Prebratie dôchodku, keď je matka v nemocnici

mamicka70
1. feb 2018

ako je to s prevratim dochodku mamki ked je v nemocnici a chcem. prebrat dochodok dakujem

janci05
1. feb 2018

No podľa tohto článku bude asi nutné spísať akési "splnomocnenie" na prevzatie dôchodku rodiča.
http://www.socpoist.sk/aktuality-dochodok-moze-.... Ak je to do vlastných rúk a nie na účet.

anielicek009
1. feb 2018

No vecsinou by si mala mat splnomocnenie ale moja svagrina dostala po dohode s postarkou aj keby sa to nemalo popravde

dhlinkova
1. feb 2018

Na základe splnomocnenia, dôchodok jej nevrátia do SP, takže si ho môže prebrať na pošte, keď sa vráti z nemocnice.

mamicka70
autor
2. feb 2018

@dhlinkova staci splnomicnenie? kde ho vybavim

sadkoni
2. feb 2018

To si môžeš napísať aj sama na počítači, podpíšeš to aj ty aj mamka ale neviem či nebude treba overiť podpis a to neviem či sa vám bude dať :/ Niekedy sa dá napríklad na menších dedinách aj dohodnúť s poštárkou, že ti ho bude normálne dávať ale neviem ako to u vás funguje

mamicka70
autor
2. feb 2018

@sadkoni tak ona nas pozna a neviem oreco nechce.. mamine prevera aj za sestru jej invalin dochodok ktory jej vyplaca na ruku a ani ten nam nechcela dat a pritom. nas pozna

3009
2. feb 2018

@mamicka70 ja poštárku chápem, že vám dôchodok nedá, lebo ak by sa niečo stalo ona je zodpovedná a ju vyhodia z roboty a bude mať ešte opletačky. Ak chceš, tak jedine splnomocnenie, alebo treba počkať kým nepríde z nemocnice. Dôchodok sa nestratí. Zahlásiť na pošte, že je v nemocnici.

mamicka70
autor
2. feb 2018

@3009 ved ano

cecilia68
2. feb 2018

@mamicka70 Vybaviť toto....platí neobmedzene

mamicka70
autor
2. feb 2018

@cecilia68 ja mam. taku

mamicka70
autor
2. feb 2018

@mamicka70 ale sa beda cyvrat dochodok nato

natalienka12
2. feb 2018

@mamicka70 zavolaj si na infolinku sociálnej poisťovne, asi bude problém s prebratím

mamicka70
autor
2. feb 2018

@natalienka12 uz som. tam. pisala

cecilia68
2. feb 2018

@mamicka70 to je divné, ja vyberám všetko...

natalienka12
2. feb 2018

@cecilia68 chápem ťa, lebo peniaze sú živobytie a z čoho má človek žiť a platiť výdavky, ak jednoducho ho nevyplatia, lebo je dôchodca v nemocnici. Možno by sa dalo zabezpečiť, aby pošta poslala dôchodok do nemocnice.

mamicka70
autor
2. feb 2018

@natalienka12 ale mamka je nanpschiatrii ma azhaimera a sa bojim aby jej niekto nezobral a ano musi platit byt atd

mamicka70
autor
2. feb 2018

@cecilia68
mne nechcu dat nato jej dochodok nechapem preco nie

mamicka70
autor
2. feb 2018
mamicka70
autor
2. feb 2018

toto mam. ja dneska som vybavila

cecilia68
2. feb 2018

@natalienka12 Ja som len reagovala na autorku príspevku.

cecilia68
2. feb 2018

@mamicka70 Prečo si sa neopýtala poštárky, že prečo ti nechce dať, ked máš ten preukaz?

mamicka70
autor
2. feb 2018

@cecilia68 povedala ze nemoze mi dat

mima86
2. feb 2018

Ja ked som zila so starkym, tak nam jeho dochodok tiez dali na dobre slovo. Inak ti nedaju ani ked mas splnomocnenie. Bud treba nahlasit, aby chodil dochodok do nemocnice alebo (ako sme my spravili) zalozit si ucet, kde bude este niekto uvedeny ako splnomocnenec.

mamicka70
autor
2. feb 2018

@mima86
ale ucet neotvorim. bez mamki je v nemocnici

cecilia68
2. feb 2018

@mamicka70 Ale dôvod si sa mala opýtať.

mima86
2. feb 2018

@mamicka70 Ja si pamatam, ze za starkym bola pani doma, mozno by prisli aj do nemocnice.

mima86
2. feb 2018

@cecilia68 Lebo to splnomocnenie neplati na dochodok, preto jej to nemoze dat. Je to kvoli tomu, aby sa predislo zneuzivaniu (kolko starcekov by ostalo bez koruny vdaka svojim pribuznym). Su len dve moznosti: bud si dotycny prevezme peniaze osobne, alebo cez ten specialny ucet moze on alebo niekto iny.

cacianka
2. feb 2018

Do nemocnice sa dochodok aj ina posta preposiela bezne najlepsie s uvedenim oddelenia
Kolegyna vedla s tym robi bezne pracujeme v nemocnici.ake ako je to so psychicky chorym neviem asi len byt pritomny pocas dorucenia alebo to riesit cez odosielatela a postu

maria584
2. feb 2018

Dôchodok sa nesmie vyplatiť nikomu inému. Jediný možný poberateľ je manžel /manželka, prípadne súdom stanovený iný príjemca dôchodku. Na dôchodok neplatia žiadne splnomocnenia. Buď ho poštárka pošle do nemocnice, alebo sa na pošte bude ten dôchodok držať tri mesiace a čakať, či si pre neho príde osoba, ktorej patrí. Poštárka vám ho nedá, a ak aj niekde tak urobí, tak porušuje predpisy a riskuje problémy. Dôchodok môže vybrať rodinný príslušník len v prípade ak je dôchodok zasielany na účet, a je disponentom k účtu.

dhlinkova
2. feb 2018

@mamicka70
@maria584 Moja mamina preberala babkin dôchodok bežne na splnomocnenie, ktoré si vybavila na pošte, ale boli tam obe. Zapísali maminu na dôchodkový list a potom nosila poštárka automaticky k nám babkin dôchodok.´
Pokiaľ by bol dôchodok zasielaný na účet, tak podmienkou je, aby bol účet vedený na dôchodcu, na iný účet sa dôchodok nemôže zasielať. Účet, ale bez mamky založiť nemožno.