Prosím Vás chcela by som sa opýtať, je to podobná téma čo riešim ja teraz..som zamestnaná v ČR čiže aj zdravotne poistená tam ale žijem na Slovensku, mám tu aj trvalý pobyt a všetkých lekárov mám na Slovensku, v Česku prakticky len pracujem. Mám vybavený ten formular S1, rodit budem na Slovensku. Partner pracuje na Slovensku takže je tu aj zdravotne poistený. Otázka znie či dieťa môžem prihlasit pod jeho zdravotné poistenie aj keď niesme zosobášení? V českej zdravotnej poisťovni mi povedali že dieťa by malo byť poistené u nich ale čo dieťaťu budem vybavovať formulár S1 tiež aby mohlo využívať zdravotnu starostlivosť na Slovensku? Je to vôbec možné mu vybaviť tiež ten formular? Príde mi to komplikované. A ešte jedna otázka MD budem poberať z ČR ale na rodičovský by som mala poberať na SK, ako je to s odvodmi keď som zamestnaná v Čechách ale tam po materskej nebudem poberať nič? Bude mi to platené z rodičovského na Slovensku alebo ako? Ja už tomu nechápem. Za odpovede veľmi pekne ďakujem.
.
@katkaseiner no mám pocit že tí čo pracujú v zahraničí každý od nich ruky dáva preč a len si nás pohadzujú z jednej strany na druhú, toľko vybavovačiek je okolo toho a človek sám nevie na čo všetko má myslieť.
@daniela173 ja som presne ten pripad. Dieta sme napisali na poistovnu otca a nebol to ziadny problem. Matersku som brala z Ciech, ale rodicak som si zaziadala na SK. Neviem, ci by ti rodicak dali cesky, ked teraz je krajina tvojho pobytu Slovensku, ale pri prvom dietati som brala cesku matersku, aj cesky rodicak, pri druhom som sa uz definitivne rozhodla ostat na Slovesnku a zaziadala teda tu. Ale ak ti vychadza lepsie cesky, tak si skus zaziadat tam. No myslim, ze to vyjde asi podobne. No v cr si matersku mozes natiahnut az na 4r. Aj na Slovensku budes mat narok na ten vyssi rodicak, ak si pred tym pracovala v Eu.
@petricka22 takže v pohode sa dá dať na otca to som rada že to nemusím riešiť s českom. No ja rátam s tým že na rodičak nárok v Česku nebudem mať lebo tam nemám pobyt. Akurát som čítala že sa dá žiadať o nejaké dorovnanie z Česka.
@daniela173 aj tak budes mat najlepsie, ked sa na toto vsetko pojdes opytat na urad.
Neviem, ake mate vy uradnicky, ale ja sa v poslednej dobe stretavam s celkom milym a ustretovym pristupom.
@petricka22 áno pýtala som na na upsvare na Slovensku a povedali mi že výplatu rodičovského príspevku mi má zabezpečiť Česká republika, keďže som tam zamestnaná a je jedno že žijem na SK. V Česku mi ho pravdepodobne neschvália lebo tam reálne nežijem, nemám tam trvalý ani prechodný pobyt, žiadne centrum záujmu. Čiže tak si človeka podhadzujú z jednej strany na druhú. To je nonsens 😀
@daniela173 súhlasím, ja som došla z UK pred 11rokmi a pozerali tu na mňa že čo my s tebou? Na šťastie s mužom sme si rýchlo našli prácu a deti sme ešte nemali. Len teda človek si vždy myslel že máme tu úniu tak bude všetko jednoduchšie ale trt makový..
@daniela173 ahoj, já zase prezerá tieto príspevky lebo to budem riešiť znovu a už presne nepamätám ako a co všetko som vybavovala pri prvom. Ale nenechaj sa odbiť keďže viem ja som v takej istej situácii ako ty, bola 2 roky dozadu. Materskú som brala z ČR, rodičovský príspevok na SR a tiež aj ČR dorovnanie a neboli to malé peniaze takže určite by mali schváliť aj tebe. Plus tiež som mala aj nárok na ten príspevok pri narodení. Bolo to veľa vybavovania ale oplatí sa
@simba606 ahoj a príspevok po narodení si poberala tiež z ČR?
@daniela173 slovenský príspevok
Ahoj!
Ja som tiez tvoj pripad s tym rozdielom ze ja pracujem v Madarsku. Chcela by som sa spytat ci by si mala narok na ten vyssi slovensky rodicak? Dakujem za odpoved
@daniela173 ja som si maleho dala pod moj S1 certifikat, avsak mam to opacne, pracujem na SVK a byvam v CR. Matersku mam slovensku a rodicovsky by som chcela tiez slovensky, kedze v CR tiez nemam ani pobyt ani nic, tak neviem na zaklade coho by mi ho dali. Chcela by som maleho avsak prehodit na manzelovo poistenie ceske, kedze S1 neplati od zaciatku rodicovskeho a tym padom by mal maly pediatra len na SVK, kde nezijeme a dufam, ze to nebude mat dopad na rodicovsky slovensky ak maly nebude mat na SVK zdravotne poistenie.
@petricka22 dobrý deň, presne ten prípad som aj ja prvé dieťa materská a rodicak z CR a druhé dieťa mi rodicak schválili na SK. Ako ste to mali zo zdravotnou poisťovňou? Na základe zamestnania som poistená v CR ale teraz za mna bude platiť SK aj tam alebo ako? Ďakujem
@daniela173 riešim to samé teraz. Uznali vám po pôrode pôrodné cez ten formulár s1?
@dominika471 dobrý deň, odpisujem až teraz, dlhšie som tu nebola. Áno pôrodné som mala normálne zo Slovenska. Materskú z ČR a rodičovský zo SR.
Zveziem sa v tvojej teme, sesterka presne toto riesi, ale s tym ze jej muz pracuje v CR, cize dieta prihlasovala pod seba... ale teda som zvedava co ti tu poradia, lebo aj ked sme v EU, tato kombinacia je mega komplikovana. Akosi nikto sa do tejto komplikacie nechce zamotat... inak sesterka vcera rodila.