Právna otázka ohľadom starostlivosti o mamu

hortenziaj
8. feb 2024

Dobry den, sme piati surodenci a mame dementnu mamu, aktualne zbavenu svojpravnosti, a potrebuje uz celodennu starostlivost. Pocas dna ma opatrovatelku a zvysok sa starame dve sestry, ostatni na to kaslu, aj co sa tyka financii, platime to len my dve. je to dost, aj ked dame dochodok mamy. aj co sa tyka umiestnenia do socialneho zariadenia, vychadza nas to dost vela, aj po odratani dochodku a prispevku od statu. ostatní surodenci sa odmietaju skladat. da sa potom nasledne uplatnit tieto vydavky na mamu v dedicskom konani, ze by sme mali narok na viac, ked sa iba my o nu starame a zvysni traja nie ? alebo da sa predat nehnutelnosť,v ktorej mama figuruje ako 3/4 vlastnik a zvysok mame my 5 surodenci a vyuzit to na financovanie starostluivosti pre nu potrenej , aj ked nesuhlasia zvysny 3surodenci , ale mama a my dve ano ? moze to sud nariadit ? je to mozne ?
sme zufale, aj s dochodkom a prispevkom budeme platit 150 eur mesacne kazda, aco pri detoch a vsetkom je dost vela, kedže vsetko je plne a ona musi mat specialny domov, kvoli demencii. a starat sa o nu doma je vycerpavajuce, na osychiku, uz to tahame pol roka, a iba mesiac teraz mame opatrovatelku, ale aj tak pol dnA MUSIME MY vykryt.
dakujem za odpoved , ak mate aj vlastnu skusenost budeme radi

alenah31
8. feb 2024

@hortenziaj aktuálne to rieši kolegyňa (tiež otec s ťažkou demenciou + ležiaci slepý pacient) máte možnosť - resp., ten kto mamu zastupuje keďže je zbavená svojprávnosti - asi aj na právne účely - podať na súd Návrh na určenie výživného na rodiča. Prebieha to ako pri výživnom na dieťa - pozri si Zákon o rodine. Ste piati súrodenci - dve prispievajú dobrovoľne a traja odmietajú? Tak budú prispievať na základe rozhodnutia súdu. Pri dedičskom konaní nebudete mať nárok na nič viac, prispievali ste dobrovoľne. A predať nehnuteľnosť, ktorá nie je vaša, ale podiel má aj mama - v tomto prípade to treba dať na súd a súd by mohol rozhodnúť resp. rozhodnú za mamu, že predať môžete ak to bude v jej záujme - bez toho nie. Riešte výživné.

cookie29
8. feb 2024

Suhlasim s
@alenah31, rieste vyzivne... ja rozumiem, ze v ramci zachovania dobrych vztahov v rodine je lepsie vyskusat vsetky mozne cesty, ale na druhej strane, toto je narocna situacia a nesmie vas to znicit...

hortenziaj
autor
8. feb 2024

@alenah31 cize cez tu nehnutelnost to nepojde ? jedna sestra tam byva, tie peniaze by pokryli peniaze na vsetko, kedze mama tam ma velky podiel

alenah31
8. feb 2024

@hortenziaj vy nemôžete len tak predať dom ak podiel vlastní aj mama - ak nemôže rozhodnúť sama - potrebujete súhlas súdu - ten rozhodne za ňu. A kolegyňa odkazuje, že v tomto prípade máte skúsiť mamu umiestniť do niektorého uzatvoreného ústavu pre seniorov - že rovnako ako jej otec pokiaľ má vysoký stupeň demencie tak v lekárskej správe od psychiatra by mala dostať v papieroch odkázanosť na opateru stupeň aspoň 6 (ja sa tomu nerozumiem) a mala by byť umiestnená prioritne. Ona si podávala žiadosť už koncom decembra. Cez deň tam má opatrovateľku, ktorú už platí aj brat a druhá sestra (dostali to rozhodnutím súdu - už má otec určené výživné), ale od šiestej večer do rána kým ide do práce je na neho sama. Už tiež padá na hubu.

hortenziaj
autor
8. feb 2024

@alenah31 ved cez sud by sa riesila nehnutelnost.
ale dakujeme, ona ma umiestnenie v zaruiadeni, ale vyjde to dost draho aj tak, ide tam ale ten polrok to bolo narocne, vikendy s mamou a tiez ako pises doma s nou ked odide opatrovatelka a kym pride je narocne a top sme na nu dve.
dakujem za radu, velmi pomohlo.

alenah31
8. feb 2024

@hortenziaj cez súd to pôjde - prednostné právo na kúpu jej podielu majú ostatní vlastníci - budete to musieť najskôr ponúknuť im - tým sa to môže predĺžiť. Ale držím palce, nemáte to jednoduché🍀

hortenziaj
autor
8. feb 2024

@alenah31 nik to nebude chciet, ale ja so sestrou a aj brat suhlasime s predajom, jedine jedna sestra co tam byva nebude chciet a dalsia neviem ...uvidime, ale vacsina z nas chce predat ale ako vravim neda sa.a to ma zaujima ked sud urci ze rpedat, tak sa moze rpedat aj napriek tomu ze dve nesuhlasia a maju tam maly podiel ?

alenah31
8. feb 2024

@hortenziaj je jedno aký podiel vlastní - povinnosť vlastníkov, ktorí s predajom súhlasia je, že musia najskôr svoje podiely ponúknuť tomu vlastníkovi, ktorí nesúhlasí s predajom. Ak ten odkúpiť odmietne a predaj bude stále blokovať podáte to na súd a súd vám dá súhlas na predaj miesto toho vlastníka, ktorý to predať nechcel. Po predaji vyplatíte tomu vlastníkovi jeho podiel z predanej nehnuteľnosti. Mamin podiel uložíte niekde na účet a z toho budete dofinancovávať to zariadenie.

tykat
8. feb 2024

@hortenziaj ak je mama zbavena svojpravnosti kto je jej opatrovnik? Kto naklada s jej majetkom?

alenah31
8. feb 2024

@tykat lenže opatrovník nemôže len tak narábať s majetkom. Rovnako ako s majetkom neplnoletého dieťaťa, ktorému som zákonný zástupca. Opatrovník spravujúci aj majetok osoby, ktorá bola pozbavená spôsobilosti na právne úkony, potrebuje na nakladanie s majetkom svojho zverenca schválenie súdu.( tzv. opatrovnícky súd ).

janinah
8. feb 2024

Jedna mama výchova aj 10 deti...a 10 deti nevie dochovat jednu mamku....
Smutné čo riešite....ja by som žila o chlebe a vode a mamke dala všetko...len keby tu ešte bola...hoc dementna...na cintoríne ju už za ruku nechytim

tykat
8. feb 2024

@alenah31 ano o to mi ide, ze sud moze z tohto titulu nariadit predaj nehnutelnosti ak je to v zaujme mamy, opatrovnici by sa mohli obrátiť na hned opatrovnícky súd a možno by to išlo rýchlejšie.

mk1111111111
8. feb 2024

@janinah ale, oni dve sa podielaju, ostatni nechcu, oni ju nenechali na pospas osudu

alenah31
8. feb 2024

@tykat to som jej už písala, ona si myslela, že to môžu predať aj bez toho a že nepotrebujú súhlas ani súrodencov, ktorí s predajom nesúhlasia - že by im potom len vyplatili peniaze. Toto je na dlhé lakte keď sa nevedia dohodnúť☹

cacianka
8. feb 2024

mama má 3/4 podiel, tak všetky deti majú 1/4 : 5, a to je fakt maličký podiel, maličká hodnota. tam je naozaj veľká pravdepodobnosť, že súd rozhodne o predaji - teda schváli váš návrh, váš zámer. avšak mama je zbavená svojprávnosti na právne úkony, tak musí mať opatrovníka, a aj ten nemôže nakladať s jej majetkom svojvoľne, všetko okrem drobností musí riešiť cez súd.
skúsiť môžete že oslovíte tých súrodencov ktorí nechcú predať, že im ponuknete odkúpenie ich mini podielov, písomne, čo musíte prednostne, medzitým podáte návrh na súd vo veci výživné na rodiča od všetkých detí, aby sa veci hýbali. môžete skúsiť aj neodkladné opatrenie, kvôli diagnózam mamky, to by mal súd rozhodnúť do pár dní, nečakáte mesiace. možno to by nakoplo súrodencov, aby radšej súhlasili s predajom podielov/ domu. lebo súdne poplatky sú dosť vysoké % z ceny majetku. Za nesvojprávnu vačšinovú majiteľku poriešite cez opatrovnícky súd, ostatné by ste sa vedeli dohodnúť mimosúdne, bez veľkých poplatkov.

elenajezova
8. feb 2024

@hortenziaj Jedna maminka vychovala 5 detí... 5 deti sa nevie postarať o jednu maminku... Len dvaja.... Smutné.

cacianka
8. feb 2024

@alenah31 presne, mama môže súhlasiť čo chce, ale má diagnózu, takže jej súhlas je úplne irelevantný.
@hortenziaj máte ťažké obdobie, drzím palce aby sa vám podarilo riešiť pre mamku čo najlepšie

deti95060810
8. feb 2024

@hortenzia napíšem ti IP

isis234
8. feb 2024

Ako poradila @tykat i @cacianka... čo najskôr písomne oslovte súrodencov, odkúpenie minipodielov. Pošlite im to doporučene, do vlastných rúk ( aby sa nemohli vyhovoriť, že im pošta neprišla), žiadajte o vyjadrenie do päť dní. Budete mať i doklad pre právnika na súde.