Predaj bytu, stavba domu a dane

24. júl 2022

Ahojte, prosím o pomoc.
Mám byt v BA na hypotéku, momentálne som uprostred rekonštrukcie (bol v pôvodnom stave). Byt by som rada predala s tým, že záložné právo preložím na inú nehnuteľnosť aby mi zostala pôvodná hypotéka. Za predajnú cenu mám dosť natesno nacenený malý domček (máme dve deti takže najmenší aký šiel aby sa mi nepozabijali 🙂 ) a zostane cca 40-45000 na pozemok. Hľadáme v Nitre keďže v BA by sme finančne naozaj nemali šancu nájsť pozemok a do Nitry sa obaja vieme dať presunúť vramci práce.
Problém je, že som sa dnes dozvedela koľko by bolo treba odviezť dane nášmu úžasnému štátu, keďže ho vlastním len niečo vyše roka. Vychádza to po zarátaní prerábky a vydajov na byt strašná palka. Polovica pozemku. Ak zaplatím takú sumu z peňazí, ktoré už tak máme ledva na pozemok, tak jednoducho nevieme stavať. Cenu na dom sme sa snažili skresať ako to šlo.
Čakať veľmi nechcem lebo jednak sa ceny teraz veľmi rapídne zvyšujú a naozaj o rok už nemusím vôbec mať na to financie a keďže mladšie je ešte bábätko tak v byte už ideme zošalieť.
A teraz prosím o pomoc, ako ešte viem znížiť dan z predaja nehnuteľnosti a poplatok poistovni aby sme neprišli o sen ísť do domčeka a aby ma nezavreli za podvod? :D za každú radu budem naozaj vďačná. Kľudne píšte do správy ak nechcete sem.

Vie

natalienka12
24. júl 2022

Dan sa pocita z rozdielu nákupnej a predajnej ceny, to ti vychadza taka vysoka suma? Ked si ho kupila pred rokom? A pozemok v Nitre za 45 000 eur? Kde? Ak taky existuje, hned ho kupim. Asi tazko.

autor
24. júl 2022

@natalienka12 rozdiel vychádza cez 70000. Keďže e ho kúpili v pôvodnom stave a robili sme komplet rekonštrukciu plus v BA išli strašne hore ceny. A to podľa len predbežnej obhliadky znalca sme ešte o 20000 dali nižšiu sumu keďže pred dokončením rekonštrukcie nevieme úplne presne koľko bude cena od znalca.
A áno pozemky v Nitre (nie úplne centrum ale kraj Nitry-priamo Nitry, nie dedinky okolo) sú cca 45-50000. My hľadáme cca 500-600m2, samozrejme že väčšie sú za iné ceny. Stačí pozrieť inzerciu a dať si filter do 50000, všeličo nájdete 🙂 i keď je pravda, že ich je maličko ale je

natalienka12
24. júl 2022

Tak ked je rozdiel 70 000 tak je. Minus cena rekonštrukcie a z toho dan z prijmu 19% a zdravotne poistenie 14 %. Obísť sa to neda nijako.

patka06
24. júl 2022

Odpočítať môžeš aj zaplatené úroky z hypotéky. ak to riskneš a podarí sa ti zohnať bloky - môžeš navýšiť sumu rekonštrukcie.

autor
24. júl 2022

Veď práve, vychádza to skoro 25000 len daň, ak by sa predal za viac tak ešte viac a to je polovica pozemku. Preto som myslela, že či sa dá ešte nejako znížiť dať, či sa dá ešte nejaká položka do toho celého zarátať aby sa znížila daň. Ktorá je inak podľa mňa trošku privysoká na to, že štát mi ani centom neprispel na bývanie a rovnako nerozumiem prečo sa platí zdravotke keď je u nás zdravotnictvo také aké je ale to je vedľajšie...

natalienka12
24. júl 2022

Ty sa nezamýšľaj preco to tak je. Taka je legislatíva a to plati pre kazdeho kto predava byt so ziskom, nie iba pre teba. Mozes cisto teoreticky započítať aj naklady na rekonštrukciu, ktore si realne nevynaložila, ak zozenies bloky, ale ak ti na to nahodou pridu, mas trestny cin skrátenia dane. Staci ak skrátis dan o 266 eur a uz to mas trestne, ak skratis viac, mozes sa dostat na celkom slusne trestne sadzby. Stoji ti to za to?

h2
24. júl 2022

Všetky náklady na rekonštrukciu si z toho môžeš odrátať.

anile12
24. júl 2022

Nečítala som síce komentáre ale viem ze to tak robil brat, a uľavili im z dane tým ze dokladovali bločky co všetko tam prerobili. Čiže ak máš bločky z prerabky tak ich vyfokladuj a o tie peniaze sa zníži daň

luliu
24. júl 2022

@anile12 ale veď píše, že rekonštrukciu odratala. Ja nechápem, že ako čítate niektoré ....

ropucha6
24. júl 2022

Vsak si pozri, co plati medzi uplatnitelne vydavky, pripadne si zaplat niekoho, kto v tom vie chodit. Osobne nepoznam nikoho, kto takto spekuluje, vacsina kupuje byt s tym, ze ho drzi tych 5 rokov.

katulienocka999
24. júl 2022

Predaj to papierovo lacnejšie 🤷‍♀️ ale to musis poznat kupujúceho aby ta neodrbal keďže ide az o vyse 70t rozdiel 😅 inac iba cez tie bločky, co sa tyka prerabok ale musia sediet datumovo

patka06
24. júl 2022

@katulienocka999 to sa dá iba ak kupujúci nejde cez hypotéku a takých je dnes málo

lucka_ke
24. júl 2022

žiaľ nijako, 19 percent daň, 14 zdravotka a potom po ročnom zúčtovaní ZP si ešte môžeš zdravotku odpočítať ako náklad cez dodatočné daňové, takže v konečnom dôsledku to bude nie 33 percent ale "len" 30,34 percent čo dáš štátu

tomas115
24. júl 2022

Na tvojom mieste kupim len pozemok momentalne a stavat zacni az o 4 roky ked predas byt a nebudes musiet platit dan.

katulienocka999
24. júl 2022

@patka06 vidíš áno, áno , cez hypo to nejde v hotovosti a pri tých cenách ake su teraz v ba kto ma možno aj 300t iba tak vo vrecku na kúpu bytu 😅😬

gladys_07
24. júl 2022

Neobides to nijako, najlepsie asi bude najst dobreho financneho poradcu, moja mi vie napr vzdy pomoct pri danovom priznani.
Inak mas na vyber bud sa este 4 roky uskromnit, alebo ist na ten cas do vacsieho podnajmu alebo hladat pozemok dalej od Nitry, aby bol lacnejsi
Ja tiez tak cakam, este 2 roky aby som mohla predat byt. A klepem sa aby ceny nehnutelnosti nezacali padat 😅😅

Inak zaujala ma veta “stat mi na byvanie neprispel”. Preco by mal stat prispievat dvom pracujucim zdravym ludom? Stat nie je rozpravkova teta s bezodnou penazenkou, to su platcovia dani, z ktorych mnohi maju menej ako ty…

ninusa4
24. júl 2022

@gladys_07 tak ona tu vetu čo ta zaujala, povedala na margo toho že stat jej neprispel prečo by ona mala štátu dávať niečo z jej bytu .

autor
24. júl 2022

@gladys_07 presne, myslela som to tak, že keď my potrebujeme od štátu tak nepomôže, to isté zdravotka ale my odvadzame ešte aj za to čo si horko ťažko na to naskriabeme

@tomas115 veľmi rada by som ale nemám v hotovosti peniaze na pozemok. To čo by sme dostali za predaj bytu, v ktorom by sme po dohode s novým majiteľom zostali ešte cca rok v podnájme, kým postavia dom, tak ten zisk bol rozratany medi malý pozemok a naceneny domček.

No nič budeme ešte hľadať ďalej možnosti a keď nie tak až o 4 roky a dúfať že ceny pozemkov a materiálov na stavby už dosiahli strop. Ďakujem za pomoc 🙂

lesana25
24. júl 2022

Zlý zlý štát, nemôžem ho odrbať tak, ako chcem.

tomas115
24. júl 2022

Ako nemas na pozemok? Ved ked mas byt, tak ho nechajte ocenit, prefinancuj hypo s tym ze ju navys najviac ako sa da a "vytiahni" tie peniaze z bytu a pozemok kupis za cash. Drviva vacsina ludi to takto robi. Minimalne pozemok sa snazte kupit, lebo pozemky na milion percent klesat na cene nebudu ani ked nahodou pride recesia. Peniaze vyrobis, zarobis, ale pozemky sa nakreslit nedaju a vzdy maju hodnotu, hlavne v nejakej lepsej lokalite. Obavam sa ze o 5 rokov budete zas nariekat o kolko su drahsie ako dnes.

andy03
24. júl 2022

Tak ja som prvá dedina za Nitrou - do mesta 5 km a pozemok 80-100 000 € filtrujeme, hľadáme a akosi do 45 000 nič nenachádzame - max tak Paňa - 12 km od Nitry 🙈 tam za 40 tisíc kúpiš 😂

natalienka12
24. júl 2022

@andy03 tiež pozerám, že autorka je asi mimo reality, že pozemok i keď len 5-6 árovy za 45 000 eur PRIAMO v Nitre, nie na dedine. Ak taký je, tak isto bude problémový, bez inžinierskych sietí alebo iný vážny problém tam bude. V Nitre pozemok za 45 000 sa predával tak pred 15 rokmi možno.

autor
24. júl 2022

@natalienka12 tak autorka mimo reality pridáva hneď prvú stránku čo našlo, nehnuteľnosti majú 11 (áno, viem že niektoré z toho sú v dedinke pri nitre ale sú aj v tych krajných častiach Nitry). A na bazosi ich je viac len sa to tam moc nedá filtrovať.

@tomas115 neviem prefinancovať hypo lebo ako som spomínala malý má 7 mesiacov a ja som na materskej. Viem jedine predať byt a vyplatiť hypo a ďalšiu mi rovnako nikto nedá a hlavne nie s takým úrokom ako mám, keďže sa dvíhali. Resp. možno aj viem prefinancovať ale nenavysia mi ju. A keby predám byt a nepôjdem stavať kam pôjdem bývať? Problém je dnes nájsť podnájom aj pre pár nieto ešte rodinu s dvomi deťmi. A prečo ist z vlastného opäť do podnájmu a nemať v podstate nič...ale áno, je pravda že sa obávam že o tie 4 roky by už pozemok nebol, preto hľadám cestu ako to spraviť čo najskôr

@lesana25 prepáč ale z tvojej odpovede mám pocit akoby tebe vôbec nevadilo že len platíš a platíš pomaly aj za to dýchaš a keď potrebuješ nedajbože pomoc tak sa štát na teba vykašle. A nikde som nepísala že ho chcem odrbat, ja hľadám čo sa dá spraviť legálne, nie každý je vzdelaný vo všetkom, napríklad som nevedela že viem podať aj dodatočné daňové aby vrátili časť z poplatku pre zdravotku. To je legálna cesta, odrb voči štátu je podľa mňa mať napr. Dve zmluvy. Na to som sa ja ale nepýtala ;)

natalienka12
24. júl 2022

Mozno na okraji Nitry problémový pozemok, na ktorom stoji stĺp EV alebo nie su pripojené siete, alebo je pozemok nevhodný na stavbu domu z geologického hladiska, vysoke spodne vody proste moze byt taky pozemok, ale problémový. Len ty vidis len pozemok za 45 000 a snívaš o domčeku. Kazdy sa ale musi prikryvat takou perinou na aku ma.

lusyc
24. júl 2022

Myslím, že aj keď to máte pekne rozratane, nevojdete sa nijako do tych financií. Lebo šéfe, nejak sa nam to predrazilo, čiže navýšenie ceny stavby môže byť 15%, ale aj 80%.

autor
24. júl 2022

@lusyc ak myslíš navýšenie už počas stavby tak teoreticky by sa to nemalo stať lebo sme si plánovali dať postaviť montovaný dom a si priplatiť za garanciu ceny, čiže aj keby zdraželi (lebo nám hovorili že už aj hneď teraz v polovici augusta idu zvyšovať katalógové ceny) tak my by sme nejaký konkrétny čas mali tú našu cenu fixnú.

ropucha6
24. júl 2022

@autorka a to prenesenie zalozneho prava uz mas predkonzultovane s bankou?

autor
24. júl 2022

@ropucha6 zatiaľ len s finančnou poradkyňou, ale keďže by sa prenášalo na rodičovský dom, ktorý má dvojnásobnú hodnotu by vraj nemal byť problém. Zatiaľ sa snažíme dať "dokopy" všetky možnosti a potom naraz dávať žiadosti do banky, hľadať kupcu, pozemok, stavebné povolenie a podobne. Nechcem riešiť predaj bytu keď nakoniec zistím že finančne nám to aj tak nevyjde.

ropucha6
24. júl 2022

Ano, to je rozumny postoj. Idealne by bolo ist aspon na pol roka naspat do roboty, to by ste mohli aj to navysenie riesit a neboli by ste tak na knapp. U mna to tak dve kolegyne urobili, ked chceli kupovat dom.

natalienka12
25. júl 2022

Autorka, prepac, ale mas nerealne sny. Prestan “snivat o domčeku” a pozemku v Nitre za 45 000. To, ze si nieco nasla na bazosi neznamena, ze taky pozemok je vhodny na stavbu domu. A katalógova cena? Dovol mi zasmiat sa. Ty asi ani zdaleka netusis, co vsetko bude do domu este treba investovat a zaplatit, ale to ti majitel firmy nepovie, lebo vas oklamú, ked neviete a nikdy ste nestavali dom. A dalsia vec, neviem v akej rozprávke si snívala, ze novy majitel vas v byte necha byvat kym vy postavíte “domcek” za komerčne bratislavské najomne mozno ano, ale museli by ste takeho kupca dlho hladat. Kazdy chce hned ist byvat a nie vas tam necha rok byvat a vy mu este ten byt zničíte s 2 deckami a nebude v stave v akom ho on kupil. Nemas peniaze, len snívaš.