Pracovný úraz, liečenie a následná výpoveď

Dobrý deň, prosím o radu.
Skusim polozit otazku aj tu.
Chcela by som vedieť, či môže zamestnávateľ, ktorý postupne prepúšťa časť svojich zamestnancov z organ. dovodov zaradiť na tento zoznam aj zamestnanca, ktorý je v tom období práve na PN kvôli pracovnému úrazu? Toto sa stalo mojej sestre, zamestnávateľ operuje tým, že aj keď sa po PN chce vrátiť do zamestnania, tak mu bude daná výpoveď z organ. dovodov zamestnávateľa. Sestra je poškodená na zdraví s trvalými následkami, má to podpísané ošetrujúcim lekárom, ešte stále je v liečbe špecialistu, má mať ešte operáciu v 10/24, ale obvodná lekárka- po starom ich závodná lekárka to nerešpektuje, končí PN presne po roku a poslala sestru na osobné, aby jej pripravili výpoveď z organ. dôvodov- nadbytočnosti. Ďakujem.

marianeta
6. sep 2024

@gabrielachochulka môže ak sa ruší celá prevádzka alebo tá časť kde pracuje tvoja sestra. Ak tam odpracovala viac ako 3 roky má nárok na odstupné.. SP vypláca PN najviac rok.. Takže či jej ju ponechá alebo nie peniaze už od SP dostávať nebude. Ale možno sa mýlim a pri PN s prác. úrazom je to inak.

bublinka1426
6. sep 2024

@gabrielachochulka ano aj z dovodu nadbytocnosti ma narok na odstupne.

tykat
6. sep 2024

@gabrielachochulka tu by som sa isla čím skôr poradit s pravnikom, ake su moznosti (aj odskodnenia) pri pracovnom úraze s trvalými následkami. Vôbec by som nečakala na výpoveď od zamestnávateľa.
A ešte jedna vec, platená PN - OK, tá je 1 rok, potom môže požiadať o ID. Ale Existuje aj neplatená PNka ktorá môže potom pokračovať, a to by som si zistila.
Ak by predsa len došlo k tomu, že jej budú chcieť dať výpoveď nech v žiadnom prípade nepodpisuje dohodu. Hlavne ak je zamestnávateľ neseriózny. Výpoveď nech jej pošlú poštou, aby nevedomky alebo v strese nepodpísala niečo čo ju potom znevýhodní. A aj keď jej dajú výpoveď do ruky tak nech nepodpisuje jej prevzatie (zase ochrana proti tomu aby jej niečo nepodstrcili). Často sa to robí za prítomnosti svedkov takže si doručenie výpovede vedia ošetriť aj bez jej podpisu tým že prevzatie potvrdia svedkovia.

bublinka1426
6. sep 2024

@tykat inac ano tam by malo byt zaplatene odskodne kvoli trvalym nasledkom.

gabrielachochulka
autor
6. sep 2024

@tykat dakujem za odpoved, ved toto, je poskodena na zdravi, na ČID vraj nema percenta, takze pride na urad prace a dalej co, ako bude robit u buduceho zamestnavatela ?
@bublinka1426 dakujem za odpoved,prosim a na koho sa obratit, to vyplaca SP, ci kto?

bublinka1426
6. sep 2024

@gabrielachochulka

SP cez nu sme riesili Prac Uraz. ale my sme nemali trvale nasledky. skus si tam zavolat.

gabrielachochulka
autor
6. sep 2024

@tykat to uz je dane od vcera, vypoved ma prist podpisat dna 19.9.24, vcera nosila do zavodu konkretne ich externemu zamestnancovi BOZP vyplnene tlacivo tzv. bolestne, aj poslednu spravu od specialistu- tu zasa ich obv. lekarke, kde lekar specialista odporuca inv. dochodok, obv. lekarka to akoby ignoruje a trva na tom , ze konci PN datumom podpornej doby a viem, ze by bola dalsia PN neplatena.Obv. lekarka jej dala listok s razitkom ze je PS od 20.9.24, nech vystavia zapoctovy list do datumu 19.9.24 a smitec.

gabrielachochulka
autor
6. sep 2024

@alenah31
@zalka
dovolila som si vas oznacit s prosbou o pomoc

zalka
6. sep 2024

@gabrielachochulka no ťažko radiť, asi by som šla na SP podať sťažnosť na lekárku, že ukončila PN aj keď liečba ešte pokračuje a sestra nie je práce schopná.
Ďalej by som asi pod jedným vypísala žiadosť o úrazov rentu. https://www.socpoist.sk/kto-som/zamestnanec/poz...
A zrejme pomôže sestre keď osloví právnika a ten bude za ňu komunikovat i s lekárkou.
A ešte pozor aby zamestnávateľ nekratil sestre dovolenku, z dôvodu prácovneho úrazu ju kratiť nesmie.

maranco
6. sep 2024

@gabrielachochulka * vypoved ma prist podpisat dna 19.9.24, *
už to je podozrivé, že to nebude výpoveď ale dohoda o ukončení PP, akoby to chce aj ona ukončiť
výpoveď by jej iba oznámili, poslali poštou doporučeným listom a beží výpovedná doba počas ktorej pracuje a vyberie zvyšnú dovolenku, a tiež má nárok na odstupné

gabrielachochulka
autor
7. sep 2024

@maranco tak to moze nepodpisat a co dalej? trvat na vypovedi z ich strany, ze?

maranco
7. sep 2024

@gabrielachochulka podľa toho čo bude v dohode ak tam bude § 63 ods. 1 písm. a), b) má nárok na odstupné o mesiac viac ako pri výpovedi
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2...

Jej by sa hodilo ak by výpoveď alebo dohoda bola kvôli pracovnému úrazu vtedy má 10 mesačné odstupné pozri § 76 odsek 3

Môže sa skúsiť poradiť aj tu https://www.ip.gov.sk/chcem-sa-poradit/

nelca84
7. sep 2024

@gabrielachochulka a aky bol zaver inspektoratu prace ohladom pracovneho urazu? Kto bol zan zodpobedny?