Práceneschopnosť a svadba

lolita1805
11. okt 2013

prosím Vás baby, viete mi poradiť??pred pol rokom sme s manželom naplánovali svadbu....od 18.9.2013 som PN a svadbu sme mali v sobotu 28.9.2013.....z roboty mi vyvoláva vedúca, že či som si neuvedomila, že môžem mať problémy, že som na pnke a som mala svadbu....lenže my sme mali svadbu malú....v kostole sme sa zosobášili a boli sme u nás doma súrodneci, krstní a rodičia....síce sme mali sobáš o 17 tej, kedy už ani vychádzky nemám...neviem, je mi z toho na prd....len zle a zle....

bodka13
11. okt 2013

@lolita1805 no pokiaľ ťa nenatrie priamo tá tvoja vedúca tak z toho asi nič nebude, však dnes už máš 11.10 a zatiaľ ťa nenavštívil riaditeľ firmy, alebo bola u teba nejaká delegácia z roboty v tom čase na kontrolu ?

luna22
11. okt 2013

@lolita1805 vedúca ťa nemá rada, že? Zle može ti jedine ona urobiť., že to povie na sociálke.A tí jedine ti možu zobrať PN a neviem, či sa to vôbec dá dotatočne.

sissy27
11. okt 2013

@lolita1805 no žiaľ, vedúca má pravdu...ak sa do toho zamestnávateľ alebo sociálka obuje, tak budeš musieť vrátiť peniaze, ktoré ti boli vyplatené za čas PN a môžu ťa aj prepustiť z práce... nikoho nemusí zaujímať počet ľudí na svadbe, si pn, máš nejakú diagnózu, nariadený liečebný režim - porušila si ho...
@bodka13 nemusí byť priamo kontrola v ten deň, hlavne keď išlo o svadbu, čo sa dá veľmi ľahko overiť a veľmi ťažko utajiť ...

martinkatinka
11. okt 2013

@lolita1805 tak asi ťa fakt vedúca nemá rada, bol to psoledný deň PN, keď ti platiť zamestnávateľ, lebo on platí prvých 10 dní. Kontrola ti v tom čase neprišla, oni nemajú záznam, takže to je také na pováženie... Sociálka ti nič nemôže, oni platia až od 11. dňa, aspoň myslím... Upokoj sa a keď vedúca s tým príde zase, pokojne jej povedz, že ťa to mrzí, že si si to neuvedomila, ale že je už PO a nevieš s tým nič urobiť. Hádam to pochopí. Čo sa týka samotnej PN, ono aj záleží aký máš liečebný režim.

lolita1805
autor
11. okt 2013

nebol nikto na kontrole.....všetci vedeli v robote, že máme svadbu a som ochorela.....teda,ako sa to vezme....som tehotná a trpím depresiami, teraz antidepresíva nemôžem a lekárka mi odporučila pnku, bo ja mám prácu, kde ma nemajú kam preradiť a aj vedúca mi povedala, že proste robota musí byť spravená a nemôže on ana mňa pozerať, že ja som tehotná, a teraz kartony dvíhať a štverať sa po rebríkoch nemienim.....ludia sú zlí...ked mi chce zle, tak s tým nič nenarobím, jej sa to vráti....ale aj tú ubohu 200 eurovú pnku nech si spapajú....

lolita1805
autor
11. okt 2013

ona je ten typ, že závidí človeku, že som doma.....lenže nevidí čo je za tým...ja by som tiež najradšej robila a mala 550 eurový príjem ako 200 euro...ale proste ja som bez liekov nefunkčná, stále mi je do plaču, neviem sa sústrediť, chce sa mi vracať, nejem, volala som psychiatričke, že čo sa môže stať, že som si neuvedomila, že ked ostanem doma a máme svadbu, že čo všetko môže z toho byť, tak neviem,upokojila ma, že všetko bude ok, no stále mi to vrta, bo ludia sú zlí a neprajní....

lolita1805
autor
11. okt 2013

@sissy27 takže môžu byť z toho problémy, hej???

janeita
11. okt 2013

@lolita1805 mozu byt z toho problemy ak ta veduca nahlasi na socialke ze si nebola ten den doma- naco bude mat i dokaz- tak ti mozu siahnut na pn -ku na peniaze.

tatko_bebe
11. okt 2013

prd ak to chcete mat podlozene staci sa dohodnut s lekarom kt. PNku vystavil, aby Ti dal na dany den alebo hodinu vychadzku 😉 a kludne to moze aj dodatocne preukazat aj socialke aj zamestnavatelovi. Inak Tvoja veduca je uplna mrcha... 😀 od takeho zamestnavatela treba rychlo odist. Taketo veci riesia len zakomplexovani ludia

kaktusik007
11. okt 2013

@lolita1805 presne ako pise
@tatko_bebe - ja nechapem, preco si si to neporiesila este pred svadbou, ze budes mat mimoriadnu vychadzku do 19 tej 😅

potom smola - ano, svadba bola, ale ano, hned po nej bol dodrziavany kludovy rezim...

natriet ta moze veduca, ak to povie na socialke a ty nebudes mat toot v karte, tu predlzenu vychadzku, tak ti vezmu PNku na 30 dni - to je maximum, viac nemozu....

ci to do karty spatne dostanes, je otazne - zalezi od lekara.... ale hlavu hore, nic horsie ako to, ze prides o tych preplatenych 30 dni sa nestane

a co sa veducej tyka - presne ako pises, bozie mlyny melu pomaly, ale isto....

lolita1805
autor
11. okt 2013

volala som lekárovi, povedal, že nič nech si z toho nerobím, že proste vedúcu nech zruším, že ked mi chce urobiť zle nech sa strčí, že mi pomôže s tým aby som nemala z toho zle a aj psychiatrička mi povedala, že neni problém napísať odporúčanie na celý deň priepustku, bo ja som neni nejak chorá fyzicky ale psychicky....lenže mne by vôbec nenapadlo, že by do tohto vrtat mohla, bo som jej nikdy neublížila, v robote sme si vychádzali a teraz mi naháňa strach z týmto....ludia o nej vraveli, že je mrcha, ale zas až takto to mi nenapadlo....že aj môže vklude spávať.....

sissy27
11. okt 2013

@lolita1805 ako nechcem byť zlá aj ja, ale svadbu ste asi nenaplánovali zo dňa na deň, takže v čase, keď si išla na pn, vedela si o tom... stačilo sa dohodnúť vopred či už s vedúcou alebo s lekárom a mala by si po probléme... vedúca koná len v rámci svojich kompetencií, nemôžeš sa na ňu hnevať... ty by si ako zamestnávateľ tiež asi neocenila, keby sa k tebe tvoji podriadení nechovali férovo, že? a hlavne v dnešnej dobe, kedy je roboty málo, aspoň tak všetci plačú, a kto ju má, tak si neváži a nepremýšľa... ale vedúca je mrcha,mno...

havana_frost
11. okt 2013

Ono to presne tak vyzerá, že si si týždeň pred svadbou vzala "voľno", aby si všetko pekne postíhala... Asi drvivá väčšina zamestnávateľov by takto rozmýšľala, keby sa o tom dozvedela.
Sankciou môže byť nevyplatenie náhrady mzdy za celý čas PN, je to napísané aj vzadu na PNke.