Ahojte.
Idem kupovat dom po babke. Resp vyplatim 2 otcove sestry. Otec mi jeho cast daruje. Otazka znie. Krstna mi hodila do schranky papier, kde je napisane, ze sa otec vzdava predkupneho prava (na tie ich podiely). Ze bez toho oni nemozu podpisat kupno-predajnu zmluvu so mnou. To im tak povedal pravnik. Je to v poriadku ? Moze to otec podpisat ?
Po smrti babky sa vztahy rozsypali, tak si to chcem overit, ci to len nie je nejaka "kuleha". Nerozumiem sa tomu az tak. (Zmluvu nam pise notar).
Skús sa opýtať v skupine https://www.modrykonik.sk/group/1900/ , sú tam právnici
@raszuz dakujem
@zalka to sa tomu rozumies menej ako ja 😁 Ale dakujem aj tak
@slavuska1506 no mýliš sa ... rozumiem sa tomu ... a sestry tvojho otca chcú po nom hlúposti ... ale @draik ti povie presne je právnik
@zalka dakujem
Skôr si myslím, že to mysleli tak, že ti to predaju skôr ako otec daruje. Lebo tvoj otec ma predkupné právo. Pokiaľ ti to otec daruje a ty získaš jeho podiel skor, predkupné právo neriešis. Veď ten papier keď podpise zostane u teba, to je len o tom, že nechce a súhlasí s predajom niekomu inému.
Spyataj sa právnika, zas drahý nie sú. Dohodnes sa najprv na cene.
Ono je to vždy tak ze keď prevádzas podiel je potrebne ho ponúknuť najskor spoluvlastníkovy lebo ma predkupné právo. Až potom ho môžeš previesť ten podiel ďalej. Ponúknuť ho musíš inak je ten prevod napadnutelny (ako súd je na dlhé lakte len varujem). Klasický sa to robí tak ze sa zašle list kde je spoluvlastník vyzvaný aby prejavil záujem v nejakej lehote od doručenia o kupu. Ale toto je potrebné robiť len vtedy ak sa nehnuteľnosť prevádza na inú ako blízku osobu. Tvoj otec ti teda môže v pohode svoj podiel darovať bez toho aby ho ponúkal ďalším spoluvlastníkom (tetam). Ak budú podiel prevádzať na teba tety ty už pre ne nie si blízka osoba a tohto podielu resp predkupného práva by sa mali ďalší spoluvlastníci vzdať (teda otec a teta resp. Teta keďže neviem akú máte postupnosť prevodov) . Postup tety je v poriadku, nie je to nič čoho sa treba báť. Ak si ale nie si istá chod sa poradiť s advokátom.
@slovenka753 ahoj. Dakujem. Oni na nas v minulosti podali aj zalobu, ktoru idu teraz stiahnut, lebo sme sa dohodli mimosudne (nepacila sa im suma za dom, ale nakoniec to ocenil sudny znalec). Mozeme im to teda podpisat ? Mam aj ja od nich pytat taky isty papier aby mi podpisali ? Otec mi jeho cast daruje potom, ked budem mat odkupene tie casti od jeho sestier. Dakujem.
@slavuska1506
Podstatný je nielen prvý ale aj posledný Váš príspevok. Keďže vzťahy v rodine zjavne nie sú najlepšie, prenechávam na zváženie postup, že Váš otec by predkupné právo využil a následne celú nehnuteľnosť previedol na Vás. S otcom si to ošetríte zmluvou o budúcej zmluve.
Inak by bol postup taký, že otcove sestry ponúknu podiely Vášmu otcovi, s uvedením ceny, a ak by ten predkupné právo nevyužil, môžu ich previesť. Vy by ste následne podiely odkúpili a otec by svoj podiel previedol na Vás. Pri tomto postupe však existuje možnosť, že v prípade rozvrátených vzťahov otcove sestry podiely v skutočnosti nepredajú Vám, ale niekomu inému za danú cenu a zároveň budú kryté, pretože predkupné právo nebolo využité. Ponuka na využitie predkupného práva totiž nemusí obsahovať údaje o budúcom kupujúcom, ale iba cenu.
@slavuska1506 zvaz postup co navrhuje vyššie draik. Hlavne ak tam už bola podaná žaloba.
@draik toto ma vobec nenapadlo, dakujem moc
Nie som právnik, ale otec ti daruje časť, tak vlastníkom budeš ty. A ty máš predkupné právo na podiel sestier.
A navyše otec tebe aj predať môže , nemusí riešiť predkupné právo .. lebo si jeho príbuzná v priamom rade.
Ten papier je zbytočný. Ak by ho notár potreboval .. ináč notáry nezvyknú písať zmluvy ale ok .. ak by niečo také právnik advokát potreboval tak by si to vypýtal.