Práca Turka na Slovensku a spoločný život s ním

wasabka
16. máj 2020

Ahojte,
Možno sa to uz niekde riešilo, ale chcela by som vás opýtať či máte nejaké rady alebo skúsenosti - ako je najlepšie riešiť víza/papiere respektíve prácu pre partnera (Turek), ktorý je cudzinec a rozmýšľame začať spoločný život na Slovensku...

Ďakujem

mogaa
16. máj 2020

@wasabka no ťažko...vie priateľ po slovensky? existujú prac.agentúry ktoré cudzincom vybavujú prácu a s tým spojené všetky papiere....ale neviem či sa to týka aj ľudí z tretích krajín(nie občana z EU)....

wasabka
autor
16. máj 2020

@mogaa ďakujem,,, začína sa pomaly ale iste učiť (len ako všetci vieme tak ľahko a rýchlo to asi nebude)... No napríklad amazon hľadá ľudí so znalosťou Anglického a Tureckého jazyka, tak rozmýšľam tým smerom, ze sa skúsim priamo u nich poinformovať ci a ako to tam funuguje..

Len uz som v stave ze neviem co robiť lebo ostat tam teraz asi nemá zmysel keďže tento rok moc turizmus nebude na vyslni.. 🤔

mogaa
16. máj 2020

@wasabka skús no do Amazonu do kmeňového stavu ho určite nezoberú, ale hľadajú pracvoníkov cez 2 agentúry, ale nie som si istá či tieto agentúry aj vybavujú papiere pre ľudí z tretích krajín alebo len pre ľudí v rámci EU.....ono iné je ak človek z tretej krajiny už na Slovensku, žije tu a hladá si tu prácu....skús sa informovať u podobných agentúr ako je táto
https://sk.jooble.org/práca-pre-cudzincov

mogaa
16. máj 2020

@wasabka skús pozisťovať ale momentálne sa aj tak nedostane na Slovensko....

wasabka
autor
16. máj 2020

@mogaa dakujem ešte raz, viem ze momentálne sa na SK nedostane ale to už ja rozmýšľam nad variantov co ak...

aylinn
16. máj 2020

@wasabka nech ide na začiatok k nejakym turkom do kebabu, ty snim hovor po slovensky nech sa nauči a po čase si najde niečo 😊 alebo skuste viedeň 🤷🏻‍♀️

janinah
16. máj 2020

zať kolumbijčan začínal v europe v prahe v amazone,tam stale hladaju ľudí...momentalne robí v brne na fakulte ,je fyzik...učí sa slovensky aj česky,ale v práci to nie je podmienka,ak tvoj vie dobre anglicky,tak na yačiatok stačí....z rôznych dôvodov by bolo lepšie,keby tu išiel už ako tvoj manžel

wasabka
autor
16. máj 2020

@janinah to som aj rozmýšlala ci sa nevezmeme keď budeme spolu na SK okolo Vianoc (možno skor) , či to nebude ľahšie co sa jedna o povolenie pobytu a viz... Oks super ďakujem za radu 😊 ano vie naozaj dobre po anglicky, co verím ze bude bonus.

smile2785
2. okt 2021

@wasabka ahoj, napísala som ti správu ☺️

kristinkajulika
14. sep 2022

Ahojte baby. Riesim taky isty problem. Partner (Turek) a chceli by sme zacat spolocny zivot na SK. Mate skusenosti ako zacat ako riesit viza? Dakujem

janinah
14. sep 2022

@kristinkajulika ked sme to riešili u nás,tak dosť info sa našlo na mojasvadba,ale všetko vygoogliš myslím papierovačky

kristinkajulika
14. sep 2022

@janinah googlila som,ale je to dost komplikovane napisane , uz z toho mam chaos hlave. Mozes mi prosim ta napisat postup. Dakujem velmi pekne

janinah
15. sep 2022

@kristinkajulika ja som neriešila víza ale rovno doklady k sobášu.ktory dá konal v Kolumbia a tu už došli ako manželia.takze u nás to bolo iné .ale ozaj si už nepamätám presný postup...apostily.preklady dokumentov overovanie cez notára...tiež som všetko googlila.