Predaj domu susedovi - zmluva

14. dec 2022

Dobrý deň predavam susedovi rodinný dom s pozemkom. Sused berie hypotéku. Kúpno predajnu zmluvu mi vypracuje hocijaký právnik? Alebo poradíte niekoho? Nechceme dávať 3000eur realitke keďže sme susedia a poznáme sa. Ďakujem za rady.

dadka128
14. dec 2022

Tak si ju napíšte sami, a na matriku overiť podpisy

panelacikova
14. dec 2022

predaj domu - zmluvu dať určite vypracovať alebo aspoň skontrolovať (je to trošku lacnejšie) právnikovi. bez toho by som ani nekúpila, ani nepredala. nemusíte ísť striktne cez realitku, právnik za to nevezme viac ako 200 eur, prípadne možno 200-300, ak sa s ním dohodnete, že to aj podá na kataster a postará sa prakticky o celý obchod po právnej stránke. nešla by som na vlastnú päsť, môže sa na dome niečo vyvŕbiť a budú z toho zbytočne problémy. dobrý právnik myslí na všetko a všetko v zmluve podchytí.

viestta
14. dec 2022

Predavas nehnutelnost za tolke peniaze a je ti luto penazi za kvalitnu a neprestrielnu zmluvu?

panelacikova
14. dec 2022

@viestta nemyslím si, že jej je ľúto dať 300 eur právnikovi. ľúto jej je dať 3000 realitke. ani ja by som nedala. ale právnika určite áno, musí to byť poriadne podchytené. všetky body zmluvy.

autor
14. dec 2022

@viestta
@panelacikova presne tak, nie je mi ľúto zaplatiť za zmluvu, je mi ľúto dávať 3000 realitke. Chceme si to predat a kúpiť sami ale chceme to mať zmluvne ošetrené. Neviem či sa dá spoliehať na vzory zmlúv z internetu, skôr to nechám na odborníka.

slavomira236
14. dec 2022

@dadka128 sami ak tomu nerozumejú radšej nie lebo sa môže stať že pri vklade na katedre im to vrátia späť tam t prezerá pravnik

panelacikova
14. dec 2022

autorka - dala by som to jednoznačne právnikovi. a takému, ktorý má dostatok skúseností s týmito zmluvami

viestta
14. dec 2022

Chod za hociktorym notarom, ten vam pripravi zmluvu taku aka ma byt. Na zmluvy na nete by som sa nespoliehala a nie kazdy pravnik ma s tymto skusenosti.

ibrunova
14. dec 2022

Môžete sa objednať k notárovi na notársku zápisnicu, to je najistejšie, bude to, ako má byť.

autor
14. dec 2022

@viestta ďakujem super že aj notár to môže urobiť. Idem googlit kde máme najbližšie

maranco
14. dec 2022

Cez notára (notársku úschovu) môžete urobiť aj prevod platby za dom a tak je chránený kupujúci aj predávajúci.
Kupujúci pošle na účet peniaze notárovi, keď kataster zapíš zmenu vlastníka, notár pošle na účet peniaze predajcovi.

didi35
15. dec 2022

Mozte mi poslat IP, rada pomôžem