Pozvanie priateľa z Indonézie

pelegrina
7. jún 2024

Ahojte,
borím sa s problémom a čím viac o tom čítam, mám z toho mierny chaos.
Prosím o radu, ide o takúto vec:
chcem pozvať priateľa-snúbenca z Indonézie.
Musím k podaniu žiadosti o overenie pozvania priložiť aj pozývací list,
alebo táto žiadosť je vlastne pozvanie?

Ak bude táto žiadosť schválená a priateľ dostane víza / max 90 dni/, chceme sa zobrať.
Neviete, či sa bude musieť vrátiť domov alebo môže v prípade sobáša požiadať
o trvalý pobyt?
Ďakujem za odpovede a podelenie sa s vašimi skúsenosťami.

viestta
7. jún 2024

Uz si toho "snubenca" aj videla na zivo? Alebo si len dalsia z radu "vstupeniek do EU"?

simsalabim
7. jún 2024

Ked moja dcera pozyvala k nam kamosku z Ciny, musela prilozit notarsky overene potvrdenie mna a manzela ako vlastnikov domu, ze bude byvat u nas a dcera musela mat potvrdenie z banky, ze ma na ucte urcitu 4 cifernu sumu. A dcera daco vybavovala na cudzineckej policii. Toto potom slo na velvyslanectvo a az potom dostala Sengenske viza. No a o svadbe neviem nic, ale myslim, ze to nebude take jednoduche ako si predstavujes.

aliziana
7. jún 2024

@pelegrina over si na cudzineckej polícii, či stačí iba nejaký písaný pozývací list, alebo musí ísť cez našu ambasádu v Indonézii - žiadosť plus "milión" dokumentov, samozrejme všetko superlegalizované...
Chceš ho pozvať (t.j. dostane víza) a vrámci toho sa chcete zobrať? Víza sú zvyčajne na 2-3 mesiace, po sobáši si môže podať žiadosť na trvalý pobyt na 5r., ale bude musieť ísť domov a čakať, to tak tipujem min 1/2 r.

maranco
7. jún 2024

@pelegrina ako dlho sa poznáte naživo, po koľkých týždňoch ste sa zasnúbili?

pelegrina
autor
7. jún 2024

@maranco je to dôležité ako dlho sa poznáme a kedy sme sa zasnúbili?

pelegrina
autor
7. jún 2024

@aliziana skúšala som volať na CP ale márne, tak asi sa objednám cez rezervačný systém a prinesiem doklady čo mám, ak budú chcieť niečo navyše, doložím

sara07
7. jún 2024

@pelegrina takto ideš ty k nemu byvat alebo on sem , ak on sem je to jasné .. ked ide o vstupenku do eu krajiny vie byt sladky aj 5 rokov, a zase ked je z bohatej rodiny tak ano stane sa ale v drvivej väčšine vybera partiu rodina zo svoje vrstvy
tam to proste nezmeníš či chceš alebo nie

maranco
7. jún 2024

@pelegrina priprav sa že na viac podobných otázok budeš odpovedať úradníkovi
keď máš s tým problém tak je jasné že v kútiku pochybuješ či je to správne rozhodnutie

pelegrina
autor
7. jún 2024

@maranco ja nie, ale viac pochybuje moja rodina

lenkakravcova
7. jún 2024

@pelegrina známy má z Indonézie manželku. Ale myslím že on to robil tak, že šiel tam na pár dni, vzali sa a potom si ju tu doviedol. Ak chceš tak mi napíš, môžem mu skúsiť napísať či s tebou nehodí reč.

aliziana
7. jún 2024

@pelegrina zároveň si cez net alebo na úrade (teda ak chcete úradnú svadbu) pozisťuj, čo je potrebné na svadbu s cudzincom, na cudzineckej svadbu určite nespomínaj

veronika1754
7. jún 2024

@pelegrina nie je to také jednoduché že len napíšeš pozývaci list a hotovo, tam musíš dokladovať aj ubytovanie čo musí byť alebo zaplatený hotel alebo majiteľ nehnuteľnosti musí napísať papier že bude bývať u neho všetko overené notárom, plus finančné zabezpečenie, čo musí byť aktuálny výpis z účtu na ktorom musí byť minimálne 12 násobok životného minima, plus dôvod príchodu na slovensko, čo budeš musieť na pohovore na cudzineckej polícii preukázať a plus jasné zaplatiť poplatok, a potom možno ti vystavia pozývaci list aj to nie je že určite, celé to trvá minimálne 2 mesiace, potom s pozývacim listom si on žiada víza čo tiež nie je jednoznačné že on tie víza aj dostane aj keď má pozývaci list

pelegrina
autor
7. jún 2024

@aliziana nad tým som rozmýšľala, či to uviesť v žiadosti, ale ďakujem za upozornenie, nespomeniem

pelegrina
autor
7. jún 2024

@veronika1754 ja viem, že to nie je všetko jednoduché, postupne nato prichádzam. Bývať bude u nás ale byt máme nájomný, pridelený mame - bude stačiť jej súhlas keďže nie je majiteľkou nehnuteľnosti? Je tu veľa otázok. Finančné zabezpečenie - to som sa dočítala, že 12 násobok životného minima ale aj to, že k tomu ešte sume 56€ na deň? To by bola veru vysoká suma keby dostal víza na 3 mesiace. Neviem, či je to potrebné keď bude bývať u nás a budeme mu všetko platiť.

stanielka17
7. jún 2024

@pelegrina Ta suma na zivobytie ma svoj zmysel - stat sa chce uistit, ze cudzinec je schopny sa o seba postarat pocas pobytu, aby v nicom nebol na obtiaz systemu.

Ale uz si sa s nim stretla nazivo?

beloved
7. jún 2024

@stanielka17 Nestretla si myslim 😀

stanielka17
7. jún 2024

@beloved No tak potom je to jasne, nevideli sa, neziju spolu, nema tu pracu, nic, ale ide mu vybavovat viza, aby sa rychlo vzali. Chalan chce EU pas, nic viac.

beloved
7. jún 2024

@stanielka17 Vzhladom na to, ako vyhybavo odpoveda a ze aj jej rodina s tym zjavne nie je ok... co na to povedat, snad na to nepridu urady a nebude pruser 🙂

stanielka17
7. jún 2024

@beloved Alebo je to klasicky love scam a najprv z nej vytiahne balik penazi “na presun” a potom ju blokne 😁

simsalabim
7. jún 2024

@pelegrina ano, je to vysoka suma na to pozvanie - ako som pisala, 4 ciferna, ked dcera pozyvala kamosku.

beloved
7. jún 2024

@stanielka17 No, toto nepise, ci si buduci zenich zaplati sam letenku alebo ju bude ona platit 🙂

lneviemmeno
7. jún 2024

Ohľadom pozvania neporadím, ale môj manžel je Ind. Najprv sobáš, tam treba jeho rodný list, úradne preložený a apostilovaný + pas. Trvalý pobyt na 5 rokov mu vybavíš na cudzineckej polícii, príprav sa, že bude treba kopec dokumentov. My sme to začali vybavovať v auguste, lenže stále nám chýbal nejaký papier a furt nás otáčali + dlhé čakanie na terminy (na cudzineckú sa musíte objednať). Nakoniec sme to úspešne vybavili v polke októbra. 1.11. mu bol udelený pobyt, čiže od žiadosti za 15 dní. V žiadosti ako dôvod date možnosť "zlúčenie rodiny". Treba minimálne jeho rodný list, výpis z registra trestov z jeho krajiny, preložený do slovenciny a apostilovaný! (Aj apostilu treba preložiť)., potom dávaš cestne vyhlásenie, že ho vieš finančne zabezpečovať, ja som musela dokladať aj pracovnú zmluvu + výplatné pásky., potom výpis z listu vlastníctva (tam kde bude mať trvalý pobyt), ak nehnuteľnosť nie je tvoja, tak budeš potrebovať čestné vyhlásenie od všetkých vlastníkov, že súhlasia aby tam mohol mať trvalý pobyt. Samozrejme všetko toto treba notársky overiť. Dokumenty nemôžu byt staršie ako 3 mesiace. No je toho veľa, určite som sem ešte niečo zabudla napísať, keďže to bolo dávno a nepamätám si. Všetko nájdeš na internete. Je to beh na dlhu trať a zožerie ti to aj plno nervov.

smajliica
7. jún 2024

Ja keď som to riešila tak som to úprimne povedané vzdala a víza sme vybavili v inej Schengenskej krajine 😉 len v tom prípade by mal väčšinu času stráviť tam. No nikto to nekontroluje.
Tak isto svadbu, na úrade sme sa brali v zahraničí, lebo na Slovensku to bolo nenormálne čo od nás všetko chceli.
Moja rada, ušetri si čas a na nervy a požiadajte o normálne turistické víza niekde inde. Väščina krajín je viac otvorená cudzincom a nerobia okolo toho takú ceremóniu ako Slovensko.

veronika1754
7. jún 2024

@pelegrina musí byť aj súhlas majiteľa bytu, nestačí nájomca, a áno musíte mať na účte cca 3300 eur plus na každý deň to už teraz neviem koľko je presne, bez preukázania finančného zabezpečenia vám žiadosť určite neschválila, vy sa zaručujete za danú osobu ak by sa mu niečo stalo napr. po zdravotnej stránke tak ste povinný za neho uhradiť všetky náklady aj ak by sa napríklad potom nevrátil do svojej krajiny vy budete mať problém keďže ste sa zaručili, plus neviem si predstaviť aký dôvod pozvania uvediete, ja keď som pozývala vždy išlo o obchodné kontakty a to sa jednalo o osoby ktoré som osobne poznala, a boli to podnikatelia finančne veľmi dobre zabezpečený a aj tak to bolo náročné, policajti sa budú vypytovať všetko možné aj na jeho rodinu, koľko má súrodencov ako sa volajú, kde pracuje, čo robia jeho rodiča, kde bývajú a všetko budú overovať

lneviemmeno
7. jún 2024

Ale ano, ako tu bolo spomínané, odporúčam sa vziať v inej krajine, tympadom potrebuješ mať aj ty rodný list preložený do jazyka krajiny kde by ste sa vzali a aj apostilovaný. V iných krajinách sú viac otvorení cudzincom a je to jednoduchšie. Na Slovensku máme veľkú byrokraciu + nie je tu zas extrémne veľa cudzincov ako napr v Nemecku, takže všetko dôkladne preverujú. Ale určite nevolte Rakúsko, tam je to ešte ťažšie ako u nás.

veronika1754
7. jún 2024

@smajliica áno v tomto plne súhlasím, Slovensko je v tomto smere neskutočne ťažké vybaviť niečo

smajliica
7. jún 2024

My sme si ušetrili nervy a po prvej návšteve cudzineckej polície zažiadali o švédske víza. Tam inak zostatok na účte trebalo asi štvrtinový v porovnaní so Slovenskom a o pozvanie sa dalo zažiadať na internete bez akýchkoľvek papierov. 🙄

ivonadusa
7. jún 2024

potrebujes ziadost, aj pozyvaci list (ja, tadada, tymto pozvyvam… spoznali sme sa vtedy a za akym ucelom je pozvanie, na kolko dni)
vypis z uctu o zostatku (x tisic eur potrebujes na 90 dni)
kde bude ubytovany (ze mu ty ako vlastnik poskytujes ubytovanie na x dni)
z mestskeho/obecneho uradu potvrdenie ze si vlastnikom bytu (kde ho pozyvas)
fotokopia pasu
kolok v hodnote 33eur priamo na policii zakupeny

neda sa odtial poziadat pocas turistickych viz. aspon co sa mojho manzela tykalo z inej krajiny. potreboval ist do svojej krajiny na slovensku ambasadu a z tamadial poziadat.

a komenty typu uz si ho videla…. aj ja som taketo somariny citala, ze ako skoncim atd… a pritom .. 🙂

vela stastia!

pelegrina
autor
7. jún 2024

@beloved no predstav si, že si letenku platí sám a má aj peniaze na účte. Videli a boli sme spolu viackrát

vler
7. jún 2024

@pelegrina "Videli a boli sme spolu viackrát" a to stacilo na zasnuby?