Dobrý deň má prosím vás niektorá skusenosti s poistením tehotenstva a materstva v Rakúsku? Chcem žiadať o materskú zo Slovenska ale nemám dostatok odpracovaných rokov na SK, ratala som s tým, že chýbajúce dni sa mi dopocítajú z Rakúska, ale dnes mi pani na SP oznámila že by som musela byt poistená č tehotenstve a materstve v Rakúsku. Hľadala som nejaké zdroje na internete ale k ničomu som sa nedopatrala. Ešte som o takom poistení ani nepocula tak neviem co ďalej. Ďakujem za každú odpoveď.
@bambulienka25, veru nie. O nejakom špeciálnom poistení tehotenstva a materstva som nepočula. Možno privátne, ale to by zase nič nemalo so SP.
@ja94, na materskú v Rakúsku potrebuješ normálne, bežné zdravotné poistenie. Ak ho máš aspoň 3, resp. 6 mesiacov, máš nárok na materskú z AT. Pokiaľ som správne informovaná, doba poistenia sa pre potreby SP zarátať nedá (na túto informáciu neprisaham, len sa mi zdá, že je to tak) Pokiaľ hovoríš o rodičaku, tak je to celkom inak.
@vroni ďakujem za odpoveď. Ja som pracovala skoro 4 roky sezónne v AT. Ale od augusta 2019 som doma na SK otehotnela som na SK mimo sezóny. A ked som sa bola pýtať na GKK povedali mi ze na materskú z AT nemám nárok. Iba v tom prípade ze by som ešte bola poistená v AT. Ale uz tehotná nemôžem vykonávať tu prácu ktorú som vykonávala tak neviem už som blázon z toho🙄
@ja94, mimo sezóny si bola nezamestnaná alebo si pracovala na SK? Ak si bola nezamestnaná, tak si akurát ten zriedkavý prípad, ktorý prepadne sitom sociálnej siete oboch štátov. Potom by mi tiež vychadzalo že nebudeš mať nárok na materskú ani v AT ani na SK, len na slovenský rodičovský príspevok.
@vroni no mimo sezony som bola na podpore. Cize nezamestnaná. Lenze tych pozadovanych 270 dni za posledne dva roky mam lenze na SK cca 180dni a ten rozdiel by mi mohli dopocitat z AT. Ale tam je ta podmienka ze by som mala byt zdravotne aj v materstve poistena v AT. A to neviem ako zistim ci som bola alebo nie aky system maju v AT lebo aj pani na socialke mi povedala ze si nieje ista ako to ma Rakusko ale ze v Holandsku to tak funguje.
na matersku ti aj tak narok nevznikne ak nemas aktivne NP a co nemas ak si na podpore tj doby zapocitania NP z rakuska ti nepomozu musis mat aj aktivne np
co som pisala plati pre materske zo slovenska
@loginexistuje ano viem, ale mam moznost sa od januara zas zamestnat cize budem odvadazat NP ale len nejake 3 mesiace potom by mi matersku vypocitali z platu posledneho zamestnania. Ale potrebujem dopocitat tie dni z AT inak mi to nevyde. A to neviem ako zistim ci mi ich dopocitaju.
Dakujem za vsetky odpovede baby