Práca na TPP + otvorenie živnosti

48domka
20. apr 2021

Ahojte , chcela by som sa opýtat pracujem na tpp a otvorila som si viazanu živnost 19.4.
Viem ze odvody prvý rok nemusim platit ale ako to je s učtovnictvom a ake su rozdiely , popripade čo si mam viest.
Vedeli by ste mi poradit čo by bolo najlepšie idem pracovat ako inštruktorka autoškoly .

Ďakujem

ivkazba
20. apr 2021

@48domka potrebuješ si iba odkladať faktúry a potom ich dáš účtovníčke, ktorá ti urobí daňové. Ak budeš riešiť náklady ako paušálne, tak nič viac nepotrebuješ. Ak budeš riešiť reálne náklady, tak potom potrebuješ odkladať aj všetky podklady/doklady k nákladom.

48domka
autor
20. apr 2021

@ivkazba no to som pocula ze najlepsie su pausalne ak nemam neviem ake vydavky ak by tam bolo ze naftu musim davat preplacat autoskole to uz sa beru za vydaje ?? musim si odkladat blocky ?

ivkazba
20. apr 2021

@48domka áno, všetko si odkladaj, faktúry, bločky. Radšej odložiť aj bločky, ktoré možno nakoniec nevyužiješ ako by ti potom chýbali.

48domka
autor
20. apr 2021

@ivkazba cize aj nejaky exel popripade ai viest aka faktura a suma .
A k daňovemu ked ja mam aj tpp pracu tak potom sa spocitavaju spolu sumy kolko som zarobila aj na tpp aj na živnost ci sa zvlast podava ?

ivkazba
20. apr 2021

Nepotrebuješ si viesť žiadny excel (môžeš pre svoju potrebu). Ja som toto nikdy neriešila. Proste dám v januári účtovníčke za celý rok všetky faktúry, bločky, doklady (tie si počas roka skladujem na jednom mieste) a ona si to spracuje. Ja tomu nevenujem za celý rok ani minútu. Ako je to s DP presne neviem, podľa mňa budeš mať DP ako zamestnanec (FO typ A) a zvlášť ako szčo (FO typ B). @zalka @lucka_ke by mohli vedieť na toto odpovedať?

lucka_ke
20. apr 2021

@ivkazba len Bčko a tam uvedie všetky príjmy z TPP aj zo živnosti

ivkazba
20. apr 2021

@48domka takže Lucka odpovedala, urobí sa to jedným DP, ktoré ti urobí účtovníčka za pár desiatok eur.

48domka
autor
20. apr 2021

@lucka_ke tympadom je nejaka suma ktorú nesmiem prekrocit aby som nemusela doplacat ?
Ak spocita aj prijem z tpp aj zo zivnosti

48domka
autor
20. apr 2021

@ivkazba ďakujem super hned mam o jednu starost menej ked ste poradili ... niekde to musim hlasit ? Ze vediem pausalne ?

ivkazba
20. apr 2021

@48domka akože suma, ktorú nesmieš prekročiť? Môžeš zarobiť aj milión predsa, nikto ťa príjmom nebude obmedzovať.

48domka
autor
20. apr 2021

@ivkazba ano ale potom budem musit doplacat ako danove ak mi vyjde viac ... niekomu vracaju peniaze niekto musi zaplatit ...

ivkazba
20. apr 2021

@48domka nikde nič nehlásiš, nájdeš si účtovníčku, v januári jej dáš podklady a dohodneš sa s ňou, že náklady urobí paušálne. Dovtedy nič nemusíš. Potom len zaplatiť daň a počkať si na to, ako ti vypočítajú odvody na ďalší rok.

ivkazba
20. apr 2021

@48domka veď aj v práci platíš daň, len ju platíš mesačne, ako szčo ju zaplatíš ročne. Z každého príjmu sa platí daň.

48domka
autor
20. apr 2021

@ivkazba no super dakujem ti velmi pekne 🙂 cize teraz si starosti nebudem robit len tie fakturky blocky odkladat

Ďakujem ☺☺👍👍

ciernabrigita
20. apr 2021

@48domka no ja ako účtovníčka by som ti odporučila absolvovať aspoň jednu konzultáciu s nejakou účtovníčkou, ktorá ti všetko vysvetlí. Aby si v marci nebola prekvapená alebo nepripravená.

ivkazba
20. apr 2021

@48domka súhlasím s @ciernabrigita nájdi si účtovníčku už teraz, dohodni sa s ňou a nech ti vysvetlí celý postup. Aby si ozaj potom nebola prekvapená, že je potrebné zaplatiť daň, že budeš platiť odvody aj mimo tých, ktoré platíš v rámci TPP, prípadne doplácať na ZP. A zároveň aby sa ti nestalo, že v januári žiadnu účtovníčku nenájdeš, lebo nebudú chcieť v pre nich v najvyťaženejšom čase zobrať nového klienta.

zalka
20. apr 2021

@48domka no ak plánuješ mať príjmy pravidelne zo živnosti tak ti doporučím u zamestnávateľa zrušiť uplatňovanie si NCZD, lebo 100% budeš mať nedoplatok na dani alebo si odkladaj bokom cca 10% z príjmu zo živnosti, aby si s čoho mala zaplatiť odvody do ZP po ročnom zúčtovaní a tiež daň z príjmu. Aby to po podaní DP nebolo veľmi veľa naraz.

A naozaj ak si šikovná, tak ti stačí viesť v exceli evidenciu príjmov v časovom slede, a evidenciu odvodov v časovom slede - tie pri súbehu zamestnanec szčo v prvom roku budeš mať 0

liliana363
20. apr 2021

Ked pracujes na TPP a uplatnujes si mesacne odpocitatelnu polozku, tak obrazne povedane mas dan vysporiadanu co sa týka zamestnania- zalezi od prijmu. a teda vsetko co zarobis na zivnost sa ti zdani. Teda pri pausale: prijem za faktury - 60% = zaklad dane a z toho dan ktoru zaplatis v marci, prip. neskor ak by si odkladala danove priznanie. Odklad je dobre spravit, ak by si nemala peniaze na dan, alebo by ti vychadzali platit predd. do Socialnej poistovne bud. rok a chces si ich trosku odsunut. Ale urcite sa porozpravat s uctovnickou.

48domka
autor
20. apr 2021

@liliana363 tak budem musiet sa s nejakou porozpravat 🙂 cize tympadom vsetky faktury si dam z nich 60% a mi vyjde kolko budem platit ?

ciernabrigita
20. apr 2021

@48domka nie tak celkom, závisí aj od príjmu z tpp a ako to vyjde tam, nezd. Častí, daň. Bonusov,..

48domka
autor
20. apr 2021

@ciernabrigita tak to mi vyjde cca do 9000 tisic takze nejak neprekrocim hranicu ... no uvidim ako to cele bude 🙂