Baby mozem prechodku do prace priniest prveho? Lebo az vtedy mam poradnu dik
@veronikaszabova nie papierovu mam
prechodku nemusis nosit do prace, tu mozes rovno zaniest (poslat) do SP
@elanor Musí ju doniesť aj zamestnávateľovi. Čím preukáže svoju neprítomnosť v práci?
Zamestnávateľ si to prefoti a originál odošle na SP.
@lilianka28 pre zamestnavtela ma predsa klasicku papierovu PN. Prechodka . je cisto papier na peniaze (aby SP vyplatila peniaze priebezne, nie az po ukonceni PN). Na ten papier ziadne zaznamy zamestnavatel nedava, ani nepotvrdzuje. Za dorucenie prechodky na SP zodpoveda poistenec, teda zamestnanec, nie zamestnavatel.
Zamestnavatelovi prinesie do 3 dni od zaciatku zaciatok PN, a pri ukonceni do 3 dni ukoncenie PN. Nic ine mu netreba.
@lilianka28 nemusi ist do prace nic.
@lilianka28 toto si kde vzala? Počas 8 mesačnej PN ani jednu prechodku nedostal zamestnávateľ, iba sme si s personalistkou zavolali, že ťahám ďaľší mesiac a poslala som priamo do SP.. lebo trepať sa do mesta, keď lekár a pošta je vo vedľajšej dedine moc logiky nedáva... a už duplom ak nemáš vychádzky tak máš problém, že si mimo adresy
@98 Kde som to vzala? No v Zákonníku práce. Konkrétne § 141 odst. 1 + citujem komentár k uvedenému §: Prekážku v práci a jej trvanie je zamestnanec POVINNÝ zamestnávateľovi PREUKÁZAŤ.
To, že tvoja personalistka prechodku od teba nežiadala, neznamená že je to správne.
Predpokladám, že počas PN si aspoň 1x mesačne na kontrole u lekára. Pokiaľ lekár vie, že tvoja diagnóza potrvá ďalej, je bežné, že prechodku ti vystaví napr. aj 20-teho v mesiaci. Tak ako dokážeš prechodku doručiť na SP, tak ju tak isto môžeš doručiť zamestnávateľovi. V deň keď si u lekára, predsa nepotrebuješ vychádzky. A keby už naozaj z akéhokoľvek dôvodu nemôžeš papierovú prechodku doručiť zamestnávateľovi, stačí mu je poslať aspoň mailom.
Taktiež zvykne nastať problém, ak bydlisko zamestnanca a sídlo zamestnávateľa patria pod rôzne pobočky SP. Zamestnanec si to odnesie na pobočku kde býva a potom sa čuduje, že mu peniaze prišli neskoro.
Problém bude vyriešený, ak začnú platiť plošne elektronické PN.
@lilianka28 ty ale pises o 2 rozdielnych veciach - PN preukazujes inym dokladom ako prechodkou (samotnou papierovou PN, ktoru ti lekar da, hned prvy den ked ti ju vypise. A koniec zase dostanes papier s jej ukoncenim, a ten zanesies zamestnavatelovi).
A za dorucenie prechodkly na SP si zodpúovedna ty, je to tvoja povinnost, nie zamestanavatela. On na prechodke ani nic nepotvrdzuje, ani nevypisuje, ani nieje povinny ju nikam posielat. Moze, opakujem, moze to byt jeho dobra vola, ak sa tak s zamestnancom dohodne. Ale prioritne je to zodpovednost zamestnanca ju odniest alebo dorucit do Socialnej poistovne.
@elanor som na PN a prechodná musí ísť cez zamestnávateľa.Bola som na to upozorněna.Som PN už 6mesiacov a vždy musí ísť cez robotu.Oni to potom posielajú
@elanor keď si zamestnaná je to povinnosť zamestnavatela
@bboossoorka nie, nemusi. Este raz, za dorucenie prechodky na SP je zodpovedny zamestnanec. Nie zamestnavatel. On to moze spravit, a ak to spravi, je to iba jeho dobra vola. Ale nemusi, ani to cez neho nieje potrebne. Staci ked si to clovek odnesie, alebo posle na SP. Zamestnavatel tam nic nevyplna.
Tiez som bola x-krat PN cez mesiace, a nikdy prechodka nesla zamestnavatelovi, odniesla som si sama na pobocku SP, lebo mam hned vedla baraku. Naco by som trepala na druhy koniec mesta do prace??? Ked ma pobocku SP rovno pod nosom???
@elanor je nový zákon treba si prestudovat
@bboossoorka a podla noveho teda co nosis, ked PN je uz elektronicka, a vsetko sa vybavuje onliene, a ziadne papiere sa uz nenosia?
nenosis nic, lebo nemas co...
@elanor nemám El.pn.Nasa doktorka ma papierové
@bboossoorka a ze od 1.6.2023 povinna vystavit ePN, nic?
@elanor u našej dr nie.Ti čo začínali papierovou ju musia aj fokoncit
@bboossoorka povinnosť zamestnávateľa to nie je, prechodka ide k prvom rade rýchlo na sociálnu. Zamestnávateľ s nou nič nerobí. Naozaj ide iba o peniaze pacienta a tým pádom = zdržovať to posuvanim cez XY rúk je zbytočnosť. Do 3 dní na ten papier byt v socpoist.
Niektoré premotivovane mzdarky prechodky zbieraju a kopírujú, zakladajú. Preto sa treba niekedy opýtať v praci, mne ich párkrát poslali odfoten.
Preukázanie pnky je doklad o tej PN. O ukončení dostanem tiež doklad. Žiadne ine podklady niecsu povinné.
@simca06022011 veď to u nás v práci si to žiadali každý mesiac a oni že to odnášajú do sicialky
@bboossoorka to je sice pekne, ale je to iniciativa tvojho zamestnavatela, nieje jeho povinnost. Ak to on robit chce, ok, moze. Ale zodpovednost za (ne)dorucenie prechodky na SP mas ty. Takze ked ju nejaka pracovnicka zapatrosi, alebo nato zabudne, alebo cokolvek, zodpovedna si zato ty.
Okrem toho im je ta prechodka aj tak na nic, lebo tam nic neznacia, ale nepisu, ani nepodpisuju, ani absolutne hole nic.
Staci ked si to ty sama dorucis na SP. A ked teda mzdarka pyta, jej staci mailom poslat fotku.
Mozes.
A ak mas nahodou el.PN, prechodku uz nenosis.