Prečin ublíženia na zdraví. Čo možem čakať?

oroska
5. mar 2013

Nemáte niekto skúsenosť. Predminulý rok v novembri som mala kolíziu s cyklistom, vyšla som do jazdnej dráhy pričom som si ho nevšimla a pri rozbehu som zachytila jej zadné koleso v dosledku čoho, spadla na zem a pohmliaždila si bedrový zhyb. Odvtedy som bola raz takmer ihned po nehode na výsluchu...teraz mi prišlo rozhodnutie, že ma uznávajú vinnou z prečinu ublíženia na zdraví s dobou liečenia do 5 týždnov. Vodičský mi na mieste nezadržali...máte niekto skúsenosť? Môžu mi ho zobrať dodatočne? Dostanem dajakú podmienku? Na súd to nepojde, kedže to nebolo viac ako 6 týždnov, ale neviem čo mam očakávať, prišlo mi zároveň s vyrozumením aj predvolanie. V súdnoznaleckom odhade bolo napriek tomu že podla nich som nevenovala dostatočnu pozornosť vedeniu motorového vozidla dovod kolízie bol aj nesprávna technika jazdy cyklistky, ktorá išla na nesprávnej strane cesty a prichádzala z ľava. No napriek tomu uznali vinnou mňa. Bojím sa že prídem o vodičský preukaz čo bude v mojom prípade katastrofické som nanho odkázaná. Napíšte ak máte niekto vedomost či skúsenosť.... ☹ 😢

kacenka78
5. mar 2013

@oroska takže popri podmienke dostaneš s velkou pravdepodobnostou trest zákazu činnosti (vedenie motoroveho vozidla) prip. aj finančný trest.... ak dostanes zákaz na rok, tak po 1/2 roku mozes ziadat o odpustenie zvysku trestu....

a to ci to pojde na sud alebo nie, to nezavisi od dlzky PN-ky...

pises, ze si bola uznana vinnou - dostala si uz rozsudok sudu ??? alebo len uznesenie o vzneseni obvinenia (vydane policajtom) alebo už obžalobu prokurátora?

vefi89
5. mar 2013

@oroska doplnila by som ku @kacenka78 , vodičák ti nemusia nutne zobrať, ale môže sa stať, že ťa pošlú na preskúšanie späť do autoškoly

kacenka78
5. mar 2013

@vefi89 presne ako pises, len so skusenosti - s velkou pravdepodobnostou aspon 6m trest zakazu cinnosti...aspon v nasom okrese :D ak nie je zakaz cinnosti, resp. je trest zakazu cinnosti nizky, je vyssi financny trest a naopak....

oroska
autor
5. mar 2013

@kacenka78, @vefi89 a odkedy sa to počíta je tomu už rok a 4 mesiace...počítaju to odvtedy? ano dostala som uznesenie že ma stíhaju ako obvinenu za prečin ublíženia na zdraví...Pn bola do 5 týždnov... Ono ja som sa dostatočne venovala nič som nerobila iba sledovala oba pruhy aby som mohla výsť na cestu ale ona šla neviem si to doteraz vysvetliť prosto v pruhu autobusu v protismere...vobec som ju nevidela proste vedla seba som sa zprava nepozerala potrebovala som výsť doprava...hoci som sledovala aj pravu stranu, ale cestu nie ten autobusový pruh 😖 ☹

trasko
5. mar 2013

fuha,tak ja som mala autonehodu...vodicak,pokuta,liecebne naklady,cakaj po case aj trv.nasledky atd.je toho kopa...a to som havarovala s priatelom!lenze ked nie sme manzelia ani surodenci tak to takto skoncilo.esteze som mala pravnika.lebo socku to nezaujima.oni chcu peniaze naspat...zajdi sa poradit.moja rada.

oroska
autor
5. mar 2013

@kacenka78, @vefi89 teda nie zo súdu, ale z polície mne tam vtedy bolo povedané že pokial to nebude viac ako 6 týždnov na sud to samé od seba nepojde... /s dotyčnou sme sa finančne vyrovnali/. A do tých 5 týždnov, to je už od súdneho znalca vyrozumené.

kacenka78
5. mar 2013

@oroska pocita sa to az ked mas ulozeny trest a ty mas zatial len uznesenie od policajtov a tym padom este trest nemas ulozeny, kym nerozhodne sud alebo neuzatvoris s prokuratorom dohodu o vine a treste

o tvojej vine sa este nerozhodlo, nie si zatial ani ozalovana prokuratorom a ani odsudena... mala si lehotu na podanie odvolania proti uzneseniu, je to 3-dnova lehota, takze ak nesuhlasis s tym, co je v uzneseni napisane, treba podať staznost....v tvojom pripade sa pouzije stara znama fraza - prezumpcia neviny - az do momentu, kedy o vine rozhodne sud....

... okolnosti nehody uz asi nezmenis, znalecky posudok tiez nie, jedine zeby si ho napadla sťažnosťou, ak sa nestotoznujes s jeho obsahom....

kacenka78
5. mar 2013

@oroska no ako pise @trasko , pridu este dalsie veci, ale ty si sa hlavne o vodicak zaujimala, preto som sa k tomu vyjadrovala... SP si uplatni regres voci tebe, za vynalozene naklady na liecenie poškodeneho, tam to este moze byt sakra zaujimave..... a este aj poskodeny si moze uplatnovat nahrady.....

oroska
autor
5. mar 2013

@kacenka78 a čo tá dohoda o vine a treste? čo to je? inak dakujem ti pekne som z toho na nervy... presne mi došiel papier Uznesenie podľa par. 206 odst. 1 tresného poriadku stíham..........ako obvinenu za prečin ublíženia na zdraví podľa par. 158 Trestného zákona. :(

oroska
autor
5. mar 2013

@ kacenka78 no mám papier podpísaný od poškodenej že prebrala peniaze a nebude požadovať finančnú náhradu formou súdu, plus jej dala poisťovňa odškodné...preto pevne dufam, že to bude ok...aspon sa tak tvárili...ach jaj...oni si vypýtali sumu...a tu sme im dali...preto som sa na iné nepýtala.... a SP ako myslíš sociálnu poisťovňu?

kacenka78
5. mar 2013

@oroska toto uznesenie je uznesenie o vzneseni obvinenia, je to prvy krok polície .... ked sa stane cokolvek, najprv sa vydava uznesenie o zacati trestneho stihania, tam sa este neuvadza osoba, ktora je zodpovedna za hoc aj nedbanlivostny skutok... ked sa spravia znalecke posudky, vysluchy a pod, policajt vyda uznesenie o vzneseni obvinenia... este stale to nic neznamena, velakrat su taketo uznesenia na zaklade staznosti zrusene.... takze este nie si vinna... az kym nebudes mat knecne rozhodnutie sudu.... teraz ti predpokladam prislo predvolanie z policie, aby si bola vypocuta v pozicii obvinenej....

dohoda o vine a treste - to je novy institut, ktory sa u nas zaviedol posledne roky, je tam viac podmienok, ktore musia byt splnenie, dohoda sa uzatvara pred prokuratorom a ty tam v podstate okrem ineho musis uznat svoju vinu... inac sa bude dalej konat, teda prokurator posunie vec dalej na sud na riadne konanie...

SP- socialna poistovna - ona teraz vyplaca nemocenske poskodenej, takze to vyplatene nemocenske si bude nasledne vymahat od Teba, kedze ide o uraz sposobeny trestnym cinom....

trasko
5. mar 2013

oroska ano socialna poistovna.na to bacha.ozaj sa to moze splhat pekne vysoko!a to ta nechcem strasit.este aj rehabilitacie ak mala atd aj to budu od teba pytat!ja by som cim skor zasla za pravnikom.ak ozaj aj ona urobila chybu,treba podat odpor v lehote.mne to cinilo takmer 30tic.eur!

kacenka78
5. mar 2013

@oroska v tom vsetkom, co sa deje, musis rozlisovat dve rozlicne linie konania, jedna vec je trestne konanie, kde sa tomu, kto bol uznaný súdom za vinneho, ulozi trest a druha rovina je občiansko pravna a nahrady skody....aktualne riesis tu tretnopravnu, a tie financne nalezitosti voci poistovni prip. poskodenej, to je ta obcianskopravna, tam pripadne naozaj vyuzi sluzby pravnika... ale v trestnom konani - tam vela nespravis, ak nepodas staznost voci uzneseniu, pravnik je podla mojho nazoru zbytocny, vlastna prax.....

didi44
5. mar 2013

@oroska ...mam s tym skusenosti...este stale v pamati...pri dopr. nehode mi zomrela manzelka...(pri vysetrovani sama korupcia a znamosti)...ten, kto to zavinil aj s policajtom, ci prokuratorom...nepocitali, ze prezijem...Sudim sa uz 13 rokov z toho o nahradu skody uz 5 rokov...Sud mi najskor neuznal nic, potom trovy konania v trestnopravnom konani, kde mali tu drzost, ze nesudili toho koho mali...a cakam uz rok..lebo mam dovolanie na Najvysso sude...ak ho ten okresny racil postupit...a pisal som aj Ustavnu staznost, kde som sa dozvedel, ze som nedockavy a moje prava nie su porusene..lebo som podal dovolanie...No a mam po nehode svagrinu, ktoru zrazil byvaly bachar..policajt a vsetci vidime kam smeruje vysetrovanie...so snahou zvalit to na nu..i ked v case sluzobnom..jazdila po hlav. ceste a on ju zopalil a este pekne zmanipuloval aj s prislusnikmi postavenie vozidiel...Bordel jak v tanku..

trasko
5. mar 2013

@didi44 fuha tak to ti nezavidim!a nerozmyslal si nad tym,ze to zverejnis?vacsinou sa az potom pohnu lady...rozum mi inak zastava nad tym.

didi44
5. mar 2013

....moj pripad odvysielala tel. Markiza v r. 2005...v palbe...co sa tyka nahrady skody..uz gen. prokuratura poprela to, co pred rokmi dala na papier...sudy, aby sa chranili zapru aj nos medzi usami....preto uz vyroky takych ako je cernoknaznik...lipovy kvet...xelene zitko...mi nic nehovoria a uz rozkom neopiju....ak to nepojde, obratim sa so zalobou na Europsky sudny dvor ..lebo ci sa obratim na ombucmana ci ineho..vysledkom su len keci...Jediny, kto posunul veci..bol prezident Gasparovic...Ano, zvazujem aj zverejnenie v mediach, ak bude ochota vobec nieco take zverejnit o nasom sudnictve, prokurature a policii...ved je to stat v state...kde o ludi ide len co sa tyka vytahovania penazi z ich vreciek...a advokati su kapitolou samou o sebe...je to pre nich vyborny kseft...a velakrat dostanu zaplatene aj z druhej strany..a oberu o peniaze klienta...ved, mozno maju na sude kamarata, co im pripravuje z vdaky miesto na sudcovskej stolicke..nuz rodinkarske firmy su to... 🙂

mawka
5. mar 2013

@oroska ahoj, ja som mala nehodu pred siestimi rokmi, dvaja zraneni, nam sa nic nestalo. vodicak nezadrzali, nastalo vysetrovanie, to aj s posudkami trvalo tri roky, lebo prvy posudok sa vysetrovatelovi nepacil, potom to slo na ustav do ziliny, kde im to trvalo rok. po ukonceni vysetrovania navrhli mediaciu, mimosudnu dohodu, ale jeden z poskodenych nesuhlasil, takze sa nekonala a slo to uz do trestneho konania. toto cele trvalo 5 rokov, jazdila som, bez pokuty, bez nehody, kym sa sudkyna rozhodla, ze aj tak som vinna z tazkeho ublizenia na zdravi z nedbanlivosti /pricom znalecky posudok aj privolany znalec na sude potvrdil, ze sa jednoznacne neda urcit vinnik/ a dostala som zakaz cinnosti a podmienku na rok. odvolala som sa, na krajskom sude potvrdili rozsudok okresneho sudu, rok som bez vodicaku, teda rok uz ubehol, podmienka mi tiez skoncila, bola som na preskusani u policie a nespravila som, inak to skoro nikto po tak dlhej dobe nespravi testy, takze sa ucim a idem si to zopakovat. navyse sa mi ozvala socialna poistovna, jednemu poskodenemu vyplacala marodku, teraz to narokuju odo mna. a ti poviem, stalo sa to pred siestimi rokmi. len ja som mala aj smolu v tom, ze poskodeny je syn policajta. som sa mohla aj rozkrajat.

mawka
5. mar 2013

a pravnik mi bol na dve veci. na hovno a na nic, peniaze to ano, venovat sa tomu poriadne, to nie, doklepala som si to sama, pretoze aj tak som vedela, ze tam sa taha za ine nitky. mozno keby som ja mala znamosti........ tak by to bolo inak.

oroska
autor
5. mar 2013

@kacenka78, @mavka, @didi44, @trasko no v mojej správe a píše toto: v priebehu vyšetrovania bol do konania pribratý znalec z odboru cestná doprava a zo znaleckého posudku bolo zistené, že z technického hľadiska príčinou vzniku dopravnej nehody bola nesprávna tehcnika jazdy vodičky pri vchádzaní na cestu, ktorá bola v tom, že oneskorene reagovala na bicyklistku jazdiacu po ceste a nedala jej prednosť v jazde, čo vyvolalu koliznu ituáciu a znemožňovalo jej zbabrániť nehode. Ďalšou technickou príčinou dopravnej nehody bola nesprávna tehcnika jazdy bicyklistky, ktorá bola v tom, že po ceste jazdila v protismmere čo mohlo znemožniť jej zabrániť nehode. No a zo záveru je jasné že bol spáchaný trestný čin, ktorého som sa dopustila ja. U nej to asi beru len ako priestupok že jazdila v protismere. Ja sa neplánujem hádať nechcem to hnať na súd...pani je ok. Teší sa zdraviu klop klop. Mimosudne sme sa vyrovnali. Tak dufam, že nebudu robiť zrazu nejaké prieťahy :( Kedže je to dôchodkyňa, asi nemala PNku...no tak to ma ani nenapadlo že sociálna to bude požadovať...:( Ako ja som rada, že sa nič vážnejšie nestalo...len dufam, že to dobre dopadne. Nehoda sa stale ešte v novembri roku 2011. Neviem čo doteraz robili :/

oroska
autor
5. mar 2013

@mawka tak to ma mrzí ja keby som nemusela po tej skusenosti by som už nejazdila :( Najhoršie na tom je, že ozaj mam svedomie v tomto čisté, keby som sa hrala s rádiom, alebo ja neviem čo ale ja som fakt tu cestu sledovala dokonca som tam aj stála kým som vyšla a otáčala sa z ľava do prava či možem ísť....nechapem jak keby mi ju tam niekto postavil neviem odkial sa vzala vobec ale vobec som ju nevidela hociako nad tým rozmýšlam, tak neviem prísť na to ako je to možné. Ja mám dodnes traumu z cyklistov. A tam kde jazdím ja su všade, dokonca s kabelkami, v opatkoch dáždnikmi, sneh nesneh...proste vždy a za každých okolností skoro ráno neskoro večer furt...Zákon je troška prislabý podla mna, ved ako može človek ktorý drží dáždnik ma 60 rokov ma sukňu na bicykli držať ho tak ako treba? Dodnes obchádzam cyklistou s hrozou :((( a pre cyklistu je to stále len priestupok...

oroska
autor
5. mar 2013

Ako to teraz tá pani nemala dážnik aby ste sa toho nechytali... 😉 len prosto stale stretávam ludí, čo takto "cykloturujú" a v meste ani vestu im netreba, oblečení sú ako cesta splývajú s nou...
@kacenka78 takže ked prijímem dohodu o vine a treste a dohodneme sa pred prokurátorom s poškodenou malo by to byť ok? Bude mi platný papier, ktorý podpísala, že nebude súdne požadovať peniaze od nás so sumou, ktorú sme jej vyplatli? ja už neviem aj slamky sa chytám :((( Konečne som sa s tým ako tak vyrovnala a zase ma to straší ach jaj.

mawka
5. mar 2013

@oroska no ver, ze som si poplakala a ako. sama s dvomi detmi, auto je nevyhnutne, no mala som prveho pol roka dost blbe obdobie, vzhladom k tomu, ze aj k rpaci som auto potrebovala. teraz som si zvykla chodit peso a busom a uprimne, ani mi kazdy den to auto nechyba. naucila som sa byt a zit bez neho, navyse som usetrila - tankovanie lezie do penazi. ale tak spravim to preskusanie, len mi to trva, venovat sa tomu, kopu veci sa pomenilo. tiez som mala v posudku ze vinnik sa neda urcit a aj tak. a rozrevala som sa aj pred senatom krajskeho sudu, som ich poprosila, bech mi kludne daju podmienku, ale nech mi neberu po 5 rokoch od nehody vodicak, ze ho potrebujem. vobec ich to nezaujimalo. zbytocne v tom hladat logiku.... a de facto pocas tych 5 rokov som nemala jedinu nehodu, priestupok, nic, uplne cista, chapes. kocurkovo. neverim policii, ani sudom, neverim. lebo si aj tak robia co chcu. moj spis je velky a tazky, stovky papierov, dokazovani, posudky, atd, odvolania, napadnutia a neviem co a fakt som nic nedosiahla. akurat mi to na rook skomplikovalo zivot. a stat pred sudom a pocuvat "....... uznava sa VINNOU v plnom rozsahu..." kks toto treba zazit, to sa neda ani si len predstavit. ti zacne behat v hlave cely ten pribeh a otazky preco a co teraz a uffff. som silny clovek, hocico ma nepolozi, ale trpela som ako kon. citila som sa ako delikvent, ako keby som niekoho zabila. a na preskusani 3 clapci, ktori mali zadrzany VP kvoli alkoholu za volantom. preco takychto netrestaju?

oroska
autor
5. mar 2013

@mawka u teba sa to dostalo na súd už však, ktovie ako to je, keď sa to tam nedostane či aj tak beru vodičský preukaz, ako može to vyznieť uplne sebecky, že sa nestarám o iné ako o vodičák...ale ozaj ho potrebujem, nemame mestsku hromadnu dopravu, žijem v zapadakove, busy idu všelijak, do toho dve malé deti, muž mi nemože pomocť, deti si musím nosiť sama a práca končím a začínam všelijako, ked on prídem musím dať výpoved :/ prácu som si hladala fakt dlho. Presne ja som tiež nepila. Spolupracujem, pani sme navštevovali...bola som prekvapená že si vypýtali peniaze mi sme im ponukli ale to im bolo málo :( tak sme im dali čo si pýtali...s malou dušičkou dufam, že nebudu už chcieť nič mam podpísaný ten papier od nej...Určite by bolo pre mna lepšie keby sa to nedostalo na súd...potom to už asi nema konca kraja :(

mawka
5. mar 2013

@oroska nikdy nevies. zelala by som ti, aby toto bol uz koniec, ale nikdy nevies, co zacne druha strana spekulovat a vodicak ti mozu zadrzat, ano. aj neskor. aj ja som spolupracovala, aj ja som sa chcela dohodnut, ale jeden poskodeny nesuhlasil a pri mediacii musia suhlasit vsetky strany, vsetci ucastnici. takze pani prisla, precitala, 3 sme suhlasili, stvrty nie, tak precitala tam tie omacky, podpisali sme papiere a dovi dopo a slo to na sud. a tiez zo zaciatku tvrdili, ze sa dohodnu. vidis. nekonecne to bolo, nekonecne. a pritom som sa necitila vinna, ani oni. blba nahoda, blba krizovatka, obaja soferi sme boli v zlom case na zlom mieste. sak tak aj prokurator povedal, aj znalec, ale ta ochechula sudkyna si mlela stale svoje. mali sme troch svedkov, svedcili uprimne o celej situacii v moj prospech, ze naozaj sa nedalo zabranit. nic, proste ona si sla svojou hlavou. podla mna ju to nezaujimalo. mne stacilo, ked sa zacalo pojednavanie a odrocila ho s tym, ze si musi prestudovat spis. co do rite robila predtym? inak vyzerala ako keby mala 3 promile, fakt. sudci su pani.

oroska
autor
5. mar 2013

@kacenka78 jedna pani mi do IP napísala, že tie nevyhnutné náklady /teda ked nemala PN/ ako výjazd sanitky, nemocnica /bola tam tuším 3dni/ sa dá žiadať cez poisťovňu, kde mám poistené auto. Cez zákonné poistenie. Nevieš o tom niečo?

kacenka78
5. mar 2013

@oroska bohuzial trestne konanie nie je kratka zalezitost, prietahy v konani a pod.... podla mojho nazoru aj ked podas staznost proti uzneseniu o vzneseni obvinenia, aj tak sa zamietne a bude sa vo veci dalej konat. Odporucala by som ti na vysluchu riadne vypovedat tak, ako vec opisujes tu, ked sa skonci vysetrovanie na policii, vykonava sa tzv. prestudovanie spisu, toho sa zucastnis a v rámci neho navrhnes aby bola vykonaná s prokurátorom dohoda o vine a treste. Tuto dohodu totiz prokurator moze a nemusi schvalit a ked ju navrhnes, musi sa k nej prokurator vyjadrit, podmienkou je, ze uznas vinu.... aj ked ti to bude proti srsti, inac dohoda nie je mozna....

pred prokuratorom sa potom riesi ta dohoda, poškodená tam nemá čo robit, je to institut medzi prokuratorom a obvinenym a schvaluje to v konecnom dosledku sud,ale sud sa nezucastnuje tohto konania osobne...

je to hlavne kratšie konanie, na sude by sa to mohlo natahovat...

prokuratora nebude velmi zaujimat financne vyrovnanie medzi vami dvoma, to je ina rovina, ale samozrejme do spisu sa to moze založiť ako dôkaz...

k tym nevyhnutnym nakladom - neviem, co vsetko je kryte v ramci zakonneho poistenia, skus zavolat do poistovne, kde mas auto poistene...

kacenka78
5. mar 2013

@oroska viac o dohode o vine a treste najdes tu: http://www.vazen.sk/dohoda_o_vine_a_treste
je to ale len jedna z moznosti, ako sa da postupovat v trestnom konani, existuje moznost podmienecneho zastavenia trestneho konania, to prokuratori tiez vyuzivaju, alebo potom postup s podanim obzaloby, kde nasledne sa bude konat riadne sudne pojednavanie...

oroska
autor
6. mar 2013

@kacenka78 to o tom podmienečnom zastavení - to je ten zmier? Také niečo mi hneď pri prvom výsluchu na polícii hovoril ten vyšetrovatel...že vtedy sa všetko zastaví... dakujem ti inak krásne.

trasko
6. mar 2013

ano oroska zo ZP auta preplati poistovna mnoho,ale nik ti to neponukne na tacke.musis to sakra dobre obehat.potom ked socka posle tebe vyzvu na zaplatenie,odneses to kde mas auto poistene a to potvrdenie o poist.udalosti dodas na socku.pozor na originaly to si odloz vsetko.a hlavne pytaj si potvrdenie,ze to vzali.

kacenka78
6. mar 2013

@oroska zmier je zase ina vec, podmienecne zastavenie prichadza do uvahy pri prečinoch, opat tu poškodeny k tomu nema co hovoriť, zmier je zase aj za účasti poškodeneho....

podmienecne zastavenie trestneho stihania prichadza do uvahy, ked je trestny cin precinom, za ktory zakon stanovuje trest odnatia slobody s hornou hranicou nizsou ako 5rokov /teda v danom pripade to mas dodrzane/, dalej ak obvineny uznal vinu, nahradil skodu, doteraz viedol bezuhonny zivot a obvineny s takymto postupom suhlasi.... uz samotny policajt moze namiesto návrhu na podanie obzaloby dat prokuratorovi navrh na podmienecne zastavenie trestneho stihania....

zmier - su podobne podmienky, ako je vyssie uvedene, plus poškodeny s takymto postupom musi suhlasit a obvineny zlozi na ucet sudu resp. prokuratury urcenu financnu ciastku, ktora bude vyuzita na verejno prospesne ucely....

v ramci oboch institutov sa urci skusobna doba, napr. 24 mesiacov, v ramci ktorej sa nesmies dopustit ziadneho porusenia trestneho zakona, v opacnom pripade sa podmienecne zastavenie rusi a nastupuje obzaloba... ak sa v danej dobe osvedčíš, zastavenie nadobudne pravoplatnost....

a nemas za co, drzim palce, aby to dopadlo v tej trestnopravnej rovine co najlepsie....