Dobrý deň, chcem sa spýtať, či si musím brať v deň, kedy som objednaná na očkovanie, dovolenku. Zamestnávateľ ma k tomu núti. Viem byť od 8,00 do 11,00 v práci, objednaná som na 11.45. Môžem použiť priepustku, keď je len na štyri hodiny?
Ako nechápem ten rozdiel či niekto ide na očkovanie alebo na vyšetrenie. Nie je to predsa že potrebuje ísť k lekárovi?
Samozrejme, a ak si objednaná, tak dupľom..
@bombulka1987 no rozdiel je v tom, že očkovanie môže vykonať kedykoľvek mimo pracovného času. Preto jej zamestnávateľ nemusí uznať priepustku. Je to v zákonníku práce. A niektorí zamestnávatelia sa aj tým riadia
@sasa1310 to je pravda, že sa dá očkovať aj počas víkendu, no som zvedavá, ako by sa to riešilo, keby všetci, čo sú zamestnaní išli na očkovanie počas víkendu. Na druhej strane je termín v piatok maximálne výhodný aj pre firmu, pretože prípadné vedľajšie účinky by boli počas víkendu.
toto už vysvetluj a rieš so svojim zamestnávateľom. Či ti uzná priepustku alebo nie. My sme napr. mali 2 dni voľno. Každý to má ináč. Niekomu neuznávajú, majú nariadené ísť mimo pracovného času. Čo sa teraz hocikde dá.
Nepoznám pracovné paragrafy, ale my sme dávali priepustku, ktorú mi lekár potvrdil.A po očkovaní sme aj tak boli odpálené na 3 dni, takze sme boli zase doma
@sasa1310 zobrala som si dovolenku na celý deň, keď je ústretový on, som aj ja 🙂
vela zavisi od zamestnavatela. mamina robila rannu/poobednu a vsetkych lekarov si musela objednat na tyzden,kedy mala poobednu.zamestnavatel doobednu priepustku neuznaval,lebo sa mala objednat v inom termine-ked ma poobednu. naopak, u nas v praci je to ovela volnejsie a mozem si vziat celodenku na ockovanie. ak je normalny, pusti ta na priepustku-paragraf,ak nie,tak si skus prehodit termin na sobotu abo vezmi dovolenku
pripadne chod z roboty trosku neskor,aby si odrobila pol dna a vezmi si pol dna dovolenky (ak vam to umoznuju).na ockovanie mozes trochu meskat, nemalo by sa,ale vela ludi pride skor/neskor,lebo jednoducho nie kazdy to vzdy stiha
Zamestnanec, ktorý má termín na očkovanie proti Covidu, si v čase nevyhnutnom na tento úkon, čerpá tzv. ,,péčko" (podľa Zákonníka práce ide o prekážky na strane zamestnanca).
Aj v tomto prípade platia podmienky, ktoré definuje Zákonník práce ako keď idete klasicky k lekárovi na vyšetrenie - nárok je na čas nevyhnutný na čas ošetrenia alebo vyšetrenia zamestnanca v prípade, že ho nemohol absolvovať mimo pracovného času - takže je na dobrej vôli zamestnávateľa, aby to ,,péčko" uznal na celý deň.
V prípade, že absolvujete očkovanie pred nástupom na nočnú zmenu, je taktiež na zamestnávateľovi, aby posúdil nárok na ,,péčko", pokiaľ nejdete na očkovanie v čase príchodu a výkonu práce. Ak by vám tu aj lekár potvrdil celodenné ošetrenie, je taktiež na zvážení zamestnávateľa či to v prípade nočnej práce uzná v rámci celej zmeny, keďže nejde o ten istý deň.
V prípade, že sa po očkovaní necítite dobre alebo neviete, ako bude prebiehať ďalší deň po zdravotnej stránke, je vhodné kontaktovať vášho lekára, ktorý vám vystaví na čas potrebný na zotavenie PNku.
Zamestnanec má povinnosť oboznámiť zamestnávateľa s týmito prekážkami vopred alebo, v prípade, že o nich vopred nevie, bezodkladne po jeho vedomí.
V rámci dobrých vzťahov na pracovisku a z morálneho hľadiska je však potrebné poznamenať, že zamestnávateľ by mal tieto skutočnosti zamestnancovi zohľadniť a uznať ako ,, platené péčko".
@janetinka27 už mám nahlásenú dovolenku na celý deň, nech si ráno poradia, ako vedia
Záleží od konkrétneho zamestnávateľa, nárok na pracovné voľno v zmysle zákonníka práce na deň očkovania nemáš, ,,paragraf” ti môže povoliť, iba keď si nevieš vybaviť očkovania v rámci osobného voľna.
normálne na priepustku si mohla ist a dovolenku si radsej zobrat na druhy den, vtedy sa moze dostavit teplota a unava... naco ti bude dovolenka v den ockovania?
tak u mňa hádam ani nevedel, že som bola na očkovaní. Normálne som odovzdala 2 priepustky, kde som mala pečiatku zdrav.strediska🤷♀️
@nelca84 chcela som to riešiť priepustkou, tlačili ma do dovolenky, na druhý deä dovolelnku nepotrebujem, je sobota
@viestta asi tak nejak
Mas narok. Ja som si e bola cez vikend a na dalsi den, ked mi bolo blbo som mala celodenneho lekara a tusim.som ani nic nedokladala, lebo vedeli, ze som bola na ockovani.
A ked, tak dr.da priepustku..
Jednej veci tu nerozumiem v diskusii. ZAMESNANTEC ma narok na 7 dni osetreni u lekara /navstev u lekara / "priepustku". Nikde nie je napisane, ze zamestanvatel ma hodnotit to ci ta priepustka je alebo nie je ok, ci si to mal zamestnanec vybavit iny den alebo o pol noci. Moze sa dotahovat o to, ze sa mal objednat inokedy, ale napr. na ockovanie su terminy davane systemom... detto ku kope lekarov je clovek ra, ze termin dostane a nie, ze by este mal vyberat. Plus ked je clovek chory a musi ist, tak ide. Ja osobne ani neriesim ci niekto ide k zubarovi a je tam cely den, je to na nom, ine je ked mi nosili 2-4 priepustky miesto PNky, na tyzden a kombinovali s dovolenkou, len aby nesli na PNku, cize urcite nie som za zneuzivanie tychto "priepustok". Ta odvaha akou niektori zamestnavatelia prisposobuju pravidla, riesia takuto somarinku, ma az prekvapuje a ako to vsetci radi obhajuju, tým, že v zákone je "... ak vyšetrenie alebo ošetrenie nebolo možné vykonať mimo pracovného času...", ale uz zabudaju, ze zamestnavatel je povinny poskytnut zamestnancovi pracovne VOLNO na navstevu lekara, nie dovolenku... volno.
keď ťa k tomu núti, tak nárok má. Nakoľko na očkovanie vieš ísť hocikedy aj vo svojom voľne. Aj cez víkend očkujú a môžeš ísť už aj bez registrácie. Paragraf podľa zákonníka práce platí len na nevyhnutne potrebný čas, pokiaľ nie je možné vyšetrenie alebo ošetrenie, vykonať mimo pracovného času