Predaj a následná kúpa bytu - ťarcha

28. nov 2024

Premýšľam nás predajom nášho bytu, a kúpili by sme menší. Naš ma ťarchu koli hypotéke. Ako sa ro vlastne potom rieši? Je možné ťarchu preložiť na novú nehnuteľnosť? Dajme tomu, že máme kupca , ktorý nepotrebuje brat hypo. Naša banka by o tom samozrejme musela vedieť, len nevhveli by sme hypo vyplatiť len preniesť ťarchu na druhú nehnuteľnosť a z tej hotovosti zaplatiť predávajúcemu.

mojemenonikto
28. nov 2024

Hypotéku na nový byt si nemôžeš preniesť, lebo ešte nie je tvoj. Ale ak máte hotovostného kupujúceho, tak by to nemal byť až taký problém. Najlepšie bude ak pôjdete do vašej banky, kde máte hypotéku a dohodnete si postup. Zistite si koľko peňazí budete potrebovať na vyplatenie hypotéky, ideálne by bolo keby ste si to vedeli načasovať ku dňu výročia zmluvy, vtedy to máte bez poplatku. Banka už niečo podobné určite riešila, tak vám poradia. Rozdiel medzi kúpnou cenou a sumou, potrebnou na vyplatenie hypotéky bude potom to, čo vám zostane na kúpu nového bytu. Na nový byt potom požiadate o novú hypotéku. Odporúčam dohodnúť si v zmluve dostatočne dlhú dobu na vypratanie bytu aby ste si v pohode všetky tieto papierovačky, vrátane sťahovania do nového bytu v pohode vybavili.

zuzanka.zuzu
28. nov 2024

@mojemenonikto ale vie si hypo preniesť aj na "nový" byt čo bude kupovať. to je podobne ako preniesť hypo na byt ktorý vlastne nie je ich ale napr.rodičov. ide tam len o to aby záložca súhlasil.

mojemenonikto
28. nov 2024

@zuzanka.zuzu Áno, súhlasím, že takto by to mohlo ísť. A chápem, že by to tak niekto mohol chcieť urobiť, najmä ak má ešte staršiu hypo s lepšími podmienkami. Ak by som však predával byt, tak by som si to dvakrát rozmyslel. Ak by sa niečo pokazilo, ľahko môžeš skončiť v situácii, že svojim bytom ručíš za cudziu hypotéku. Spomínali, že majú hotovostného klienta, tak by sa to dalo riešiť bezpečnejšie a rýchlejšie cez vinkulácie. Ale nech si nechajú poradiť v banke, je to lepšie ako hľadať rady tu na MK 😀

martin789456
28. nov 2024

sa len tak zamyslam ..na keru pi.u su dobre tie hypoteky ? na to aby vsetko stalo 4 krat drahsie ako keby si to ludia predavali medzi sebou za hotovost aby sa mali banky na com nabalit..

autor
28. nov 2024

@mojemenonikto nemôžme žiadať o novú hypo, pretože sme brali spotrebak a pri bom sme mali nejaké problémy a vyhlásili nám mimoriadny splatnosť. Ja som aj stým pánom volala a vravela mu, že čo by som mala v plane ,len on ma zastavil s tým, že sme evidovaný ako neplatiči aj keď sme riadne a na čas vždy všetky uvazky platili. Preto by som to potrebovala riešiť takto

autor
28. nov 2024

Najskôr sme aj mysleli, že len predáme q pôjdeme do prenájmu na nejaký čas ... no teda tých 5 rokov aby sme neboli v registri ... lenže keď som sa na pár inzerátov ozvala a spomenula ročnú dcéru tak dovidenia

zuzanaete
29. nov 2024

Preco riesis lehotu 5 rokov na uverovom registri? Problem je, len ked ste neplatici.

chrobak7
29. nov 2024

Teoreticky je možné preniesť záložné právo k úveru z jednej nehnuteľnosti na inú, je to len malá zmena úverovej zmluvy (za poplatok). Aj my sme to tak robili - mali sme založený byt a postavili sme dom. Potom sme z bytu preniesli záložné právo na dom. A nemusí byť aj výročie zmluvy, dá sa to kedykoľvek, ostatné podmienky zmluvy sa nemenia.

Dokonca tá druhá nehnuteľnosť ani nemusí byť tvoja, len majiteľ musí súhlasiť so záložným právom. A to je problém - neviem, či by niekto bol tak ochotný (možno hádam len nejaká blízka rodina, ale dnes ani tá nie), aby založil svoj byt za cudzí úver.

U vás bude tých problémov asi viac, len si nám všetky nepopísal.

autor
29. nov 2024

@chrobak7 ako predpokladala som, že keď by sa mala ta ťarcha preniesť na niekoho iného byt, musela by byť aj poriadna zmluva s tým, že to je na odkupenie. Nikoho nechcem osuškať, taka ja niesom. Není y nás viac problémov. Brali sme si spotrebak na prerabku bytu, ale nesedeli nám bločky, preto nám vyhlásili mimoriadnu splatnosť. Riadne to splácame, ale keďže sú tam úroky aké sú chceli by sme to mat vyplatene čo najskôr. A pán mi povedal ,že sme v úverovom registri pre nesplnenie podmienok, ale neplatenie to nie je.
@zuzanaete tiež som si myslela, ze sa tam človek dostane ak neplatí, preto som bola zaskočená sama, že je to aj v iných prípadoch. Keď prišla ta výzva na mimoriadne splatenie som to obvolalava, s pánom sme sa dohodli , že vlastne prizname dlh aby to nešlo na exekúciu a splacame naďalej.

hanka_se
29. nov 2024

my sme vo februari predavali byt, na ktory bol HU. Kupujuci platili z vlastneho. Realitacka spravila zmluvu, kde bola suma bytu, za ktoru sme predavali, ale tym ze tam bola tarcha, tak sa rozdelila
Prva suma - bola v podstate vycislena suma zostatku uveru. Ta ked nabehla a vyplatila sa banke podla splatnosti, tak banka zrusila tarchu, tym sa mohlo zacat riesit prepis na novych majitelov a po vyplateny druhej sumy, prebehol prepis na nich 🙂