Ahojte! Potrebujem radu... Som na predlženej rodičovskej do šiestich rokoch. Žijeme s partnerom v jednej domacnosti, ale nie sme zosobašení. Partner pracuje . Trvaly pobyt mam normalne na Slovensku, ale potrebovala by som si dať prechodny pobyt do ineho mesta na Slovensku . Sme v podnájme. Z jedneho platu sa dá ťažko vyžiť, a teraz som opať tehotná . Informovala som sa o tom, že môžem poberať dávky v hmotnej nudzi, aj od 4. mesiaca tehotenstva nejake peniažky navyše . Ale musím mať prechodny pobyt v mieste kde bývam s partnerom, a kedže máme spolu dieťa sme posudzovaní spolu. Všetko by bolo ok keby som si mohla vybavit prechodný pobyt, ale majiteľ bytu v ktorom som v podnájme s tým nesuhlasi, je to aj zahrnuté v zmluve .Niketorí najomcovia bytov nechcú na taketo niečo pristupiť, že vraj su potom s tým len problémy Ja však tým prichadzam o peniažky . CCa 100 eur navyše je podľa mna suma ktorou si človek určite pomôže. Na urade som sa informovala stokrat a stale mi bolo povedane ze musim mat prechodny pobyt , ze proste som s nim posudzovana . Chcela som si to dať na trvaly ale že vraj to takto nejde . Skúsim sa isť ešte pondelok naposledy informovať. Prosím má niekto podobnú skúsenosť, alebo pozná niekoho kto sa v tom vyzná ,, ZA všetky rady som vopred vďačná 😉
@bobika492009 ,
@kristinakristi a baby nejde to spravit tak ako s trvalym pobytom? Ze nahlasit sa na obecnom urade a daju vam trvaly pobyt tam..ako to robievaju bezdomovci. Viem ze znama sa tak musela nahlasit lebo bola z vychodu, ziju a pracuju tu uz cca 6 rokov a tu jej odmietli vziat dieta do skolky ( asi predpokladali ze ju bude kazde rano vozit 5 hodin do Kosic). Potom ked kupili byt tak sa normalne prehlasila na ten byt.
Inac toto je strasne s tym trvalym a prechodnym pobytom, fakt kocurkovo, ludia z lazov alebo chudobnejsich oblasti vobec nemaju sancu vycestovat za pracou do ineho mesta...deti im nevezmu do skolky, skoly, nemozu chodit ani na urad prace tam kde sa prestahovali...lebo hlupy pobyt...
@lujza123 ja som sa pýtala na matrike či si nemôžem dať prechodný na mesto, a ona že take dačo nieje... Ale neverím tomu . A všetci bezdomovci maju kde nahlasený pobyt, a vyberaju si davky , a ostatní nekorektní občania čo beru horibilné pridavky na 15 detí ??? Normalny človek si chce niečo vybaviť, a nedá sa to ☹ smutné v tomto štáte...
prechodny sa neda dat na mesto ... len trvaly...
inak ja chapem prenajimatela proste nechce dat prechodny pobyt je to jeho pravo ... bez jeho suhlasu sa to neda ... ale inak ja neviem ci ti to cele riesenie stoji vobec za to lebo ak poziadas o davky v hmotnej nudzi a vlastne oklames ze zijes sama s dietatom tak oni si to chodia preverovat ... resp. v ramci konania o davky v hmotnej nudzi navstevuju domacnost a aj sa mozu spytat susedov ci tam zijete samy ... a kto je podpisany na tej zmluve o prenajom je tam zaratany aj partner... ci to tam nemate uvedene... a potom budes musiet doriesit vyzivne na dieta co mate ... to je tiez jedna z podmienok ze si musis uplatnit zakonne naroky... a ty si na neplatenej predlzenej RD ? ale ako neviem podla mna jedine ze si zrusis trvaly pobyt u mamy a das si ho na mesto kde zijete kvazi ako bezdomovec ... len otazka je ci to cele za to stoji ...
@bobika492009 smune je len to, ze kazdy chce zit z davok...kto ma na tie davky ale zarobit, to uz nikoho netrapi....
@linda81 Ja som pred materskou normalne pracovala, pracuje aj moj partner stale . Ale ak si mozeme aspon nejakými peniažkami pomocť tak je to len dobre. Nechcem žiť na ukor niekoho .
@maznacik007 ja nechcem klamat s kym zijem, oni vedia ze zijem s partnerom.. len ci nieje nejaka moznost ina na vyriesenie takej situacie ... Na zmluve sme obaja, a vyzivne mi nepatri, ved žijeme spolu ...
@bobika492009 a ak on pracuje a ma aspon minimalnu mzdu tak vam ale narok na davku v hmotnej nudzi nevznikne ... 😒
@bobika492009 nehnevaj sa , ale zda sa mi to nefer, ze vlastne mnohi hladaju sposoby, ako... povedzme jemne ...oklamat stat....to s tym byvanim sa mi dost zvlastne zda, ked byvat spolu.....neviem, nechcem sa nikoho dodknut, ale mas tak chore dietatko, ze musis byt 6 rokov doma, ked je tazko vyjst podla tvojich slov z jedneho platu?...a ked uz teda aj ano, tak mat druhe dietatko je dost nezodpovedne, ked mate financne problemy...ja by som tiez aj druhe chcela, ale teraz si to nemozme dovolit, tak pockame....
@linda81 nehnevam , kazdy ma svoj nazor... Ano hladala som si pracu,pricom mam ukoncenu skolu s maturitou aj skusenosti - je tazke najst pracu v dnesnej dobe, a som na neplatenej predlzenej rodicovskej., nie na platenej. Dieta sme neplanovali, mala som zdravotne problemy, brala lieky no aj tak sa podarilo - pricom som teraz sledovana na rizikovom.
@maznacik007 pracuje na dohodu , patrilo by nam nieco, nie vela samozrejme ale schvalili by . Zistovala som to vsetko na urade uz
@bobika492009 no tak to uz budete musiet nejako zvladnut, s pracou bude vzdy tazko....mna len to vzdy vytoci, ze pomaly ani neviem ,kto by normalne pracoval a nezaujimal sa len o davky...ale fakt kazdeho nazor....my sme na mimco cakali dlho, podarilo sa nejakym zazrakom nakoniec....ma 7 mesiacov, o tyzden idem robit...takze preto sa mne tazko chape, byt 6 rokov doma....
@linda81 no a? Co je na tom oklamat tento stat? Mna tento uzastny stat odrbal o tolko penazi ze az. Ked chce mlada rodina nejaku pomoc, prilepsenie tak tym nedaju zato vseliakym zivlom co nikdy nepracuju len sa rozmnozuju o dalsich 15 v buducnosti nepracujucich "obcanov" tak jasne tam uz narok vznika. Ked je clovek sikovny a chce sa zivit ako remeselnik na vlastnu past tak stat tych zivnostnikov zoderie z koze ale nadnarodne spolocnosti oslobodi od dani. A v takejto spolocnosti ma byt clovek poctivy? Denne chodim domov okolo danoveho uradu kde len vybavenie kancelarie pre hlavneho papalasa stalo 18 milionov korun, kde maju mramorove schody a ine tak velmi potrebne veci pre uradnikov. .... a ja mam byt poctiva ovecka, cele dni travit v praci, nevidiet svoje dieta aby mal stat zo mna dane ktore potom rozpusti medzi par vyvolenych
@linda81 chápem... Ja niesom tri roky doma navyse , aby som brala peniaze a nerobila nic, Som doma zadarmo, len sa nechodim hlasit na urad. Ked som po materskej sla na urad , same my tam povedali chodte na predlženú neplatenú. Dieta chodilo do skolky no hladala som si pracu, aj brigadovala - ale tazko . Otehotnieť sme nemali vobec na plane, ani nahodou. Najprv sme chceli dat do poriadku to byvanie. Co ste tym mysleli že sa vam dost zvlastne zda to nase byvanie.? Viem že dnesna doba je tazka a kazdy hlada pomoc kde sa len da, a niektorí ju viac či menej vyúžívaju .
@bobika492009 neviem ako to mas zistene ale ked sa podava takato ziadost a aj ine o soc. davky tak sa vzdy podava podla trvaleho pobytu aj ked mas prechodny pobyt inde ... a tam nahlasis kde sa realne zdrziavas k davke v HN dokladas aj najomnu zmluvu co mate a oni potom vyzvu prislusny UP aby vas preverili a oni poslu spravu spat im ale kona ten urad kde ma TP ziadatel....
co sa tyka narokov tak len tak zbezne to vychadza ze by vam vysla davka v HN (aj prispevok na byvanie aj pre tehotnu zenu) cca 256 Eur ak tvoj partner zaraba viac ako 331 EUR (je jedno ci ide o dohodu alebo TPP) tak vam narok nevznikne ... ta vyska davky sa rata tak ze sa od sumy 256 EUR odrata vas prijem a ten rozdiel ak je kladny je vlastne to co dostanes ...
takze ja by som sa asi informovala v mieste trvaleho bydliska bud teba alebo partnera ... podla toho kto poda ziadost ...
@bobika492009 ale nie, mna len prekvapuje vzdy ten sposob, akym si ludia chcu pomoct...v podstate oklamat System...len dokedy sa to tak da robit....ked to kazdy bude robit, tak neviem, ako to skonci.....nuuz ako som pisala, nejako to budete musiet zvladnut,.
@maznacik007 no praveze som si vsetko zistovala papiere su doma, a ten prechodny si musim dat, lebo som posudzovana s partnerom. a davka by mi vysla maximum do 100 vky . NO neviem , som z toho uz magor. Este pojdem na druhy tyzden poslednykrat sa informovat s potrebnymi papiermi, zmluvou atd a uvidim ci bude inak ..
@linda81 napisem ti moju skusenost.. pred otehotnenim som x rokov pracovala, predtym studium na SS, VS.. Na matersku som nastupovala ako pracujuca, nasledne som poberala rodicak. Tento rok som obdrzala mesiac pred nastupom do prace(maly bude mat v septembri 3r.), ukoncenie prac. pomeru. Pracovala som dlhsie ako 5 rokov, a teda po novom som mala narok na 2mes. odstupne, plus preplatenie dovolenky. A co si myslis??? Na odstupne nemam narok, taktiez mi nik nepreplati ani len tu dovolenku(zakony sa daju pekne krasne obist). Takze ja nerozumiem tvojmu rozcarovaniu, ak si chce niekto pomoct niecim navyse od statu. Moj maly ma nepriaznivy zdravotny stav-do skolky vobec nemoze, cize si vybavujem predlzenu platenu RD(co aj tak predpokladam, ze mi neuznaju). Ak by predsa len, planujem RD po pol roku preniest na manzela, a ja pojdem na pol roka na podporu, aby som aspon nieco ziskala, ked uz som o vela prisla. Takze nie vzdy chce niekto so systemom vybabrat, ale chce kompenzaciu blbych zakonov, kvoli ktorym prisiel o svoje peniaze... 😉
@matkamirko ja som prisla tiez o pracu, dohodou pocas rodicovskej, ked som oznamila navat do prace. Tiez ma chceli vypoklonkovat bez odstupneho, ale edala som sa. Musia Ti dat odstupne podla zakona, ako sa to da obist, nedaj sa.
@matkamirko
@veronikam viem , ze na SR je dost na nic situacia s pracou, ale zas pravda je aj to , ze je malo krajin , kde je taky Luxus , ze rodicovska je 3 roky....
No ja som nebola doma 3 roky, po pol roku uz som si hladala brigadu, od roka som pracovala na 4 hodiny popri rodicaku.Neuznavam byt doma 3 roky bez prijmu a bez pracovnej cinnosti a kontaktu s ludmi, to je kazdeho vec, ked to niekomu vyhovuje tak neriesim. Ja som si nikdy nevedela predstavit ze mam 3 roky byt doma. Od zaciatku som vedela, ze to tak nebude. Teraz som si dokoncila vysku po skonceni prac.pomeru hladam si novu robotku, chodim po pohovoroch momentalne.
Myslím si, že na dávky v hmotnej núdzi nemáte nárok, lebo priateľ zarába a žijete spolu, v prvom rade je on povinný sa postarať o vás.
potrebujem poradit,som tehotna a žijem v BA trvaly pobyt mam ale v inej časti slovenska, rodit budem v BA ale chcem tu aj ostat byvat ale niekde som citala ze matka musi mat rovnaky trvaly pobyt ako dieta to si teraz musim vybavit všetky doklady aby som mala trvaly a nie prechodny pobyt? aj ked v papieroch bude rovnaka adresa??
ahojte citatelia, citatelky,....ak máte otázky a nejasnosti spojené s formularmi a dokumetmi v Nemecku na pdanie ziadosti, ci uz na pridavky na dieta, alebo prispevku na byvanie alebo ziadosti na socialne davky......prosim kliknut na tento link:
https://pomocvnemecku.blogspot.com/b/post-previ...
Ahoj....môžem sa opýtať?musím nahlásiť prechodný pobyt, ak vlastník byt, no žijem u priateľa? Dakujem
Na prechodny pobyt sa da vyuzit sluzba na to urcena.
http://www.cas.sk/clanok/342059/z-cezpolnych-si...
Ahojte, mám podobný propblém......tiež žijeme s partnerom spolu v jednej domácnosti a niesme zosobášený, trvalí pobyt mám stále u mamy ale nestretávam sa s ňou. potrebovala by som poradiť ako postupovať na úradoch aby som dostala plnú sumu príspevku a príplatku k príspevku na dieťa. (800e jednorázovo)......musím mať iné bydlisko s babatkom ako otec alebo to nevadí?......ďakujem