Dobrý deň... chcem sa opýtať som vo hmôtnej núdzi chcem sa spýtať či manžel môže pracovať? Môže na zmluvu alebo na dohodu neviem ako to chodí som z toho vedľa 🙄
@simonka1161 môže ako chce - je jedno aká to bude forma PP - ak bude mať príjem nevidím dôvod poberať ďalej hmotnú núdzu.
Ak je moznost akokolvek pracovat, je to urcite lepsie ako odmietnut pracu a poberat hmotnu nudzu.
Raz darmo slovač sa nezaprie. Hlavne,že sa poukazuje na romov. O čo sú horší,ako tento prípad? 🤦♀️
Keď bude pracovať, nemusíte trieť biedu a využívať dávky
@simonka1161 no zrataj si. ak zarobi viac, ako dostanete hmotnu nudzu, tak co je asi vyhodnejsie?
@simonka1161 no nechcem byť zlá, ale je viac ako vhodné aby aspoň tvoj manžel pracoval a živil vás... A ty by si hádam mohla tiež. Síce stratíš nárok na hmotnú núdzu, ale bude sa vám žiť a hospodáriť oveľa lepšie...
Ak sa pýtaš na to, či môžeš poberať hmotnú núdzu aj naďalej ak manžel bude mať príjem - teoreticky áno, ale pre podmienky HN sa posudzujete spoločne.
@lenkasarka avy akože čo ? Mate problém z Rómami? Tu škoda písať lebo všetko si zveličujete! .... iba som dala že či sa to dá?! ...
Čo ak ten druhy ma zdravotné problémy bože vi ste fakt ľudia zlý 😑
@simonka1161 pokiaľ má ten druhý zdr. problémy má nárok na PN a následne nemocenské vyplácané 52 týždňov - ale to by musel samozrejme nejakú dobu pracovať resp. jej jeho stav vyhodnotený posudkom ako nespôsobilý má nárok na ID alebo čiastočný ID. A nie nedá sa aj pracovať aj poberať hmotnú núdzu pokiaľ príjem zo zamestnania - či už pôjde o TPP alebo akúkoľvek dohodu prekročí výšku živ. minima. Bohužiaľ štát nesupluje donekonečna úlohu partnerov či rodičov postarať sa o seba navzájom či svoje deti.
@simonka1161 ak bude pracovat ondavky v hmotnej nudzi pridete
@simonka1161 no hmotna nudza sa odvija od prijmu domacnosti. ak dvaja nepracuju, hmotna nudza im vyjde. ale sama vidis, ze to nie je bohvie co a zit sa z toho neda (a ani sa s tym nema pocitat ako s prijmom na zivobytie). ak ale nastupi do prace, na hmotnu nudzu uz nebudete mat narok, lebo vas prijem sa zrejme zvysi a uz nebudete splnat podmienky hmotnej nudze.
ako som pisala - ked zarobi viac, ako je hmotna nudza, tak sa to urcite oplati pracovat. neviem, aky je velky synce, ak nema 3 roky, stale budes mat plus rodicak do 3r. ak mas zdravotne problemy, tak to sa riesi inac, ako hmotnou nudzou.
@simonka1161 ak má zdravotné problémy, tak má nárok byť na platenej PN. Ak by samozrejme predtým pracoval. A ak aj platenú PN nemá a má problémy, kvôli ktorým pracovať nemôže, tak môže požiadať o invalidný dôchodok. Ale aj na ten je potrebné predtým čo to odpracovať. Nikto tu nie je zlý. Zlí sú tí, ktorí sedia doma a myslia si, že štát ich bude živiť. Z peňazí tých, ktorí poctivo pracujeme. Apropo, ak je niekto schopný robiť si deti, tak je určite schopný aj pracovať.
@simonka1161 ak chlap pojde pracovat, bude mat prijem, ty o hmotnu nudzu prides - vezmu ti ju. ale to si zrejme citat nechcela.
A mimochodom, ludia nie su zli, len nam pracujucim uz ide riadne na nervy, ze sa vam nepracujucim skladame na to, ze sedite doma a mate to aj zaplatene
@simonka1161 a vy čo? Viete čítať s porozumením? Zjavne nie,ale to uz je váš problém nie môj.
@simonka1161 tiez by som neriesila ci mozem alebo nemozem mat prispevok v hmotnej nudzi ale riesila zamestnanie pre oboch...ak ma niektory zdr.problemy ktore znemoznuju ci stazuju schopnost pracovat nato je pn a potom invalidny..nie hmotna nudza...
Môže pracovať manžel aj ty. My tiež pracujeme obidvaja.