Práceneschopnosť od začiatku tehotenstva

kacenkablazniva
16. jún 2016

S partnerom planujeme si babetko,ak sa to podari este tento rok,chcela by som ostat doma na pnke od zaciatku tehotenstva.Robim tazku pracu,preto som sa rozhodla hned ist na pn.Lenze pracovnu zmluvu mam urcene do konca tohto roka.Chcem sa spitat ,mozu ma prepustit z roboty,ak odidem na pnku priklad v oktobri?Alebo ako to bude s mojou zmluvou,predlzia alebo ma prepustia?

evittam
16. jún 2016

@kacenkablazniva Prepustiť ťa nemôžu kvôli tehotenstvu - pokiaľ ho písomne oznámiš, ale tvoja zmluva normálne končí dňom, ktorý máš uvedený na zmluve. Predĺžiť ti zmluvu zamestnávateľ nie je povinný či už si alebo nie si tehotná.

kacenkablazniva
autor
16. jún 2016

@evittam Vraj su so mnou spokojny,ale tak este som nadtym nerozmyslala,ze ked ostanem doma co s tou zmluvou.Az teraz rozmyslam nad tym,ked planujeme babeko.A v pripade keby ma prepustili,tak z coho sa vyrata materska?

tobnuf
16. jún 2016

Ja som mala taktie zmluvu do konca roka, isla som na PN ( nemozu ta prepustit) bola som PN az do konca roka kedy mi zmluva koncila (tom case som uz bola materskej). Po dobrati materskej som si isla vybrat davky v nezamestnanosti pretoze po celej materskej (3roky) uz na ne nie je narok. A po nich pokracujem v rodicaku

tobnuf
16. jún 2016

@kacenkablazniva a materska sa pocita za predchadzajuci rok cize za rok 2015.. PN ti vobec nijako neovplivny vysku materskej. A zmluvu v praci pochybujem ze ti predlzia 😉

evittam
16. jún 2016

@kacenkablazniva Odpovedala ti @tobnuf - MD sa ti bude rátať z VZ za rok 2015

kacenkablazniva
autor
16. jún 2016

@tobnuf Dajme tomu,ze mi nepredlzia zmluvu.Tak od januara by som sa mala zahlasit na urade prace.A ked zacne mi plinut materska,tak sa odhlasit a nastupit na matersku.Ci ako to?

evittam
16. jún 2016

@kacenkablazniva Ak budeš PN zostaneš PN až do nástupu na MD.

tobnuf
16. jún 2016

@kacenkablazniva .. pojdes na PN .. cize budes v ochrannej lehote .. pred nastupom na matersku PN ukoncis. Dostanes od gynekologa ziadost o materske tam si napises datum kedy chces nastupit (najskor 8 a najneskor 6 tyzdnov pred porodom).. a den pred tym ukoncis PN

tobnuf
16. jún 2016

@kacenkablazniva ale ano na upsvar budes musiet ist ale ostanes PN

kacenkablazniva
autor
16. jún 2016

Fuha no znie to zlozito.

abenys824
17. jún 2016

Na urade ta neprihlasia ak budes mat vystavenu beziaciu PN ,mala som to tak pri prvej a proste pokial si PN nemoze ta UP registrovat 😉 Zmluva ti skonci vtedy,kedy mas na nej napisane ze koncit ma (pochybujem ze prdlzia) ale urcite skor ju nezrusia.Len papiere na peniaze po ukonceni PP nebudes nosit do prace ale do soc.poistovne ☺

kacenkablazniva
autor
17. jún 2016

@abenys824 Dakujem,uz to chapem.Uvidi sa,ako to nakoniec dopadne.