Predaj bytu - dodatok k zmluve

katuskapd
25. aug 2021

Hľadám radu,nechcem to rovno cez právnika riešiť.
Predali sme byt,datum odovzdania ma byt 31.8. V zmluve mame klauzulu,ze nove byvanie je developersky projekt a ked nebude hotovy novy dom,tak zostavame dalej v byte a toto sa upraví tým dodatkom.
Druha strana požaduje vysoke kompenzacie za sept a okt. s ktorymi sme súhlasili. Ale podpisany dodatok nemame doteraz. Teraz ked nepride ku podpisu dodatku, co mozeme robit? Nechcem aby nas vyhnali ako psov,riesime to uz od zaciatku augusta,stale vymyslali, a mam taky pocit ze hrajú o čas aby proste prisiel ten 31.august.Co v takom pripade?
Dakujem za odpovede.

natalienka12
25. aug 2021

@katuskapd Keď nevidíme zmluvu, nevieme, čo máte dojednané. Ak ste podpísali, že ak byt nevypracete k 31.8.2021 tak zaplatíte zmluvnú pokutu, ktorú ste si dohodli.

nafka0483
25. aug 2021

@katuskapd Nechces to riesit cez pravnika, lenze to je jedina moznost. Nikto z laikov ti tu neporadi spravne a ani pravnik ti neporadi bez toho aby videl celu zmluvu.

katuskapd
autor
25. aug 2021

Nie praveze nemame žiadnu zmluvnu pokutu uvedenú,ale.mame tam ze dojedname dodatok,ktory ale nie je podpisany ale je ústne dohodnutý. Pytam sa co robit ak nebude do datumu podpisany ten dodatok.

natalienka12
25. aug 2021

@katuskapd píšeš, že druhá strana požaduje vysoké kompenzácie za sept a okt. Ja to chápem tak, že ste kúpili nový dom/byt od developera, ktorý ešte nie je skolaudovaný a medzitým ste už starý byt predali a nový majiteľ už chce byt prebrať a vy nemáte kam ísť. Je to tak?

nafka0483
25. aug 2021

@katuskapd Poradi ti len pravnik, ktory si musi precitat celu zmluvu. Take veci stoja na slovickach. Je tu skupina pravne poradenstvo, mozes tam pridat odfotenu celu zmluvu, zacierni vsetky osobne udaje a pravnici sa ti k tomu vyjadria, ze ake mate moznosti.

Kto vam vypracoval zmluvu? Len vy podla nejakeho internetoveho vzoru, alebo realitka, alebo pravnik?

katuskapd
autor
25. aug 2021

@natalienka12 ano presne tak, uz mi to nemysli poriadne.

katuskapd
autor
25. aug 2021

@nafka0483 realitka a ta to aj rieši, ale stale to stoji na druhej strane,ktory odkladajú podpis toho dodatku ku zmluve. Dakujem to pravne poradenstvo som nenašla ☹

natalienka12
25. aug 2021

@katuskapd no tak musíte byt k 31.8. uvoľniť novým majiteľom. Tu sú dva zmluvné vzťahy vy - developer a vy - kupujúci starého bytu. Ak máte s developerom dohodnuté, že sa ešte "niečo dohodne" tak záleží ako to dohodnuté máte, či je to zmluva o budúcej zmluve alebo len také vágne nevynútiteľné ustanovenie. Bez toho, aby právnik videl zmluvu sa nedá poskytnúť žiadna právna rada.

nafka0483
25. aug 2021

@katuskapd https://www.modrykonik.sk/group/1900/

Tu podmienku ste si "vymysleli" alebo dohodli az po podpise zmluvy? Ci preco ste zmluvu podpisali, pises ze je v nej aj to ze podpisete dodatok, tak preco ste rovno so zmluvou nepodpisali aj dodatok?
Naco vlastne dodatok, preco tie podmienky, pravidla, atd neboli dohodnute uz priamo v zmluve?

katuskapd
autor
25. aug 2021

@nafka0483 dakujem je to uvedene v zmluve,vedeli ze termin sa moze posunut,nam to developer povedal v auguste v novom dome chyba elektrika, ktora ma sklz 2 mesiace s ktorymi nikto nerátal. Kupujuci to vedeli uz na zaciatku augusta,ze termin sa posunie o 2 mesiace,tak isto podpisali kupnopredajnu zmluvu,kde je to uvedene.
Oki asi pojdeme za pravnikom,lebo toto mi nepomohlo.

katuskapd
autor
25. aug 2021

@nafka0483 dakujem nic sme si nevymysleli,dojednanie dodatku bolo v pripade posunutia,co nastalo,o novej situacii sme vedeli zaciatkom augusta.Odvtedy to chceme podpisat.

natalienka12
25. aug 2021

@katuskapd Ja stále nechápem, čo s tým majú kupujúci, že nový byt nie je ešte hotový. To je len váš problém, kupujúci chcú prevziať byť vtedy, kedy ste si dohodli.

nafka0483
25. aug 2021

@katuskapd Urcite treba pravnika. Napis do skupiny.

Nerozumiem tomu, ze v zmluve mate dohodnute, ze ked sa vam posunie termin a nebudete sa moct vystahovat, tak si dohadujete nieco - kolko este v byte ostanete, za akych podmienok atd. A nie je to rovno uvedene v zmluve, ale je tam napisane, ze v takom pripade podpisete dodatok. Ndava mi to zmysel, ved to bolo potrebne podpisat rovno vtedy. Ak dana situacia nenastane, ok. Ak ano, uz je to podpisane a osetrene. A nie ze teraz sa ideme natahovat ako bude presne dodatok zniet a ci to podpiseme, ci nepodpiseme. To vsetko uz malo byt vopred dohodnute aj podpisane.

n_i_ka
25. aug 2021

V zmluve máte napísané že v prípade zmeny vášho termínu MUSÍTE uzavrieť dodatok alebo len že sa MÔŽTE uzavrieť dodatok ?

katuskapd
autor
25. aug 2021

@n_i_ka ze 3 bod

katuskapd
autor
25. aug 2021

Nikto nečakal ze sa to posunie skoro o 3 mesiace,riesili by sme kludne aj novy podnajom a byt by sme uvolnili,ale z ich strany bolo ze sa dohodneme a teraz ked sa blíži termin odovzania tak sa zda ze nechcu podpisat,preto sa pytam.

nafka0483
25. aug 2021

@katuskapd
1. Je otazne co je objektivny dovod. Je to niekde zadefinovane? Je to velmi vagna formulacia
2. Pise sa tam, ze sa dohodnete na neskorsom termine. No kupujuci sa asi dohodnut nechce - hovorili ste s nimi? Co navrhuju oni, ako sa vlastne vyjadrili?

Myslim, ze ta zmluva bude robena dost povrchne, urcite sa obrat na pravnika.

n_i_ka
25. aug 2021

@katuskapd svojim podpisom brali na vedomie že sa odovzdanie bytu moze natiahnuť avšak na novom dátume sa musia obe strany dohodnúť čo druha strana asi nechce…cely ten bod mal byt lepšie sformulovaný

katuskapd
autor
25. aug 2021
borabalazova
25. aug 2021

@katuskapd Akoze ste sa dohodli, ale v realite ste sa nedohodli, tento bod zmluvy je nevymozitelny, ak druha strana dodatok nechce podpisat. Nemate dobre spravenu zmluvu, to je problem. Ak kupa-predaj prebehli, v katastri je novy majitel, ktory ziaden dodatok podpisat nechce, musite sa vystahovat, alebo vas po 31.8. moze nechat novy majitel vystahovat. Ja chapem, ze sa nemate este kam nastahovat, ale situacia sa moze este zmenit a cierny scenar moze byt niekolko dalsich mesiacov a novy majitel jednoducho cakat nechce. Riesila by som nejaku alternativu: prenajat sklad, byt, poprosit rodinu...

draik
25. aug 2021

@katuskapd
Môžte skúsiť navrhnúť zaplatenie komerčného nájomného, ako sa to bežne rieši pri podobných prípadoch.
Do budúcna odporúčam investovať do právnika už pred podpisom zmluvy. Ste, žiaľ, len ďalší príklad toho, keď si účastník zmluvy nenechá text vopred analyzovať právnikom, a problém rieši až vtedy, keď sa vyskytne. Dané ustanovenie nie je vhodne ani dostatočne naformulované, aj keď by Vás mohlo uchrániť od vysťahovania, nie však od odplaty za to, že budete byt užívať dhšie.

liljana
25. aug 2021

Tiez ma napadlo, ze im ponuknete, ze budete platit komercne najomne. Ale neriesi to pripadny fakt, ze oni uz tiez mozno niekde ukoncili svoje byvanie k nejakemu datumu a potrebuju sa uz prestahovat do noveho. Plus obava, ze kupili byt a predajca im ho nechce uvolnit.

katuskapd
autor
25. aug 2021

@draik jasne chapem, po bitke je kazdy general, plne sme doverovali realitke.... zato sme ju platili samozrejme.... Najomne sme ponukli 300e plus energie 100e, im sa to málilo, ponukli sme 400 plus 100 za energie to je dost vysoke najomne, odpovedajuce lokalite. Oni bývaju u rodicov nikto ich odtial nevyhadzje. Chceli 700e aby sme im zaplatili za mesiac, ale my nekradneme, tolko nemame k dispozicii.
@liljana chapem že sa tesia na nove bývanie, ale ako sa mame citit my , mam 2 deti ktore skoncia na ulici??? Cela rodina je z toho uz zufala, keby hned na zaciatku augusta povedali nechceme sa dohodnut tak to riesime inak.....

natalienka12
25. aug 2021

@katuskapd A čo keď oni majú bývanie u rodičov a vy máte 2 deti. To je váš problém. Oni byt kúpili, vy máte peniaze a byt je ich, musíte sa vysťahovať. A ak nie, zaplatiť nájomné aké si pýtajú. Ja by som na ich mieste urobila to isté. Treba si uvedomiť, že vy bývate v ich byte a ťaháte za kratší koniec.

liljana
25. aug 2021

@katuskapd Nemozete ist na nejaky cas k rodicom ...? Proste ste si usili na seba bic s dodrziavanim tesnych terminov, ktore nedokazete ovplyvnit. Aj kvoli corone developeri casto meskaju s vystavbou 6-12 mesiacov.

katuskapd
autor
25. aug 2021

@natalienka12 dakujem fakt mile slova,len si kopni

diewcatqoo
25. aug 2021

@katuskapd riesili sme nieco podobne, avsak my sme boli ti, ktori byt kupili. Pri podpise zmluvy sme mali jasne stanovene podmienky odovzdania bytu a urcene, kolko sa bude platit za kazdy den navyse, ak neodovzdaju byt do urciteho terminu.
Vzhladom na to, ze predavajuci nevedeli, ci sa stihne ich nove byvanie dostavat, investovali do pravnika. My sme taktiez zmluvu konzultovali s pravnikom a mali sme nejake pripomienky. Ciastka, ktoru zaplatis za pravnika je nic oproti tomu, ako sa pri kupe bytu za statisice mozes odrbat. Takze nechapem, preco ste to nedali aspon pozriet pravnikovi, ak ste vedeli, ze takato situacia moze nastat.
Nakolko nemate v zmluve jasne stanovene podmienky, novi majitelia si od vas mozu pytat kolko chcu. Aj tych 700 Eur, co sa vam nepaci. Bohuzial. Verim, ze je to neprijemna situacia, ale ich vobec nemusi zaujimat to, ze mate dve deti a nemate kam ist. A ak by si bola na strane kupujuceho, takato situacia by ti tiez urcite nebola prijemna.

katuskapd
autor
25. aug 2021

@liljana nie byvaju 100km ďalej.

liljana
25. aug 2021

Posledna moznost by bola sa sami na cas prestahovat do podnajmu.

katuskapd
autor
25. aug 2021

@liljana ano ale nech sa vyjadria a nie ze sa hraju na nedostupnych ze podpíšu dodatok,suhlasili uz aj s podmienkami,aj ich pravnik ze suhlasia s podmienkami,len nic nie je podpísané, tak dufam,ze slovo právnika plati,ze súhlasia .