Ahojte , chcela by som sa opýtat pracujem na tpp a otvorila som si viazanu živnost 19.4.
Viem ze odvody prvý rok nemusim platit ale ako to je s učtovnictvom a ake su rozdiely , popripade čo si mam viest.
Vedeli by ste mi poradit čo by bolo najlepšie idem pracovat ako inštruktorka autoškoly .
Ďakujem
Nepotrebuješ si viesť žiadny excel (môžeš pre svoju potrebu). Ja som toto nikdy neriešila. Proste dám v januári účtovníčke za celý rok všetky faktúry, bločky, doklady (tie si počas roka skladujem na jednom mieste) a ona si to spracuje. Ja tomu nevenujem za celý rok ani minútu. Ako je to s DP presne neviem, podľa mňa budeš mať DP ako zamestnanec (FO typ A) a zvlášť ako szčo (FO typ B). @zalka @lucka_ke by mohli vedieť na toto odpovedať?
@48domka no ja ako účtovníčka by som ti odporučila absolvovať aspoň jednu konzultáciu s nejakou účtovníčkou, ktorá ti všetko vysvetlí. Aby si v marci nebola prekvapená alebo nepripravená.
@48domka súhlasím s @ciernabrigita nájdi si účtovníčku už teraz, dohodni sa s ňou a nech ti vysvetlí celý postup. Aby si ozaj potom nebola prekvapená, že je potrebné zaplatiť daň, že budeš platiť odvody aj mimo tých, ktoré platíš v rámci TPP, prípadne doplácať na ZP. A zároveň aby sa ti nestalo, že v januári žiadnu účtovníčku nenájdeš, lebo nebudú chcieť v pre nich v najvyťaženejšom čase zobrať nového klienta.
@48domka no ak plánuješ mať príjmy pravidelne zo živnosti tak ti doporučím u zamestnávateľa zrušiť uplatňovanie si NCZD, lebo 100% budeš mať nedoplatok na dani alebo si odkladaj bokom cca 10% z príjmu zo živnosti, aby si s čoho mala zaplatiť odvody do ZP po ročnom zúčtovaní a tiež daň z príjmu. Aby to po podaní DP nebolo veľmi veľa naraz.
A naozaj ak si šikovná, tak ti stačí viesť v exceli evidenciu príjmov v časovom slede, a evidenciu odvodov v časovom slede - tie pri súbehu zamestnanec szčo v prvom roku budeš mať 0
Ked pracujes na TPP a uplatnujes si mesacne odpocitatelnu polozku, tak obrazne povedane mas dan vysporiadanu co sa týka zamestnania- zalezi od prijmu. a teda vsetko co zarobis na zivnost sa ti zdani. Teda pri pausale: prijem za faktury - 60% = zaklad dane a z toho dan ktoru zaplatis v marci, prip. neskor ak by si odkladala danove priznanie. Odklad je dobre spravit, ak by si nemala peniaze na dan, alebo by ti vychadzali platit predd. do Socialnej poistovne bud. rok a chces si ich trosku odsunut. Ale urcite sa porozpravat s uctovnickou.
@liliana363 tak budem musiet sa s nejakou porozpravat 🙂 cize tympadom vsetky faktury si dam z nich 60% a mi vyjde kolko budem platit ?
@48domka nie tak celkom, závisí aj od príjmu z tpp a ako to vyjde tam, nezd. Častí, daň. Bonusov,..
@ciernabrigita tak to mi vyjde cca do 9000 tisic takze nejak neprekrocim hranicu ... no uvidim ako to cele bude 🙂
@48domka potrebuješ si iba odkladať faktúry a potom ich dáš účtovníčke, ktorá ti urobí daňové. Ak budeš riešiť náklady ako paušálne, tak nič viac nepotrebuješ. Ak budeš riešiť reálne náklady, tak potom potrebuješ odkladať aj všetky podklady/doklady k nákladom.