Práceneschopnosť a kontrola od zamestnávateľa

16. sep 2020

Dobrý den, chcem sa opýtať na vec na ktoru som nenasla na internete odpoved, možno sa tu najde niekto kto vie odpovedať odborne.
Ide o to, že som pn a kontrolu mám v pondelok, s tým že od utorka už plánujem isť do práce nakolko sa citim už omnoho lepšie a predpokladam že do pondelka budem na tom fajn, ale v sobotu máme plánovanú oslavu doma, len par ludí a gulaš, niečo ugrilovať avsak budeme sedieť vo dvore, a zaujíma ma či môžem mať problémy z toho ak by mi prišla kontrola z práce.
Dakujem a hlúpe komentare si nechajte pre seba prosím vás.

marca12
16. sep 2020

Si doma,takze ziadny problem.

amelia000
16. sep 2020

Nie, ved budes na adrese nachadzajucej sa na PN listku

lenka7477
16. sep 2020

budeš na adrese trvalého pobytu - to je hlavné

sterea
16. sep 2020

Pokiaľ viem, tak zamestnávatelia kontroly neposielajú, lebo zákon im neumožňuje ťa pokutovať. Nemám to overené, ale raz nám to rozprávala jedna personalistka. Samozrejme po nástupe do práce si môže nájsť dôvod aby ti vzal prémie .... .

natalienka12
16. sep 2020

Záleží pre akú diagnózu si PN a nepredpokladám, že by ti zamestnávateľ prišiel na kontrolu

janynyna
16. sep 2020

Tak ako píše
@natalienka12 záleží od toho akú máš diagnózu. Ale tiež pochybujem o Tom,že by prišiel zamestnávateľ na kontrolu a ešte k tomu cez víkend. Takže ja by som kľudne grilovala ved som doma

babulka97
16. sep 2020

@sterea chodia aj zamestnávatelia, alebo poznám prípad kedy zamestnávatel nahlásil na sociálne že majú podozrenie a prišla kontrola

maris5
16. sep 2020

Znamemu raz kontrola povedala, ze nabudice nech rychlo zahodi tu lopatu ked pridu. 🤣 Boli zo SP, ale bol na adresa tak vsetko ok.

kate_cs
16. sep 2020

@sterea
@natalienka12
@janynyna baby, zamestnávateľ na kontrolu môže ísť a vôbec nezáleží na diagnóze. Ale len prvých 10 dni, kedy platí PN zamestnávateľ a môže ísť aj cez víkend. Sama som na tieto kontroly chodila. Ak by vás nenašli doma, nie, že vás nemôžu pokutovať. Je to dôvod na okamžité rozviazanie pracovného pomeru.
ALE! ty zamestnávateľa nemusíš pustit dnu, stačí ak ich vybavíš z okna/medzi dverami, že si doma.
A zamestnávateľ môže poslať kontrolu aj neskôr, pošle podnet na sociálnu poisťovňu a tá musí ísť na kontrolu a dáva jemu vedieť výsledok kontroly. Aj to som riešila.

lujdelson
9. aug 2021

@kate_cs ahoj a mozem sa opytat ako ste dokazovali, ci bol zamestnanec doma? Ja len tak informacne, lebo ja mam v praci par expertov, ktori by to radi zneuzili (tvrdit, ze clovek nebol doma aj ked bol) na zbavenie inych zamestnancov, ktori im vadia.

kate_cs
9. aug 2021

@lujdelson už som 3 roky na materskej, tak si to presne nepamätám, ale vždy keď som šla na kontrolu, musel byť niekto so mnou ako svedok a mali sme tlačivo. Ak sme zamestnanca našli doma, podpísal mi ho a keď sme ho nenašli doma, tak sme mu nechali v schránke tlačivo, že sme boli na kontrole a číslo, na ktoré nás má ihneď kontaktovať. Na tlačive boli naše podpisy a presný čas, kedy sme boli na kontrole.

lujdelson
10. aug 2021

@kate_cs jasne rozumiem, dakujem za informaciu. Takze v hlbokej podstate je to stale v rovine, ze keby zamestnavatel poslal dvoch zmätkov, tak pridu len ku vchodu, popodpisujú tlačivo, hodia do schránky a idú preč… vôbec sa nechcem obúvať do nikoho, len ozaj viem u nás o jednotkách, ktoré by to mile radi išli využiť, hlavne aby zabezpečili zamestnávateľovi vyhodenia bez odstupného. 😔

kate_cs
10. aug 2021

@lujdelson zamestnanec naopak vie urobiť to, že si s doktorom vybaví potvrdenie, že práve vtedy bol u neho na kontrole, stačí pečiatka a dátum, že bol u neho. Veľakrát sa mi toto stalo. Ale rozumiem ti čo tým myslíš. Vždy je to bohužiaľ o ľuďoch.

lujdelson
10. aug 2021

@kate_cs Ja rozumiem, ze je to o ludoch. Ale ani zamestnanec, ktory vsetko dodrzal ako mal by nemal byt v neistote len preto, ze niekto je bez chrbtovej kosti. A ano da sa vybavit si razitko u doktora, ale potom je to zas o zodpovednosti toho doktora, ze tam clovek “akoze” bol. A navyse nie kazdy ma doktora, ktory by to aj urobil.