Prechodný pobyt - nové auto

biaa
13. sep 2022

Ahoj prosim o radu momentálne cca pól roka zijem v CZ pracujem tu odvádzam zdravotko a vsetko potrebne ale trvalý pobyt mám hladený na SK ide o to že mám záujem o kúpu nového vozidla a dnes som sa dozvedela že to bude problem že by mi to vedeli fakturovať len bez dph a následne by som dph riešila na sk ale príde mi to zložité viem to vyriesit ešte tal že by som si v CZ spravila prechodný pobyt akurát otazka prechodný som nikdy neriešila ako to je? Riešite aj zmenu dokladov? Alebo Vám vyda úrad nejaký papier len? S tým že auto bude potom na CZ značkách a trvalý pobyt budem mat na sk? Dakujeeem

sapetka
13. sep 2022

@biaa to je co za blbost? Preco by si si nemohla kupit auto v cr? A ked twm zijes tak tam nejaky pobyt nahlaseny mat musis nie? Na mam trvaly pobyt na svk a zijem v De a kupila som si tu auto uplne normalne. Slovensko s tym nic nema

zooeynka
13. sep 2022

Preco by si dph z auta kupovaneho v CR mala platit na SVK?

biaa
autor
13. sep 2022

@sapetka bolo mi povedané priamo v auto servise auto pôjde na fakturu do výroby s tým že mi vraj fakturu nemôžu dat v plnej sume ak som občan SR buď doložím prechodný pobyt alebo mi ho daju bez dph a daň budem riešiť na sk tiež nerozumiem. A prechodný tu nemám nakoľko som tu pár mesiacov a povinnosť hlásenia už nieje a nechcela som behat po úradoch kým som tu nemala trvalý Job a iste zazemie

sapetka
13. sep 2022

@biaa tak to je divne. My nahlaseni pobyt ale mame. Tu je to povinnost. Pride mi divne ze v cesku sa hlasit priselec nemusi ale ok. Tak ked ti tak povedali tak je to asi taky tak mas len dve moznosti bud si to zrieskt na svk tu dan… alebo si vybavis prechodny pobyt. Aj tak mi to pride divne kde ti chodi posta a ako si si mohla vybavit poistenie a ine veci bez pobytu🤔

stary_ujco
13. sep 2022

@sapetka tie veci bez pobytu poriesis uplne v pohode. Nikde nie je napisane, ze ked pracujes pre cz firmu, ze v cz aj fyzicky sedíš a musis tam bývať. Ale poistenie a dane logicky platíš. Teoreticky mas povinnosť si pobyt nahlásiť, ale to nema ani polovica bratislavy.

biaa
autor
13. sep 2022

@stary_ujco žil som predtým v norsku a tam som si prechodný hodila tu zatial nie mám to v plane ale cca 21 krat som sa už stahovala a keby to mám vsade riešiť do 90 dni tak sa zbláznim😀 no práve sama tomu nerozumiem kupujem to z danej firmy v hotovosti tak nevidim problem 🤦🏼‍♀️

biaa
autor
13. sep 2022

@stary_ujco no takze, v prípade že by som chcela auto na české znacky by som potrebovala prechodný pobyt aby oni do faktúry vedeli hodiť cz adresu. S tým že som im povedala že auto pôjde na sk znacky nakoľko tam mám trvalý pobyt tak že by predaj museli riešiť ako vývoz na Slovensko a v tom prípade sa uplatňuje daň voči Slovensku nie v Čechách. Absolutne tomu nerozumiem človek im chce dat cez pól milióna korún za nove auto 😀 s tým že som v pohode s tým si ho ísť nakoniec na prevozných značkách previezt a prwpisat na sk 🤦🏼‍♀️

mimi1237
2. okt 2022

Pri prechodnom pobyte sa neriesi žiadna zmena dokladov 🙈

biaa
autor
3. okt 2022

@mimi1237 anooo to viem ide o to že predajca v prípade že mám trvalý pobyt na Slovensku a kupujem auto v CZ ktoré následne prehladom na SK znacky predava auto vraj ako vývoz a tým padom musím dph odviezt na sk a faktura od predajcu vozidla bude teda bez dph🥲