sa, asi by Ti to nik neuznal. Aj ked sama netusim, ako by to bolo, keby si fakt fungovala len s predajom CISTO za vyrobne naklady - v takom pripade predsa nejde o tvorenie zisku, ale len pretvaranie jednej formy materialu na inu 🤔 mne samej by to celkom stacilo, kedze moja tvorba predstavuje kreativne hobby (no vysledny produkt vzhladom k cene materialu stoji par desiatok az stovak eur)

judar
9. okt 2019

@sara07 až nato že stýmto sa dá lavou zadnou vybabrať a nikomu človek vadiť nebude ...takže z jedného anonymného upozornenia môže max vzniknuť jeden omyl a potom nemá kto koho naháňať...existuje dosť spôsobov ako nemať za sebou stopy a potom ti nemá ani kto čo dokazovať...

misi_sisi
autor
9. okt 2019

@wooshka veď práve, som z toho zmätená, googlim googlim, keď čítam že sa niekto šiel spýtať na daňový, tak ho poplietli ešte viac..toto tvorenie ma baví, chcela by som to predávať ale naozaj ak budem mat z toho zisk za mesiac 30€ budem šťastná, v prvom rade ide ale o to že je to moja záľuba...lenže pre štát je zisk zisk a treba okolo toho papierovacky ktoré ma odrádzajú lebo neviem ani čo všetko to obnáša..a neviem ako funguje kopec báb ktoré takto na fb predávajú aranžmány

dopolbokaodrata
9. okt 2019

Máloktorá má na to živnosť, keď tak to začnú riešiť až sa im tie kšefty trochu rozbehnú vo väčšom množstve.

wooshka
9. okt 2019

@misi_sisi no rozumiem lebo ja som z tiez celkom dopletena, nechce sa mi riesit papiere aj za cenu toho, ze nebudem vytvarat ziaden zisk, len nechcem byt v minuse a mne je system "kasli na to, lebo kaslu aj ostani" alebo "odrb lebo odrbavaju vsetci" znacne proti srsti

sara07
9. okt 2019

@judar stačí fb stránka zdielanie, to sa predsa nestratí aj ked zmažeš profil, materiál ak nebude kupovat v kamennom obchode ale cez velkosklad alebo eshop , faktura na meno sa dá dohladat, zase ked by sa do toho velmi niekto oprel , tak všetko nepozametá
je len otázka času kedy začnú tento na čierno drobny predaj riešit , ked budu rozmyšlat ako ziskat kde ziskat prachy do rozpočtu a vela slobodných umelcov tzv. bude musiet dokazovat čo je na ikebane také umelecké

sara07
9. okt 2019

@wooshka žiadna hora papierov
prideš na kontaktné miesto , vyplniš jedno tlačivo , oni to pošlu na danové, dostaneš živ list + z danového ti pošlu pridelené číslo
potom bud si založíš firemny učet alebo ideš zo svojho, platby cez učet inak musiš mat kasu
zisti si do kolkej sumy v hrubom ročne môžeš predať aby si nemusela platit soc. odvody, zdravotné budeš platit tiež ,ideálne je toto robit popri zamestnaní ked máš pokryté odvody zo zamestnania
a pozor cez rodičovsku , matersku plati za teba všetko štát, takže ak si dáš živnost prestane platit
ja napr obidvujem na sashe kolko tam predava bez faktur, ako ja som asi moc srab ale na toto by som ako nemala, však cez % z predaja čo im fakturuju sa dá famozne dohladat čo predali kolko atd , to tam ked začnu hladat konktroly tak bude sranda

misi_sisi
autor
9. okt 2019

Však to, spoliehať sa na to že od*bavaju všetci sa mi nechce..mala som plán že si založím stránku, začnem predávať bez toho aby som okolo toho niečo riešila..a keď uvidim že je o to naozaj záujem a budem mat väčšiu tržbu tak potom budem riešiť nejaké papierovacky, len či po zaplatení odvodov a nevím čoho nepôjdem do mínusu 😀

sara07
9. okt 2019

@misi_sisi však si pozri net či to ešte niekto robí, musíš mat fakt iné vyrobky ako zvyšok, niečo iné , inak to ako fatk nemá vyznam

wooshka
9. okt 2019

@sara07 "ziada hora papierov" - lenze odrazu musim podavat danove, viest uctovnictvo, riesit socialku a zdravotku a po novom este aj GDPR, cize ano, je to hora cinnosti a hlavne mentalnej prace, ktore musim vynalozit a penazi, ktore treba odviest, cize zvysit cenu. Ak teraz napr z materialu za 200 € predam vyrobok za 200€, nie som v zisku ale ani v strate a mne uplne staci vedomie, ze sa mi tych 200€ vrati a nemusim nic viac okolo toho riesit, len tvorim. Ale neviem, ako by som s tym obstala pred pripadnou kontrolou...

sara07
9. okt 2019

@wooshka no aj 1€ navyše je zisk , definicia
ved si zober ked vyhraš auto a zriadovatel tej sutaže nezaplatí tak ty platíš z ceny auta dane + zdravotné odvody , je to definované ako tvoj zisk aj ked je to vec

sara07
9. okt 2019

mohla by si ist ešte podla tohto zákona § 8 ods. 1 písm. a
https://podpora.financnasprava.sk/531581-Príjmy...
v podstate ak si to ustražiš do 500€ tak by si mohla ist aj cez tento zakon, len cely ho presne nemám naštudovany a tiež ako je to pri rodičovskej
pohladaj si definície prijmu do 500€ ročne , len bacha ono sa to vie rychlo nazbierat, a berie sa hruby prijem nie čisty

sara07
9. okt 2019

tiež si naštuduj čo je a už nie je autorský vyrobok , handmade, ak by si urobila veniec na dvere a komplet by si urobila z prutia veniec, ozdoby a kvety a dekoracie vlastnoručne vyrobila a pripevnila naaranžovala tak to je autorsky vyrobok ale ak by si napr dekoracie alebo látkové kvety kupila a naaranžovala už je to definované inak nie ako handmade

sara07
9. okt 2019

@wooshka ved to zaleží ako by ste sa natahovali o slovička, doslova

judar
9. okt 2019

@sara07 asi ťažko...poznám ludí ktorí takto načierno stočia riadne pálky a nikto ich nenaháňa a to materiál s ktorým robia sa dostať bez kopy papierov nedá a predsa ho majú a ešte aj zarábajú na čierno a žiadna inšpekcia ich chytiť nedokáže a nemajú im ani ako zistiť zisky ani ako predávajú ani ako sa k matrošu dostávajú...a to su úplne iné výrobky než nejaký podradné ikebany a podobne

evittam
9. okt 2019

@judar No tak ich asi este nikto neudal len o tom to je. Kamoska piekla torty-mala fotky na FB. Super suseda ju natrela na Du-platila pokuty, usle dane...Vela šťastia tym co sa držia tvojich rad-v style-"robi to debil od vedla,mozeme všetci"....Ale to je uvažovanie jednoduchých ludi.

evittam
9. okt 2019

@wooshka Neobstála.

sara07
9. okt 2019

@judar no ked sa chce dá sa aj tak že z inšpekcie alebi fin, spravy sa vydavaju za zákaznika, kupia a prichytia
to máš to isté ako ked bločky či dávaju, objednaju si , nechaju vydat prachy a čakaju a ked nič tak ešte počkaju 10 min a potom vytasia preukaz a riešia pokutu za nedanie bločku v kaviarni
môže byt že aj podplatia ak točia velké prachy , len to asi z ona z predaja ikeban nedá
spôsob ako ta načapat sa nájde vždy

sara07
9. okt 2019

@judar a pokial maju materiál a ten ide cez fakturu tiež nie su padnuty kupil xy napr vyfukov tak asi z nich nebude robit plot
zažila si niekedy danovu kontrolu hlbkovu . blok za blokom idu a každu stoličku, každu vec pozeraju či je v tej firme či to nemáš domov kupené, nie je fyzicky pritomná stolička blok leti von a kratenie dani atd a už to jede ,
pošta kam šla, na základe čoho, eph harky lustruju doslova sa hrabu vo všetkom
stačí aj aby tam kde kupuju materiál si to niekto spojil od danovakov že si to posparuje a idu dalej , blbá náhoda ale stáva sa

evittam
9. okt 2019

@sara07 Ved niečo také moze napisat len ten co tomu vôbec nerozumie a len vidi ze Fero ci Jozo od vedla "podniká" a tak to môžeme robiť všetci.😀😉

00kvetinka00
9. okt 2019

@misi_sisi no tiez toto iste chvem robyt nakolko je to moje hobi a moja praca s ktorej som musela odist a chyba mi to ale tiez som si tu na konovi zistovala ze ano treba mat papier na to racej aby si bola chranena ....

judar
9. okt 2019

@sara07 skor blbá náhoda je to že reálne sa dá toto všetko obísť mimo živnosti aj nech by ťa udalo 10 ba 100 ludí nikto ti nič nemôže a je to odlišné ako chvastať sa tortami ktoré závidí aj suseda a rozdiel aj v priamom predaji ...samozrejme takých ludi napáli aj to že stavajú na blízkej a priatelskej klientele pričom tamtí na neznámej a to je jeden z hromady bodov ktoré dodržiavajú

misi_sisi
autor
10. okt 2019

@00kvetinka00 mna to strasne baví a je mi ľúto že sú okolo toho take problémy..akože naozaj mi nejde o peniaze, keby mam zísť 4€ nemala by som problém dať z toho 2€ štátu, len sa mi nechce kvôli par aranzmanom viest účtovníctvo a behať po úradoch a nedajbože mat ešte nejaký nedoplatok..neočakávam že na tom bude zarábať stovky eur, naozaj mi stačí aby mi to pokrylo materiál plus možno euro navyše za prácu, ale bojím sa aby som ešte nesla do mínusu..zisťovala som si na daňovom a že ak zarobím ročne do 1915€ tak nemusím nič, ale mam pocit za každý povie/ napíše niečo iné